Српски држављани због упозорења не долазе у Србију

Српски држављани, који живе и раде у Аустрији и Швајцарској, одлучили су да овог љета усљед епидемије вируса корона због мјера и упозорења не долазе у Србију.

Србија 18.07.2020 | 19:11
Српски држављани због упозорења не долазе у Србију

Амбасадор Србије у Бечу Небојша Родић рекао је да је аустријска администрација издала упозорења гдје указује да у случају да се при повратку констатује да су заражени ковидом-19 могу доћи у ситуацију да остану без посла.

Он је додао да би држављани Србије све здравствене услуге, које би по том основу користили, морали сами да плате.

Родић је за Тањуг рекао да сви који имају регулисан боравак, уредна документа да раде у Аустрији, немају проблем да се врате у земљу, али ће имати проблем да докажу здравствено стање, то јест да нису носиоци ковида-19.

Званични Беч је читав Западни Балкан ставио на списак земаља за које важи највиши степен упозорења за путовање, на основу којег сви који су боравили у тим државама при повратку морају у двонедјељни карантин или да прикажу негативан пи-си-ар тест.

Амбасадор Србије у Берну Горан Брадић изјавио је да су због одлуке Швајцарске о обавезном карантину за грађане који се враћају са Западног Балкана многи држављани Србије одлучили да овог љета одустану од путовања.

- Међутим, за оне који нису одустали, када се врате из Србије мораће да се пријаве кантоналним властима у року од 48 часова и иду у десетодневни карантин - додао је Брадић.

Брадић је, у јавним апелима, интервјуима за швајцарске медије, како истиче, без намјере да се мијеша у рад швајцарских власти, апеловао да омогуће грађанима који долазе из Србије да уз негативан пи-си-ар тест не морају у карантин.

- У Швајцарској, према подацима овдашњих власти, живи пола милиона грађана пореклом са територије Западног Балкана. Због тешке епидемиолошке ситуације у том региону они не желе да `увезу` заразу - објаснио је Брадић. 

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Уцјене

18.07.2020 17:48

Поцеле. Јос мало це вас мобилизовати у Аустријску и Њемацку восјску хахахх

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.07.2020 18:40

Да сам млади и то би прихватио борио сам се за Рс па ста имам.

Name

Бивси војник

18.07.2020 22:06

Бале обриси остави људе да зиве и раде поздрављам све насе људе у дијаспори

Name

Неутралан

18.07.2020 18:07

Да су имали достојанствен и постен зивот у својој земљи не би исли вани.А и ста цете овдје код нас када смо јад и цемер у вецини тога.И ово мало сто је остало купи крпице и ван па ако треба и у њихову војску.У својој смо стално ратовали на погресној страни,добијали ратове а све редом губили толико да смо спали на оно мало Србије и ове вјестацке дрзаве у којој смо нико и ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

19.07.2020 05:39

Дебилни запад.Па замислите да смо ми својим градјанима који су у фебруару и првој половини марта исли на запад рекли да кад се врате остају без посла.Какви смецари,фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бечлије

19.07.2020 06:26

Стари српски "пријатељи."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

19.07.2020 06:59

Ко је луд да рискира да иде у Србију, а тиме да изгуби радно мјесто , рецимо у Швицарској, Аустрији, Њемачкој, Шведској и других земаља ЕУ у којима Срби раде. Ја се ниједног трена неби двоумио између посла или доласка у Србију или РС- у.

ОДГОВОРИТЕ