Тврдње: Колективни имунитет никада нећемо стећи

Проф. др Андреј Трампужа, вирусолог из Берлина, укључио се у емисију "Кец на једанаест" на К1 телевизији и неколико пута нагласио да је једини начин да се од вируса корона заштитимо, док не буде вакцине, тај да носимо маску и да држимо социјалну дистанцу.

Свијет 15.07.2020 | 21:38
Тврдње: Колективни имунитет никада нећемо стећи

"У Немачкој сада нема толико нових случајева али пандемија се глобално наставља. Парадокс је у томе да у местима где на почетку није било алармантно сада озбиљно расте број инфицираних. Вирус је исти од почетка, од децембра прошле године до данас и остаје опасан, као што је био у Италији. Око 10% људи има тешку инфекцију и неколико процената људи свуда у свету умире.

Веома се брзо шири поготово код асимптоматских болесника. У почетку је око 90% оболелих било старије од 70 година и смртност је била далеко већа јер су ти људи хронични болесници. Али, после затварања када смо успорили ширење вируса, сада је вирус међу младима, што је и логично јер се они више крећу и друже. Процентуално сада има више случајева код младих. Вирус се није променио већ се шири у другој популацији. Морамо да у свим затвореним просторијама носимо маску или да будемо на дистанци", саветује др Трампужа.

Како је објаснио, вирус се шири капљично, али и ваздухом, аеросолима.

"Не знам због чега то Светска здравствена организација од почетка није говорила, јер знамо да је то тако још од епидемије САРС-а и МЕРС-а. Ваздухом се вирус шири у затвореном простору и зато је веома важно да се носе маске. Оне спречавају до 90 одсто аеросолних честица. Да смо их носили од јануара, могли смо да спречимо пандемију".

Др Трампужа наглашава и да нема говора о колективном имунитету и да морамо живети уз поштовање мера све док се не појави вакцина, као и да морамо да се тестирамо када осетимо симптоме или када сазнамо да смо били у контакту с неким ко је заражен.

"Особе са симптомима у себи носе већу количину вируса, али и асимптоматске особе га и те како могу пренети. Колективни имунитет нећемо имати никада јер је сада инфицирано тек један до два одсто целокупног становништва. За колективни имунитет потребно је између 70 и 80 одсто заражених. То је могуће једино ако не бисмо радили ништа, али тада бисмо имали милионе смртних случајева. Једина могућност за враћање у потпуну нормалу је вакцина и тада ћемо имунитет".

Антибиотици како каже др Трампужа, немају никаквог учинка на вирус али код тешких случајева када уз вирусну имамо и бактеријску инфекцију, тада су антибиотици потребни.

"Пацијенти са тежом клиничком сликом имају више антитела након пребољевања вируса, док они са слабијим симптомима имају мање антитела те након три месеца она и нестану. Међутим, то не значи да они нису имуни на вирус. Јесу, само не постоји тест који може да измери т-лимфоците који су такође носиоци имунитета. То је други механизам заштите од вируса који сви често превиде", објашњава др Трампужа.

Доктор је истакао и да када је лепо време можемо да се дружимо напољу, уз дистанцу.

"Маска напољу није потребна. Базени и вода нису опасни, јер се вирус преноси путем ваздуха, када се кашље, пева, говори. Дезинфикујте и перите руке, и базени и друге површине се дезинфикују те нема бојазни. Будите напољу, читајте књиге, гледајте филмове и ово ће бити овако још неколико месеци. Паузе неће бити, али други талас неће бити гори од првог пошто много боље познајемо вирус и много смо спремнији. Крајем године или почетком следеће би требало да буде вакцине. После вакцинације је потребно још мало времена да утврдимо колико је ефективна, можда буде ефективна у проценту од 60 одсто па ће људи морати да се вакцинишу двапут или трипут, али нема потребе за депресијом и паником, и ово ће проћи. Ипак, ове године најбоље је прескочити одмор. Што мање контаката и кретања – то боље за све. Па следеће године можемо да узмемо два годишња одмора", закључио је др Андреј Трампужа.

