Радници обиљежили годишњицу гашења Алуминија (ВИДЕО)

Полагањем цвијећа и паљењем свијеће радници мостарског Алуминија данас су обиљежили годишњицу гашења некадашњег гиганта. "С љубављу те спомињемо, по добром памтимо, у срцу носимо", порука је коју су радници исписали на вијенац положен испред фабричког круга.

Босна и Херцеговина 10.07.2020 | 15:45
Радници обиљежили годишњицу гашења Алуминија (ВИДЕО)
Евоцирањем сјећања на златно доба некадашњег гиганта бивши предсједник синдиката Ромео Бијокшић каже да су данас остала само болна сјећања. Подсјетио је на бројне преговоре који су како је казао били само шупља прича. У приче о оживљавању Алуминија, како каже, нитко више не вјерује. 
 
"Један дио људи је већ отишао преко граница", каже Бијокшић.

Бивши предсједник Скупштине Синдиката Перо Бебек се осврнуо на догађаје који су претходили гашењу Алуминија и борбе радника за његов опстанак. За пропаст Алуминија како каже никада нитко није одговарао.
 
Миро Зеленика који је био у преговарачком тиму за спас Алуминија сматра да политика стоји иза свега.

"Да су хтјели да Алуминиј опстане дугови су се могли ријешити“, тврди он те каже како је гашењем струје дошло је до великог броја отказа.
 
Покушана је реконструкција и поновно покретање погона Алуминија, а до сада, најозбиљнија понуда била је она израелског конзорција Абрахам МТ Гроуп. У априлу ове године потписан је уговор о изнајмљивању дијелова творнице између Израелаца и Владе Федерације. Недуго након тога, финанцијски извјештаји су показали да је Алуминиј пословао на рубу закона. 
 


Алуминиј је био посљедњи преживјели од некадашњих мостарских гиганата попут Сокола и Житопромета. Био је један и од највећих извозника и потрошача струје. У годину дана откако не ради, посљедице су јасно видљиве – и у енергетском и у социјалном смислу. Посљедњу шансу даје му инвеститор који обећава да ће љеваонице ускоро бити покренуте.
 
Алуминиј је 2017. године био највећи појединачни извозник из БиХ, а према подацима Спољнотрговачке коморе БиХ извезли су скоро 360 милиона марака (180 милиона евра). Око 900 радника је било запослено у Алуминију. Процјењује се да више десетина хиљада људи директно или индиректно зависи од Алуминија, укључујући и фирме које су сарађивале са том некада успјешном компанијом.

Влада Федерације БиХ и мали дионичари власници су по 44 посто удјела, док 12 посто удјела у власништву има Хрватска.  
 
(Клиx)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Хехе

10.07.2020 14:06

И даље сте слијепи поред оцију. Само нек је ХДЗ и Цовиц, данас без Алуминија, сутра без Еронета..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре хе хе

10.07.2020 14:25

Људи су луди , Човић хоће још једну ријеку да измјеси па и у ХР ХДЗ побједи нема везе што су народ покрали преставнице те странке и још им се суди , раја воли кад их политичари краду и лажу , не воле истину.

Name

Гламоч

11.07.2020 09:02

И даље ће гласати за Човића, не треба их жалити!

Name

Доњи рибник

10.07.2020 14:09

Опет за Човића и ХДЗ е мој народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цовиц

10.07.2020 14:13

А стои мене нисте звали, досо бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

10.07.2020 14:20

Зар Алуминиј нису унистили Срби и Босњаци који су управљали овим предузецем и гдје су Хрвати били угрозени и мањина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

10.07.2020 14:46

Пропала златна кока3500КМ плате ко да су злато производили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосно, врло залосно.

10.07.2020 15:16

Јос једна Фирма која послује непрофитабилно, јос једна Фирма, гигант из Yу. Дали су они икада пословали у плусу, колико има уопсте фирми из Yу да су добро пословали, дали су редовно плате исплацивали радницима? Колико год људи патили, губили због тога, сто дузе послује само дугове гомила, тросе струју а не плацају, као Руси на Косову па побјегли, ово је једино рјесење. Киксају, пропадају и на Западу фирме, нпр. Пан ам, АЕГ, Сцхлецкер, Qуелле, и или продаја, преузимање или затварање. Јели могуце да је Yу власт промасај за промасајем цинила? Али вазно је било у свако републици имати рафинерију, ауто фабрику, зељезару и ста јос све не, и све пропало, у свим комунистицким земљама. Ово је само доказ каква је та дрзава била, и наравно јос увијек боље него 90-те. Залосна судбина насих народа се наставља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

10.07.2020 16:21

Ви висе волите хдз и цовица него своју децу, и сад будите мирни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.07.2020 17:31

Драги Зворничани, општински избори се ближе. Немојте гласати за оне који су вам приредили ово. Ако опет будете гласали за исте, нико вам није крив за ово стање, већ ви сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

10.07.2020 20:54

Мање троши алкохол и бијело мозак ти је изгориоКакве везе има Алуминијум Херцеговина, Мостар, са Зворником жив био.....

Name

Нострадамус

11.07.2020 11:51

Мијеса цовјек Зворницку Алумину са Мостарским Алуминијем није замјерити.Мозе се сваком да деси тако као сто ми Срби гласамо за Цовица јер нам Додик тако реце.