Уколико је својим бекством из болнице некога заразио, Микију прети и затвор?!

Певач Милан Обрадовић (58), звани Мики Мећава, који је побегао понедељак из ковид болнице "Арена" где је смештен због корона вируса, могао би да се суочи са вишегодишњом казном затвора због неодговорног и бахатог понашања, а уколико се докаже да је његовим бекством директно доведено у питање здравље друге особе, иза решетака би могао да проведе и до 12 година!

Забава 14.07.2020 | 18:35
Уколико је својим бекством из болнице некога заразио, Микију прети и затвор?!

Бахати певач напустио је болницу "Арена" у понедељак око 18.30 и то притом не носећи на себи никакву заштитну опрему. Полиција је одмах кренула у потрегу за њим, а он је касније у разговору са медијима, објаснио како никоме "неће да се правда" и да га "не занима", те да му је у болници сметала прашина и да се осећао боље.

Осим себичног и бахатог понашања које је Обрадовић, Мики Мећава, показао оваквим поступком, чини се као да је заборавио да је непоступање по здравственим прописима за време епидемије кривично дело до танчина описано у Кривичном законику и да би његовим кршењем могао сносити озбиљне последице.

- У конкретном случају, уколико је тачно да је лице за које се утврдило да је оболело од заразне болести, и то болести где је донета одлука да је у току пандемија, па то лице напусти посебну болницу за лечење људи оболелих од те заразне болести, лице је извршило кривично дело за које је запрећена новчана казна или затвор до три године јер је на тај начин поступило супротно наредбама и прописима којима се одређују мере за сузбијање или спречавање те болести - објашњава за "Блиц" београдски адвокат Небојша Перовић.

Ако би се доказало да је Обрадовић својим поступцима угрозио неку другу особу и заразио је вирусом који му је потврђен, уследила би му строжа казна, објашњава адвокат.

- Лица која су била смештена у ковид болнице, су уједно била и изолована, те им није било дозвољено да дођу у контакт са другим лицима или да напусте ковид болницу. Поред ове радње, уколико се утврди да лице које је напустило ковид болницу након тога трећем лицу пренело заразну болест, почев од члана породице па надаље, може се казнити затвором до три године. Дакле, у овој конкретној радњи постоји извршење два кривична дела, за које се изричу различите казне али се у пресуди одређује јединствена казна спајањем те две казне - објашњава Перовић.

Уколико се, међутим, докаже да је Обрадовић пренео корона вирус другој особи и да су услед тога изазване озбиљне последице по здравље те особе, и за то ће бити додатно кажњен.

- У случају да неко заражено лице пренесе заразну болест другоме, те да тај услед те заразне болести, у овом случају ковида 19, буде тешко оболело или здравље буде тешко нарушено, онда ће се казнити затвором од једне до осам година, а уколико преношењем заразне болести, а притом то лице мора да зна да је заражено, што јесте у овом случају, те преношењем болести наступи смрт једног или не дај боже више лица, онда ће се учинилац казнити затвором од две до 12 година - подвлачи Перовић.

Пошто је у бекству, објашњава адвокат, а извршио је кривично дело, постоји основаност да му се одреди притвор јер је недоступан надлежним органима, што се може учинити у посебној затворској јединици уколико за то постоје услови.

Подсећамо Мики Мећава је јуче побегао из ковид болнице "Арена" око 18.30 часова у коју је, иначе, дошао након што се лечио на Инфективној клиници од короне и из Арене је отишао упркос томе што су га и војни лекари, како је сам признао, саветовали да не иде.

- Хтео сам на своју иницијативу да дођем кући, у самоизолацију. Попричао сам са докторима, неки војни лекар се није сложио да идем сам. Нисам могао да останем, да ми здравље буде угрожено. Осећам се боље, не најбоље. И даље имам замор, али последњих дана немам температуру. Нећу да се правдам, не занима ме. Постоји самоиницијативно долажење, и исто тако одлажење - казао је Мики за "Блиц", а на питање да нам пошаље отпусну листу за напуштање болнице одбио је.

Извор: Курир.рс Фото: принтсцреен

Коментари / 0

Оставите коментар