Све тајне прве даме: Меланија је врло закулисна и утицајна

“Меланија је врло закулисна, али невероватно утицајна. Она није особа која би могла рећи: ‘Запосли ову особу, отпусти ову особу’. Али она даје до знања председнику шта мисли, а он врло озбиљно схвата њене ставове”.

Свијет 13.07.2020 | 21:12
Све тајне прве даме: Меланија је врло закулисна и утицајна

Већ друже време се прича о књизи “Тхе Арт оф Хер Деал: Тхе Унтолд Сторy оф Меланиа Трумп” новинарке Мери Џордан која открива нове детаље из живота Меланије Трамп.

У књизи између осталог пише да је у време док је она била у Њујорку, после избора Трампа за председника САД, Трумпова миљеница Иванка Трамп постављена за саветницу америчког председника. Управо током тог периода новац који је требало да буду намењен за запослене у Кабинету прве даме усмерен је у Западно крило и према Иванки Трамп која је наводно вршила притисак на оца да преименује Кабинет прве даме у Кабинет прве породице.

Према изворима блиским породици Трамп, а према писању Мери Џордан, Мелања тако нешто није допустила, напротив, одлучила је ца постави чврсте границе са Иванком која се превише опустила у Белој кући.

- Иванка се почела да се понаша као да је Бела кућа њен дом, а Меланији се то није ни најмање свидело. Кад су се она и Барон напокон уселили, блокирала је све Иванкине жеље - написала је Мери Џордан.

Колико Меланија има утицаја доказала је и чињеница кад је одусила заменицу саветнице за националну безбедност што је на крају резултирало њеним отказом. Људи који раде у Западном крилу кажу да су чули како Трамп критикује синове па чак и ћерку Иванку, али нико се није могао сетити да је чуо да каже било шта негативно о Меланији.

Ценио је то да се није хвалила својим утицајем. У Белој кући Трамп је осећао да је окружен људима који непрестано вапе за бољом позицијом и који су фокусирани на лични интерес па је Меланијину оданост пуно више ценио него пре. Шон Сајсер, први председников директор за комуникације, овако је објаснио: “Меланија је врло закулисна, али невероватно утицајна. Она није особа која би могла рећи: ‘Запосли ову особу, отпусти ову особу’. Али она даје до знања председнику шта мисли, а он врло озбиљно схвата њене ставове”.

Он се присетио телефонског разговора који је водио са Трампом након одласка из Беле куће. Сајсер је нешто коментарисао, а Трамп је одговорио: “Знаш шта? Меланија каже исто. У праву си”.

- Меланиа се није бавила многим питањима, али када је нешто изговорила, то би имало велику тежину - наводи он.

А да јој корона вирус није пореметио планове, предводила би скупљање средстава за надолазећу председничку кампању.

- Рекла је људима да жели да поновно победи на изборима - пише Џордан, која даље наводи како су она и Трамп готово па исти.

- Она је јако слична супругу - тврди Пулицером награђивана Џордан, која је 2003. интервјуисала Меланију. Разговор је био посвећен Меланијином одрастању у Словенији. Репортерка Вашингтон Поста је закључила да је Меланија једнако посвећена стварању мита о себи као и њен супруг. Не смета јој кад је представљају да је млађа него што јесте, тврди да није била на пластичној операцији, иако троје фотографа који су радили с њом кажу да су видели ожиљке. Уписала је тежак архитектонски факултет на Универзитету у Љубљани, али никад га није завршила, иако тврди да има бечелор диплому. Уз то, постоје сумње да Меланија, као што тврди, зна течно да говори четири или пет језика.

Фотографи који су с њом годинама радили, укључујући и оне родом из Италије, Француске и Немачке, рекли су ми да је никад нису чули да на тим језицима изговара више од неколико речи - тврди Џордан, која сматра да прва дама говори два језика - матерњи словеначки и енглески. Кад је упознала Трампа, представила се као супермодел, али то је било далеко од истине. Џордан је пронашла и доказ о томе како се председнички пар упознао.

Трамп ју је угледао у ноћном клубу током Недеље моде 1998., гдје је била с једним познатијим моделом. Поглед му је био фиксиран само на њу, али је она одбила да му да свој број. Више извора, укључујући и немачког модног агента за кога је Мелањиа те године радила, тврди да се већ тад причало да је Мелањиа у вези са Трампом. Како се све више пробијала у животу, тако је брисала људе из свог живота. Бивша пријатељица из Словеније тврди како јој се Мелања више никад није јавила, а исто су потврдили и њени блиски пријатељи из Њујорка.

- Обоје су јако амбициозни соло играчи, који цене лојалност више од свега. Ни Трамп, који је стално у јавности, ни јако повучена Мелања никад нису имали блиских пријатеља. Тај инстинкт осамљеника прати их у браку. Имају одвојена купатила у Белој кући и кад год путују, често су заједно у истој згради, али не и у истој соби. У бити, мислим да је она повучена особа којој је требало пуно времена да се прилагоди јавном животу - наводи ауторка књиге.

Према изворима новинарке Џордан, Трамп и Меланија се упркос свему јако воле. Меланија је од почетка подржавала Трампа у његовим политичким амбицијама. Она је била та која га је наговорила да се кандидује за председника.

- Знаш, Доналде, престани да говориш о уласку у председничку трку и уради то. Ако се кандидујеш, ти ћеш победити - испричао је Роџер Стун, Трампов политички ментор.

- Она му је била главна подршка. Њено мишљење му је важно. Она би увек имала неки коментар. У кампањи она је била прва коју би звао након сваког предизборног скупа. Она бира кад жели да говори, али кад то учини, председник послуша. Апсолутно од ње тражи савете око кадровских питања - истиче Крис Кристи, гувернер Њу Џерзија. С временом је онима који раде у Западном крилу постало јасно да Трамп даје велики значај онима које Меланија воли. Како је један бивши фунцкионер Беле куће рекао: “Људи прилазе Меланији на сопствени ризик и тај се ризик плаћа главом. Не шалим се. Бивши си ако те не воли”.

Меланијино мишљење било је кључно и приликом доношења одлуке да Трамп уђе у кампању с Мајком Пенсом. Након што су провели викенд дружећи се с Пенсом и његовом супругом Карен, Меланија је била уверена да је он бољи избор од Кристија или Њута Гингрича. За њега је била уверена да ће бити задовољан позицијом другог човека и неће се борити за прво место, што није била сигурна за другу двојицу.

Портпаролка Меланије Трамп демнатовала је наводе из књиге наводећи да се ради о погрешним информацијама и да књига не спада у публицистику, него у фикцију.

(Курир.рс/Еxпресс.хр Фото: Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јаффа

13.07.2020 19:35

Кад је он председник УСА, а она прва дама онда ни не треба да нас чуди што је свијет овакав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.07.2020 04:20

Меланија је права дама, прелијепа и на свом мјесту, управо таква прва дама и треба да буде

Name

Хм

14.07.2020 06:08

Ма немој бољи ти је обама и његова трандза мицхеле односно мицхаел...који сте ви тукци.

Name

Ре за Ре

14.07.2020 07:10

Права и прва дама треба да има чисту прошлост, што се за ову пластичну лутку не може рећи. У сваком случају нашли су се, нашла крпа закрпу.

Name

Скептик

14.07.2020 07:11

Видјели смо какав је свијет био када је Бил био предсједник а Хилари прва дама, ратови, бомбардовања, санкције...

Name

Лана

13.07.2020 20:55

Ово двоје су поцели физицки да лице једно на друго

ОДГОВОРИТЕ