"Не преговарамо ми овдје само са Приштином"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је имао састанке у Бриселу са Приштином о несталим особама, интерно расељеним лицима, као и о економији.

Србија 16.07.2020 | 20:34
"Не преговарамо ми овдје само са Приштином"

Како је навео, несталих лица на Косову и Метохији има 1.643 или 1.644 у зависности од евиденције коју воде две стране, а да је од тога 570 Срба и неалбанаца, а остало су Албанци.

"Ми смо били спремни да прихватимо сваку врсту разговора", рекао је он новинарима у Бриселу.

"Ми смо рекли да Србија никада неће да штити било кога, да желимо због породица и оних који су изгубили своје ближње да је важно да се пронађу места где су сахрањени. Рекли смо да смо спремни да одговоримо на сваки захтев Албанаца, где год помисле да могу да покажу на мапи место, где им се чини или мисле да постоји било какво гробно место Албанаца, да смо спремни заједнички са њима и уз европско присуство покажемо да ли на том месту има нечега или нема, али смо то исто право тражили и за нас", казао је он.

Вучић је рекао да је то право тражио јер ми нисмо имали приступ Лапушнику, Доњицама, Ђаковици, Кошарама, Истоку и неким другим локацијама, те да ће разговори о питању несталих лица бити настављен у среду.

"Албанци су тражили да се отворе све војне и полицијске архиве. Ми смо рекли нема проблема поводом питања несталих особа и интерно расељених лица, али је Србија тражила отварање архива такозване ОВК, да бисмо ми могли да видимо где су убијени Срби и други неалбански живаљ. Како смо то изговорили, као да смо тражили да населимо целу земљу на Меркуру и Венери у року од седам дана", казао је он.

Вучић је рекао да су договорена два принципа: договорено је да ћемо радити са Црвеним крстом и прихватати њихова правила, а други је да ћемо бити отворени и исказати политичку вољу за проналажењем несталих особа.

Питање које је покренуто на састанку је и о интерно расељеним лицима, којих је према речима Вучића 220.000, од чега је 177.000 Срба на Косову и Метохији, а 16.000 је по различитим местима на КиМ, а остали су у централној Србији.

"Косово и Метохија је место на свету где је најмање враћено особа. Никада није постојао ратни конфликт да се само 1,9 одсто становништва вратило на своја огњишта", казао је он, али је изразио наду да ће бити пронађена одговарајућа решења.

Вучић је рекао да су разматрана и питања о економији, али да су неки дошли да причају о ратној одштети.

"Једно од питања је било и ратна одштета. Одбио сам, рекао сам да нема смисла о томе да разговарамо", рекао је Вучић.

Како је казао, предложио је трговински споразум који је добар и за једне и за друге, "да себе не унизимо и не покажемо да признајемо Косово као државу".

"Ми имамо шта да понудимо Приштини, надам се да и они имају шта нама да понуде. Верујем да то може да буде добар посао у прављењу неке неупоредиво боље атмосхере и за нашу полиитчку сарадњу у будућности и све друго", казао је он.

Вучић је ипак рекао да је разговарано о убрзању радова на ауто-путу Ниш-Приштина уз веће европско учешће.

"Биће тешко, сви добро знате из којих разлога, јер не преговарамо ми овде само са Приштином, већ и са Бриселом и са најмоћнијим земљама Европске уније које су све признале независно Косово. Мислим да смо се добро припремили за састанак", закључио је он.

Додао је да ће за петанаестак дана поново бити у Бриселу, а у септембру ће на столу бити друга питања, попут имовине, те да је он тражио да се расправља о Заједници српских општина.

"Драго ми је што смо заиста дошли да разговарамо, да направимо напредак, а сад нека Европљани процењују како и на који начин је друга страна томе приступила", закључио је он.

Борили смо се, заиста, на искрен, отворен, озбиљан и одговоран начин за интересе Србије, изјавио је вечерас, после наставка дијалога у Бриселу председник Александар Вучић.

На питање шта је на састанку поручио приштинској страни, Вучић је рекао да то не воли да ради, јер онда то није дијалог, већ препричавање за медије, па ће, каже, сваки следећи пут сви размишљати само о ономе што ће рећи на састанку...

"Није нам увек лако, али ко нас пита... То нам је посао, да се боримо за Србију. А, шта сам све шлусао и чега сам се све наслушао током осам година, то пас маслом не би прогутао", додао је Вучић за ТВ Пинк.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бијељинац

16.07.2020 21:36

Све зависи шта се добија за узврат када се хапсе људи са оптужницама.

ОДГОВОРИТЕ