У Београду ново окупљање, један младић ухапшен

У Београду је касно поподне почело окупљање демонстраната који су, упркос забрани окупљања више од 10 људи на јавним мјестима, ипак изашли на улице, а четврти дан протеста за сада протиче мирно.

Србија 10.07.2020 | 19:55
У Београду ново окупљање, један младић ухапшен

Полиције нема нигде, трају сукоби између демонстраната на степеништу.

Ухапшен З.О. (1973), због сумње да је вечерас, на протесту испред Дома Народне скупштине, након свађе ножем задао убод у пределу десне ноге тридесетдвогодишњем мушкарцу, саопштио је МУП. Осумњичени ће бити приведен надлежном тужилаштву. Повређени мушкарац је задобио две убодне ране.

Протести због незадовољства начином на који се држава бори против епидемије вируса корона настављени су у неколико градова широм Србије.

Један од учесника ухапшен је на самом почетку протеста у Београду испред Скупштине Србије јер је добацивао полицајцима, након чега су га полицајци у цивилу одвели у правцу Скупштине, јавио је "Блиц".

Иза Дома народне скупштине полако се распоређују полицијске снаге, а спремна је и коњица. 

И док су прва два дана протеста протекла у нередима на улицама Београда и још неколико градова у Србији, синоћњи су протекли мирно, уз спорадична кошкања између самих демонстраната.

Дио демонстраната је протестовао уз слоган "Седи, не наседај", желећи, како су истицали, да пошаљу јасну поруку да на улицама нису због нереда.

Повод за први протест у уторак, 7. јула, у Београду била је најава предсједника Србије Александра Вучића да ће у главном граду можда бити уведен полицијски час током викенда због пораста броја обољелих од вируса корона.

Захтјеви демонстраната нису формализовани, будући да нема званичних организатора протеста, док је дио опозиције пред власт у Србији изнио своје захтјеве у којима траже смјену Кризног штаба за борбу против вируса корона и увођење привремене владе. 

Група грађана у Новом Саду окупила се на Тргу слободе како би изразили незадовољство тренутном ситуацијом у земљи.  

Протестни скуп почео је минутом ћутања за све преминуле од вируса корона, а окупљени су тражили оставку Кризног штаба, министра здравља Златибора Лончара, директора Полиције Владимира Ребића, министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и предсједника Србије Александра Вучића. 

Опозициони Савез за Србију позвао је грађане Србије да и вечерас буду заједно у, како наводе, отпору безумљу и у освајању слободе.

Окупљају се и Нишлије

Нишлије су почеле да се окупљају испред зграде Скупштине града Ниша у Улици Николе Пашића. Преко друштвених мрежа, учесницима протеста данас су упућивани апели да вечерас не наседају на евентуалне провокације. 

(БН/Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Који дивљаци

10.07.2020 18:21

Изадју на улицу и русе сто није њихово. Па кад полиција реагује они тразе смјену свих. Зеље цеститкке и поздрави Радио Милеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2020 19:13

Ти знас, цуо си на РТСу и РТРСу. Мајмуне!

Name

@

11.07.2020 07:13

Ко оово писе протести због короне, бас је глуп.

Name

Милиција

10.07.2020 22:08

Само стоку туци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.07.2020 10:35

Послије се полиција чуди зашто има насилних елемената међу протестантима.