Свијету пријети ново затварање граница због короне

Земље широм свијета поново уводе рестриктивне мјере и контроле на границама да би сузбиле поновно ширење ковида 19 прије него што зараза више измакне контроли.

Свијет 16.07.2020 | 07:50
Свијету пријети ново затварање граница због короне

Почев од сриједе, од свих путника који улазе у Грчку на граници са Бугарском захтијева се да имају потврду о негативном тесту на корона вирус, која је издата претходна 72 сата и преведена на енглески језик. Нова правила, усвојена након раста броја случајева повезаних са доласком туриста, одмах су довела до пада броја путника.

"Вријеме за упозорења и за попуштање људима је завршено. Налазимо се у веома озбиљној и смртоносној ситуацији", рекао је премијер државе Викторија Данијел Ендрјуз.

У свијету је од корона вируса заражено више од 13 милиона људи, док је готово 580 хиљада преминуло, показују подаци Универзитета Џонс Хопкинс. Процјењује се да је број оболелих много већи од потврђеног због низа разлога, међу којима је и ограничено тестирање.

Рестрикције су поново у сриједу ступиле на снагу у Хонг Конгу, где су јавна окупљања ограничена на четворо људи, ресторанима је после 6 увече дозвољена само испорука хране, а на недељу дана су затворене теретане, барови и други бизниси. У јавном превозу је први пут обавезно ношење маски, уз казне за оне који прекрше ново правило.

Послије наглог раста новозаражених, почев од прошлог мјесеца, Израел је прошле недеље поново увео мјере за субијање Ковида 19, затворио велике концертне дворане, барове и клубове. У подручјима са високом стопом заражених уведене су рестрикције, што је довело до протеста.

Званичници упозоравају да ће морати поново да затворе цијелу земљу, ако се не смањи број обољелих наредних дана.

"Не видим која су нам друга средства на располагању осим рестрикција. Осим ако се не догоди чудо", рекао је израелски министар здравља Јули Еделстин за израелске медије.

У Јужноафричкој Републици, најразвијенијој афричкој земљи, већ су видљиви знаци преоптерећености пандемијом - што је веома лош сигнал за остатак континента.

Ове недеље је уведена забрана на продају алкохола и полицијски час током вечери да би се смањио број пацијената у хитној помоћи док болнице покушавају да приме велики број обољелих од корона вируса.

У Шпанији, власти у Каталонији покушавају да сузбију нова жаришта корона вируса, а здравствени експерти упозоравају да је потребно боље и веће праћење контаката са заражениима.

Од уторка у поноћ, 160 хиљада становника града Љеида и околних подручја може да напусти домове само уз адекватно оправдање. Та област је блокирана, а испред свих општина су полицијски контролни пунктови. Барови и ресторани су само отворени за преузимање или испоруку хране.

У Јапану, гувернерка Токија Јурико Коике рекла је у сриједу да је ширење заразе ескалирало до алармантног нивоа и застражила од становника и бизниса да поштују превентивне мјере.

Бјелорусија је у међувремену најавила отварање границе са Русијом и обнављање саобраћаја између две земље "наредних дана".

Путници који долазе у Русију од сриједе морају да на граници дају потврду о резултатима теста на корона вирус или да се тестирају у року од три дана од доласка у земљу. Те мјере замијениле су обавезни двонедељни карантине за оне који долазе у Русију.

(Тањуг (Фото: Тањуг/АП) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Свет је рс

16.07.2020 07:05

Нек затврају гранце политицари и ухлебаси рс имаце пуну плацу и бенифиције мисмо срби небески народ отмемо сиромасном и дајемо богатом светсе насој памети диви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оззy

16.07.2020 07:21

"У свијету је од корона вируса заражено више од 13 милиона људи, док је готово 580 хиљада преминуло, показују подаци Универзитета Џонс Хопкинс" Од глади сваког мјесеца умире 16 хиљада, а укупно око 20 хиљада МЈЕСЕЦНО... Паметном довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

16.07.2020 08:48

Право се види као што рече паметном доста. Прочитај своју поруку опет хахахахахахахаа

Name

НИШТА ТО НИЈЕ

16.07.2020 09:21

СЛУШАЈ ТИ ЊЕМАЧКЕ ДОКТОРЕ. ЊЕМАЧКА СЕ НИЈЕ БЛИНДИРАЛА ПА НЕ ПОУМРИЈЕШЕ СВИ. А ТАМО ГДЈЕ НЕМА ДИСЦИПЛИНЕ МЕДЈУ НАРОДОМ ПА ТУ СЕ УМИРЕ И ПОКВАРЕНОГ БУРЕКА. АЈТЕ ДА НЕ ХЕРЕМО ВИШЕ.

Name

Гдје правда?

16.07.2020 09:31

Они путују,без маске се поздрављају,грле и слободно сетају.То сто је милионима људи ускрацено да виде своју фамилију то њих не боли.Сједе у ресторанима,сетају планинама ,сви у групама без задтоте.А ми сједимо,изоловани и слусамо као овце ста нам лазу .

ОДГОВОРИТЕ