Дијалог Београда и Приштине настављају експерти

Портпаролка службе ЕУ за спољне послове, Набила Масрали, најавила је данас да ће се се ове недеље у Бриселу наставити интензиван рад на експертском нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Србија 20.07.2020 | 18:50
Дијалог Београда и Приштине настављају експерти

– Косово и Србија су позвани да пошаљу своје експерте како би наставили да се баве питањима покренутим на састанку лидера прошлог четвртка – поручила је Масрали.

На питање Тањуга како виде оцјену премијера Косова Авдулаха Хотија да ”нема техничког дијалога већ само дијалога о међусобном признању”, у Бриселу кажу да ”не коментаршу изјаве других”, али и наглашавају да је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, најавио “експертски” састанак за ову недељу, а сљедећи састанак на “високом политичком нивоу” за почетак септембра.

Када је ријеч о детаљима експертских разговора, у Европској служби за спољне послове не желе да износе детаље плана и агенде разговора, што је био случај и са техничким разговорима током ранијих година дијалога Београда и Приштине у Бриселу. 

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак најавио је да ће експерти “наставити посао” који је започет на високополитичком састанку између предсједника Србије Александра Вучића и премијера приштинске стране Авдулаха Хотија.

На састанку 16. јула у Бриселу Вучић и Хоти су разговарали о питањима несталих и интерно расељених особа као и о економским односима Београда и Приштине.

Предсједник Србије том приликом је најавио да ће експерти наставити техничке разговоре о могућим гробним мјестима, питању повратка интерно расељених са КиМ којих је укупно 220.000, од чега 177.000 Срба.

Када је ријеч о економским питањима, Вучић наглашава да је су економски споразуми у интересу обје стране, али да они не подразумјевају нити ратну одштету, нити било какво посредно признање независне државе на подручју КиМ.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар