(Не)брига за вирус у БиХ: Мјере "не пију воде"

Попуштањем рестриктивних мјера сузбијања коронавируса и изласком становништва из изолације напунили су се угоститељски објекти, тржни центри и градски превоз у нашој земљи, што је донијело и никад већи број новозаражених инфекцијом Цовид-19. Томе свједоче и подаци инспектора који протеклих мјесеци имају пуне руке посла.

Босна и Херцеговина 19.07.2020 | 21:16
(Не)брига за вирус у БиХ: Мјере "не пију воде"

Инспектори у свим дијеловима Босне и Херцеговине од марта ове године интензивно прате ситуацију на терену, у складу с наредбама кризних штабова и препорука завода за јавно здравство. Отворењем угоститељских објеката додатно су појачани ови надзори, али чини се да грађани све мање маре за прописане обавезе, што свакодневно говоре и бројке о 200, 300 нових случајева заразе.

Из Кантоналне управе за инспекцијске послове Кантона Сарајево говоре да су њихови санитарни инспектори кроз досадашње надзоре најчешће примјећивали непоштивање обавезе ношења заштитних маски у затвореним просторима угоститељских објеката и трговина.

Од почетка пандемије па до данас сарајевски инспектори извршили су више од 5.300 инспекцијских надзора, а због непоштивања социјалне дистанце и неношења маске изрекли су 542 рјешења са корективним мјерама и 82 прекршајна налога у износу од 134.345 КМ.

Подсјетимо да се надзори врше у јавном пријевозу, угоститељским објектима, трговинама, тржним центрима, пекарама, фризерским и козметичким салонима, установама социјалне заштите и наргила баровима.

У циљу заштите потрошача, интензивно су на терену и сарајевски тржишно-туристички инспектори.

"Од мјесеца марта до данас тржишно-туристички инспектори су извршили 1.331 инспекцијски надзор. Ради кршења одредаба Закона о контроли цијена, Закона о заштити потрошача и Закона о унутрашњој трговини дјеловали су издавањем 578 прекршајних налога у укупном износу од 471.990 КМ, а издали су и 30 рјешења о привременој забрани обављања трговачке или угоститељске дјелатности, те 21 рјешење о отклањању утврђених недостатака уз покретање 10 прекршајних поступака пред надлежним судом", казали су из Кантоналне управе за инспекцијске послове КС.

Поред редовних надзора, инспектори раде и на јачању дисциплине грађана и привредних субјеката ради досљедне примјене донесених мјера. Међутим, неријетко кроз своје дјеловање буду изложени вербалним нападима, пријетњама и непримјереним понашањем грађана.

"Почетком овог мјесеца имали смо и случај физичког напада на тржишно-туристичког инспектора, који је само захваљујући брзој интервенцији МУП-а КС завршио са лакшим тјелесним повредама. Такав чин је за јавну осуду, посебно што долази у периоду када инспектори ове управе улажу максималне напоре како би спријечили штетне посљедице по грађане Кантона Сарајево, узроковане појавом коронавируса, те се надамо да ће осим хапшење починиоца, такав поступак имати за посљедицу и покретање кривичног поступка", истичу из КУИП КС.

На питање о провођењу епидемиолошких мјера, предсједница Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево Аида Пилав кратко је одговорила да су правила прописана и да се требају поштовати.

"Постоје прописана правила. Европске земље имају исте мјере као и ми, али их тамо становништво поштује. На терену треба више дјеловати инспекција", рекла је Пилав за Клиx.ба.

С друге стране, из инспекција често стижу жалбе да сви дјелују у пуним капацитетима. Судећи према њиховим извјештајима, за поједине грађане ни упозорења ни новчане казне због непоштивања мјера једноставно "не пију воде".

ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ И У СРПСКОЈ

На подручју Републике Српске слична је ситуација као и у Федерацији БиХ. Из Инспектората Српске говоре да су њихови инспектори у претходна два мјесеца извршили 250 контрола само у угоститељским објектима као што су посластичарнице, кафићи, ресторани, пицерије и други.

"С обзиром да на подручју јединица локалне самоуправе градски и општински инспектори свакодневно врше контроле, те да је број ових инспектора значајно већи од броја инспектора у Управи за инспекцијске послове Републике Српске, у пракси број извршених контрола у угоститељским објектима на подручју Српске сасвим сигурно прелази и неколико хиљада", одговорили су нам из Инспектората РС.

С обзиром на погоршање епидемиолошке ситуације у протеклим данима, појачане су контроле и у РС-у, нарочито у угоститељским објектима који окупљају већи број гостију као што су већи кафићи, свадбени салони, ресторани и хотели.

"У оквиру ових акција извршено је 1.300 инспекцијских контрола, од чега је 46 било са утврђеним неправилностима које су се односиле на различите мјере, од придржавања радног времена, обезбјеђивања социјалне дистанце, кориштења заштитне опреме, до броја гостију који су истовремено боравили у објекту. Због утврђених неправилности изречене су казне у вриједности од 42.600 КМ, а све неуредне контроле и изречене мјере односиле су се на угоститељске објекте", казали су из Инспектората Српске.

Инспекцијске управе у нашој земљи редовно позивају становништво на опрез и придржавање прописа. Док су у протеклом периоду често дјеловали превентивно, те пословним субјектима дали довољно времена да се упознају са својим обавезама, сада упозоравају да ће за свако кршење мјера подузимати репресивне мјере изрицањем новчаних казни.

"Неприхватљиво је да појединци који нису довољно озбиљно схватили цијелу ову ситуацију својим неодговорним понашањем угрожавају здравље становништва, те морају бити свјесни да ће због тога сносити посљедице у складу са законом", истичу из Инспектората РС-а.

Подсјетимо, Законом о заштити становништва од заразних болести прописана је казна у износу од 2.000 до 10.000 КМ за правну особу или подузетника ако не спроводи ванредне мјере дезинфекције, обезбјеђивања личне заштитне опреме, обезбјеђивања заштитних мјера физичке дистанце и спречавања окупаљања у већим групама.

У ФБиХ је тренутно дозвољено окупљање не више од стотину људи у затвореном простору, а до 300 на отвореном простору, док је угоститељским објектима дозвољен рад до поноћи.

Штаб за ванредне ситуације у РС забрањује сва јавна окупљања у групама већим од 50 особа, док је угоститељским објектима дозвољен рад до 23 сата.

(Клиx.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

-

19.07.2020 20:07

Ко је за ношење маске нека је носи, ко је за полицијски час нека се затвори у кућу. Али немојте ускраћивати народу слободу и наметати мјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобан

20.07.2020 09:25

О како смо сви паметни, сви знамо све и нико нам не мозе ниста , а у ствари дно дна , зивимо у тору не моземо нигдје али знамо паметовати , треба увести мјеру да се маске морају носити и напољу и скратити радно време кафица на минимум .

Name

Андриц

19.07.2020 20:07

Па како је у марту и априлу било исто оволико заразених,а било ванредно стање,полицијски цас,све најригорозније мјере.Како,како,како,ста су вам сад криве кафане???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

19.07.2020 20:12

Нису маске, него брњице. И нису мјере, него дресура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.07.2020 20:29

Лаз и превара, свјетских размјера. Имам право да се одрекнем помоци и лијецења и ја је се одрицем кад је корона у питању, али ми брњицу нико неце ставити, па ни измисљени кризни стаб у измисљеној кризи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

19.07.2020 21:52

Ја не знам како се не угледате на остале нормалне земље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моторијаде

20.07.2020 06:48

Ево, најављене су и моторијаде у Бања Луци, које се иначе одржавају под покровитељством Игора Радојичића. Значи, то може??? Мотористи не шире корону???

Name

петра

19.07.2020 23:12

кривицу сносе кризни стабови који у кризној ситуацији не знају да управљају ситуацијом јер у стабовима углавном сједе политицки подобни а не способни људи ,ако не знају како да разријесе ситуацију нека поднесу оставку ,цињеница јесте да смо ми и доста недисциплиновани кад смо у својој дрзави ал смо послусни ко п...кад одемо вани ,али без обзира на то кривица је оног ко се ухватио посла да управља кризом и за то је дебело плацен а не зна то да ради,постоје ресења и врло су једноставна ал ограницени су мозгови кризних стабова и ако зеле савјете како ,бујрум платите ,знање се плаца ,ресења постоје и ви сте криви незналице сто це те унистити сву економију и сто це мо вец за 6 мјесеци умирати од глади и мати пљцку на улицама јер јос једном да поновим не знате да радите свој посао господо у кризним стабовима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОХАПСИТИ

20.07.2020 02:36

А У НОРМАЛНОЈ ЗЕМЉИ БИ СВЕ ОВО БИЛО ПОХАПШЕНО.СВЕ ДО ЈЕДНОГ.И ЈЕДНЕ. И ОНДА БВИ ДОБИЛИ КАЗНУ 1000 МАРАКА ИЛ ДАЈ ИМОВИНУ. ЛУД НАРОД СКРОЗ. ГАРАНТ СЈЕДЕ И ПРОМИШЉАЈУ КАКО ИМ ДРЖАВА НИЈЕ ДОБРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.07.2020 06:25

Како су се онда заразили Вишковић, Мазалица, Новалић, Човић...????? Јел и њих треба ухапсити? Или овај изгубљен млади свијет, понижен од стране власти, треба да буде кривац за ширење НЕПОСТОЈЕЋЕГ ВИРУСА, како је тврдио Диспечер?

Name

Бања лука

20.07.2020 04:24

Стаце инспекција кад су сви уцлањени у снсд и недира их нико а ове зу давно позатварали

ОДГОВОРИТЕ