"Читава породица заражена, а шеткају се улицама града"

Након најава надлежних органа да ће мере у борби против корона вируса бити пооштрене, контрола њиховог поштовања појачана, а кажњавање ригорозно, велики број грађана озбиљно је схватио ситуацију у којој се Србија налази.

Србија 10.07.2020 | 20:16
"Читава породица заражена, а шеткају се улицама града"

Но ипак, постоје појединци које није брига за њихове суграђане, мере не поштују, а могу да нанесу несагледиву шету по јавно здравље - јер се са позитивним Ковид-19 налазом шетају улицама, парковима, продавницама...

Редакцији "Блица" јавила се данас забринута читатељка из улице Драгана Ракића у Земуну, у којој, према тврдњама комшија, четворочлана породица која је ковид позитивна, крши прописане мере самоизолације. Они редовно напуштају свој дом, одлазе у куповину, шетају пса и тако долазе у контакт са великим бројем људи чије здравље могу озбиљно да угрозе. 

- Читава породица је зарађена, син има високу температуру и он не излази из куће. Мајка и отац излазе редовно, до продавнице, шетају пса. Када смо видели да излазе комшије су биле јако узнемирене, питали су их "како можете тако да се понашате". Веома смо забринути, у овом насељу има много мале деце - каже С.М. за "Блиц".

Наводи да се, заједно са комшилуком, обраћала надлежним органима, али да је реакција изостала, само су "пребацивали лопту" са једне институције на другу, наводећи да "нису надлежни".

- Обраћали смо се полицији, Комуналној милицији, Министарству здравља. Уопште не знам ко је надлежан да контролише људе који су у самоизолацији - додаје она.

Процедура идентична оној на почетку епидемије

Како за "Блиц" наводе из Градског завода за јавно здравље Београд, процедура за оне који су позитивни, било са симптомима или без њих, идентична је оној на почетку епидемије.

Тако ће полиција у сарадњи са санитарном инспекцијом контролисати да ли заражени пацијенти без симптома, који се лече у кућним условима, поштују меру самоизолације

- Мораћемо да вратимо све оно што смо радили раније, а то је телефонско контролисање и кажњавање - рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Након што се за особу открије да има корона вирус, санитарна инспекција јој издаје решење о обавезној самоизолацији у којој особа мора бити до два узастопна негативна теста.

Онај ко излази из прописане самоизолације нарушава јавно здравље, што се може третирати касније новчаном казном по Кривичном законику, али и казном затвора до три године.

Кон: Не можемо да се ослонимо на свест грађана.

Шеф Кризног штаба Владе Србије епидемиолог др Предраг Кон истакао је данас да сви заражени морају да остану изоловани. 

Он је говорећи о људима у самоизолацији рекао да не можемо да се ослонимо на свест грађана.

- Очекујем смиривање ситуације ако грађани схвате да су маске најважнија ствар. За недељу-две могу да се виде ефекти - рекао је Кон.

Пооштравање контроле

Надлежни су одлучили да праксу контролисања оних који морају неко време да остану у својим кућама и врате. Тако ће полиција у сарадњи са санитарном инспекцијом контролисати да ли заражени пацијенти без симптома, који се лече у кућним условима, поштују меру самоизолације.

(Блиц)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Гестапо

10.07.2020 18:22

Баба доушник. Упрпила да не дочека стоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2020 19:11

Бас се престрависмо од тих њихових пријетњи. Прице за малу дјецу. Цик да ми ко додје на врата

Name

БЛ

10.07.2020 18:28

то је слика цитавог балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нацин за презивљавање

11.07.2020 06:29

Како це људи зивјети, породице хранити, резије плацати јер за судске изврситеље не вриједи корона??? Они нису затворени, насрцу на имовину, угрозавају елементарну егзистенцију, привреда И друство одавно урусени, а овдје се заговара сједење у кавезима. Истовремено СЕ мигранти слободно сетају, без повеза, без тестирања, насилни, прљави, недобродосли народу.радници раде на градилистима, маркетинраде, каква је ово селекција? Треба пусти народ да дисе овај одавно упрљани И загадјени ваздух, да се сналази за зивот, јер је вецина одавно отпустена од бризне дрзаве.

Name

Ех

10.07.2020 18:29

Рекла ми је једна жена да је видјела заражене на протесту, па су после отишли до тржног центра и попили кафу на тргу. Интересантно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

10.07.2020 18:47

Па ста нису заразени вец позитивни на тесту на коме су коза и папаја позитивне. Сви људи који се добро осјецају требају да сетају и узивају у овом времену. Коме несто фали нормално да неце да излази ако је болестан. Не требају ту мјере које прописује дрзава и струка звана ударац испод струка.

Name

Хаха

10.07.2020 18:45

Ниста им не фали јер асимптотски носиоци не сире ниста цак су то потврдили и кримоси из сзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.07.2020 08:48

Најбољи дио како нигдје у свијету ниједан политичар није прикопчан на респираторе? То је остављено за елиминацију оних што нису. Умире ли ко од канцера?

Name

ртс

10.07.2020 19:23

Тако је и у Теслицу код неких појединаца који су газде. Они заразени као и радници у фирми ал фирма није престајала са радом а они се возикају градом. Нико их некотролисе јел су познати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

10.07.2020 20:54

Па јел'то није знак да те мјере не вазе за све и да је то измисљено пренадувани вирус или неки бојни отров.

Name

Дајана

11.07.2020 06:05

Мислите "јеР" су познати!? Мало правописа не би било на одмет.

Name

Пандемија лази

10.07.2020 19:35

Лаз и обмана су на овом дуњалуку истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

10.07.2020 20:14

Па брате наногице и контролисати их као повлаштене криминалце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.07.2020 10:33

Повлаштени криминалци не носе ништа, нити су у затвору, већ на власти, креирају нашу судбину.

Name

Л

10.07.2020 20:56

Доста висе и Короне то је Измисљена Болест.Ко је и заразен за 7 Дана Оздрави ко вјерује у Чаробњаке нека Вјерује.Гарантууем Својим Зивотом Када би Сада Рекли Да је Корона Нестала и Народ Поцео Да Зиви Нормално све би Било Како Треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

11.07.2020 07:52

Па скупите вас пар добро их провуците кроз саке и ето мира

ОДГОВОРИТЕ