Бројке заражених у Америци су ван контроле!

Широм САД и даље неконтролисано бесни талас корона вируса, јавља ЦНН и истиче да број заражених расте у 35 савезних др\ава, укљуцујући Флориду, где је у недељу забележен рекордан број оболелих у једном дану - њих 15.300.

Свијет 14.07.2020 | 07:30
Бројке заражених у Америци су ван контроле!

Како наводи, пораст броја заражених у САД могао би да буде само врх леденог брега јер стручњаци упозоравају да би тај број могао да буде и око 10 пута већи од пријављеног.

У свету је корона вирусом заражено више од 13 милиона људи, а само у САД је потврђено ви[е од 3,3 милиона случајева.

То, према наводима Универзитета Џонс Хопкинс, значи да је скоро један на сваких 100 Американаца позитивно тестиран на Ковид-19.

Према подацима тог универзитета, да је Флорида посебна држава, она би била на 10. месту на листи земаља са најви[е заражених.

У тој савезној америчкој држави забеле\ено је најмање 12.343 случајева од недеље, показују подаци Министарство здравља Флориде. 

Три најнасељенија округа на Флориди, Мајами-Даде, Бровард и Палм Бич, суочавају се с највећим бројем хоспитализација повезаних са корона вирусом.

Амерички локални и државни лидери наводе да је до пораста броја заражених углавном дошло због Американаца који су се окупљали и одлазили у барове.

У многим дрžавама, смањена је просечна старост оболелих, те је све више младих позитивно на корона вирус.

У најмање 36 држава уведена је нека врста обавезног ношења маски, како би се смањио пораст броја случајева, док је више од половине америчких држава зауставило или повукло планове за поновно отварање у покушају да обузда ширење вируса.

Градоначелник Мајамија Францис Суарес рекао је за ЦНН да су бројке "ван контроле" и позвао Американце да се придржавају правила о социјалном дистанцирању и ношењу маски.

"Ако се не буду придржавли правила, ствари ће наставити да се крећу смером у којем већ иду", упозорио је он.

Суарес је рекао да званичници морају да имају конзистентну поруку на локалном, државном и националном нивоу.

Амерички хирург Џером Адамс сматра да би САД могле да преокрену пораст броја случајева за око два до три недеље, али наводи да то зависи од тога да ли ће критична маса људи носити маске, придржавати се мера о држању дистанце и радити остале ствари које су ефикасне у борби против корона вируса.

До пораста броја случајева дошло је у време када Бела кућа покушава да дискредитује водећег епидемиолога Ентонија Фаучија, који је све гласније говори о својој забринутости због поновног отварања земље, оцењује ЦНН.

Фаучи је рекао да је пандемија најизазовнија криза јавног здравља с којом се суочио, укључујући ХИВ, вирус еболе, антракс и вирус зика.

Широм земље здравствени званичници објављују и узбуне због броја заражених пацијената, којима је потребна медицинска помоћ.

Ипак, како оцењује ЦНН, постоји трачак наде.

У Њујорку, који је био епицентар вируса у априлу, није било потврђених или вероватних смртних случајева од последица Ковида-19 у суботу, показују прелиминарни подаци Министарства здравља Њујорка.

(Курир.рс/Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Скептик

14.07.2020 05:56

Заборавили смо почетак епидемије. Тада су рекли, хајмо да се сви ставимо у карантин и изолацију да би спречили НАГЛО ширење вируса јер немамо довољно болничких кревета и респиратора да би збринули ВЕЛИКИ број обољелих. И Имогло би се рећи да је било ефекта, ко је прије људе склонио из школа и посла тј. закључао у станове, тај је имао МАЊИ број заражених и обољелих. Циљ је био да се епидемија РАЗВУЧЕ! Послије су схватили да дуготрајна изолација и карантин ствара друге проблеме, пре свега психичке али и органске, (сјетимо се великог броја самоубистава при крају изолације) а и да економија пропада, па су укинули изолацију и карантине и вратили људе на посао и у нормалан живот, јер онакво стање би могло потрајати и коју деценију. И шта се догодило? Ништа необично, зараза тј епидемија, је настављена својим природним током, људи се више заразују и обољевају, тј дошло је до НАГЛОГ ширења вируса. Значи, не догађа се ништа што се није очекивало. Ево, наводно су опет пуне болнице. Свјесно или несвјесно, пустили су вирус да се шири јер он свакако мора ту учинити, боље је ипак да се вријеме епидемије на тај начин СКРАТИ. Оно са карантином и изолацијом би имало смисла код стварно опасних зараза, куге, рецимо, гдје је смртност стоструко већа. Власти и овде и усвијету, требају јавно признати да су претјерали са карантином и затварањем јер вирус није опасан. Али неће они никада признати своје грешке...Тако да не чуде ове страшне бројке из САД, тамо народ живи нормално и плаже су препуне.

ОДГОВОРИТЕ