(Курир.рс/К1)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

А

15.07.2020 20:11

Ај сути, досадан си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Трампуза

16.07.2020 01:52

Трампуза, трампио си вјеру за вецеру...тако се у народу казе за продану дусу. Ниси студирао право и полагао адвокатуру вец ХИПОКРАТОВУ заклетву, бруко и срамото.

Name

НР

16.07.2020 04:39

Иде реклама вакцине. Струцна. А онда награда љекарима од фармације.

Name

Понављања

15.07.2020 20:13

Никад више понављања и прича које су старе мјесец дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

15.07.2020 21:56

Нормално да нећемо стећи имунитет, јер се за тровање бојним отровом и не може стећи имунитет.

Name

ја

15.07.2020 20:17

вакцина,вакцина,вакцина……..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.07.2020 21:25

Хало бре цовјеце, удари главом од зид па процита да нема вакцине, само маске и ријесавање на стари испробани нацин звани дисциплина

Name

Ре

16.07.2020 05:59

Фармацеутски лоби ради преко доктора. Они се продају за њихове мрвице. Тако и лијекове дистрибуирају који нису довољно испитани.

Name

Андриц

15.07.2020 20:29

Питање над питањима за овакве струцњаке:засто су маске довољне у јулу,а нису биле довољне у марту и априлу???Па и сам казе да је вирус исто опасан као сто је био.За разлику како неки у РС(знате ви сви ко) казу да је вирус слабији...??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозија је задња

16.07.2020 06:58

Додатно питање, како се вирус примирио у вријеме предизборне кампање кад су се бројни окупљали на истом мјесту, тад је сва прица одједном прекинута? Како вирус никад не добисе они са корона-дернека, славља за Васкрс, изругивања народу, да остану код куца, а они и даље јасу, јос пријете вакцинама??? Нецемо вакцине, макар вируси постали као диносауруси, дзаба за њих прицају и препадају ови плаценици у бијелим мантилима...

Name

Ре

16.07.2020 22:35

Тацно, Бозија је задња!

Name

Имунитет

15.07.2020 20:47

Нисмо ни на СНСД никако стекли колективни имунитет! Сатра нас људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПСИХИЈАТАР

15.07.2020 20:52

КОРОНА ЈЕ НИСТА ПРЕМА ОНОМ СТА ЦЕТЕ ВИ ОВАКВИМ ИНФОРМАЦИЈАМА УРАДИТИ НАРОДУ. НЕЦЕ БИТИ МЈЕСТА У ЛУДНИЦАМА. САВЈЕТУЈЕМ НАРОДУ ФА НИСТА НЕ ЦИТА НИТИ СЛУСА У ВЕЗИ КОРОНЕ. ОВО ВИСЕ ПИСТАЈЕ ПРЕСМИЈЕСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливера

15.07.2020 21:47

Па забога дјецо боље је говорити и висе учити о вирусу цорони него ли сате и сате и дане и дане проводити гледајуци те глупе,необразоване Фарме и олос у њима.

Name

Све је пролазно..

16.07.2020 04:49

Људи који су се једном заразили након пар мјесеци имају врло мало антитјела тако да се могу поново заразити.. Колективни имунитет због тога не пије воде.. Ја не знам стварно како овај епидемилог није упуцен у нова истразивања,која су се догодила у Кини и Холандији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

16.07.2020 04:59

Коко ћемо стић када вјештачки вирус брзо мутира

ОДГОВОРИТЕ
Name

БВС

16.07.2020 07:11

ЈАДНИ СТЕ ВИ. ПЛАСИТЕ ЛИ СЕ БОГА? КОЛИКО ЦЕ ЉУДИ У СВИЈЕТУ УМРИЈЕТИ ОД ГЛАДИ ЗБОГ ,,ВАСЕ КОРОНЕ,,. СТО ПУТА ВИСЕ НЕГО ОД КОРОНЕ. СВЕ ЦЕТЕ УНИСТИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.07.2020 16:35

Па сто их тај бог не спријеци?

Name

Аман

16.07.2020 10:21

Људи драги вама никад угодит....ако се вирус сири неодговара вам,ако се мало зауставио опет није добро,ако се поново појавијо и опет увијек вам је неко крив.....а ста казете да будемо мало одговорни прво према себи па затим и према другима,мозда би се успијели извуци из свега овога са мање обољелих и зртава

ОДГОВОРИТЕ