Улица "Кнегиње Милице" најстарија у Бијељини (ВИДЕО)

Једна од најстаријих улица у Бијељини, која је дуго година била Житна пијаца, а почетком 20 вијека захваљујући посјети краља Александра и поплочана, је улица Кнегиње Милице.

Република Српска 15.07.2020 | 13:08
Улица "Кнегиње Милице" најстарија у Бијељини (ВИДЕО)

Позната и по згради Јеврејске општине, згради Библиотеке која је направљена 80-тих година прошлог вијека, згради Поште, која потиче из периода прије ИИ свјетског рата, као и по споменику Владимиру Кецмановићу, истакнутом комунистичком функционеру, који је у њој живио.

Улица Кнегиње Милице у Бијељини, која се протеже од Градске библиотеке, до тзв. Светог дрвета, некада се звала Кантарџијска, још из доба турске владавине. Скоро до ИИ свјетског рата овдје, у самом центру града се налазила Житна пијаца.

“Тако да су сељаци, када су долазили овдје прво мјерили робу, зато се звала Кантарџијска. Од 1945.-1992. године носила је име др. Војислава Кецмановића-Ђеде који је у њој и живио, истакнути антифашиста. На крају улице је његов споменик”, појашњава кустос у Музеју Семберије, Зоран Мидановић. 

Земљано-дрвено утврђење опкопано шанцем,односно шарампол у центру Бијељине се из турског времена одржало до владавине Аустро-Угарске.

“Када је рађена Градска библиотека 1981. године, мајстори који су копали темељ, пронашли су остатке дрвеног мостића, што значи да је некада ту негдје протицала Јањица, данашња Дашница”.

Прије него што је, на самом почетку улице направљена Библиотека, дуги низ година налазила се чувена кафана “Корзо”. Преко пута ње, данашња зграда Поште направљена је 30-тих година 20 вијека, у бау-хаус стилу. Подигао ју је чувени Љубомир Пантић, родом из семберског села Загони, који је после постао министар шумарства у НДХ, један од ријетких Срба који су у тој творевини обављали високе функције.

Чувена је и препознатљива и зграда Јеврејске општине у коју су после ИИ свјетског рата смјештене избјеглице из Подриња, те су ту добили станове од државе.

“У овој улици је и кућа Владе Казанџића, професора музике и некадашњег директора Музичке школе. Приповиједао ми је да је као дијете у овој улици срео краља Александра, који га је питао за смјер, путујући у свој љетниковац у Хан-Пијесак. Заузврат му је дао шаку бомбона и провозао га у кочијама даље кроз град”, каже Мидановић.

Једна је од првих улица у Бијељини која је била поплочана, тадашња калдрма, а и та прича је везана за Краља Александра. Улица са мноштвом кућа трговачких породица и јеврејских. Захваљујући заштићености грађевина разних степен у улици Кнегиње Милице, као и перипетија око власништва, још увијек су сачуване зграде али и изглед прошлих времена. Међу њима неколико приватних кућа, кућа Јеврејске општине, 80-так година стара зграда Поште...  

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

штета

15.07.2020 11:31

Грађевинска багра већ деценијама уништава овај град, па су га довели у стање као да и нема прошлост. Шта знају полуписмени политичари шта је културна баштина једног града?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.07.2020 11:39

Ста оцекивати од мице трецине и његови сателита. Њих само новац занима.

Name

Бљузго

15.07.2020 12:20

Разлог више да се то све лијепо поруши,да се да БУК-у,Римаксу и осталим мрзитељима тротоара и зелених површина да се ту направе нове зграде са пуно квадрата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

15.07.2020 12:37

Троспратница у којој се налазио хотел "Дрина" била је једна од најљепших зграда у Бијељини у којој су се одржавали концерти, изложбе! Била је саградјена у стилу зграде општине. А онда су је 1971. године срушили, како би на том мјесту направили садашњу аутобуску станицу. Преко пута хотела налазила се јеврејска синагога, са двије куполе. Али, кога је брига за историју, стара обиљежја овог града!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

15.07.2020 15:00

Зашто је промјењено име улице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛЕДА ТВ.

15.07.2020 19:32

НЕКО ЈЕ ОВДЈЕ ДАВНО УНИСТИО КУЛТУРУ КО ТО ДАНАС УЦИ У СКОЛИ О КУЛТУРНИМ СООМЕНИЦИМА А ВЈЕРУЈЕМ ДА 90 ПОСТО СВРСЕНИХ СРЕДЊОСКОЛАЦА НЕЗНА НИ ДА СУ У БИЈЕЉИНИ НЕКАД ЗИВИЛИ ЈЕВРЕЈИ И ДРУГИ НАРОДИ.ЊИХОВА ИСТОРИЈА ПОЦИЊЕ ОД 1990 НАЗАЛОСТ.ПОГЛЕДАЈТЕ КО ДАНАС ИДЕ У БИБЛИОТЕКУ.ИДУ СТАРИЈЕ ОСОБЕ ЦИТСЈУ КЊИГЕ А МЛАДИ ЛЕКТИРУ ПРОЦИТАЈУ НА ПРЕСКОК СА ИНТЕРНЕТА НИЈЕ БИТНО СТА ЈЕ САДРЗАЈ И СТА ЈЕ ПИСАЦ ХТИО ДА КАЗЕ.

Name

Оља

15.07.2020 16:07

Забога, мозете ли иста приказати без музицке дреке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Оља

15.07.2020 17:33

Будите љубазни , па објасните ваш коментар .