Три деценије СДС-а: Интерес српског народа изнад страначког

„Између интереса српског народа и интереса најмлађе српске политичке организације тога доба, а данас једине старије од Републике Српске, СДС је изабрао ово прво. Тако се почела рађати и тако се и родила Република Српска, једина српска побједа у распаду СФРЈ“ – казао је Говедарица.

Република Српска 10.07.2020 | 13:05
Три деценије СДС-а: Интерес српског народа изнад страначког

Српска демократска странка (СДС) је прије 30 година створио обични човјек, национално освијештен, који је имао бојазан да ће остати политички и правно незаштићен услед појаве која је била видљива голим оком а то је хрватско-муслиманска коалиција која се већ била детерминисала као уједињени политички субјект противан свакој врсти српских интереса у Босни и Херцеговини – истакао је један од бивших предсједника те странке Вукота Говедарица.

„Да којим случајем није формирана Српска демократска странка као народни покрет, Срби би и дан данас држали Брозову слику на зиду и клицали народно-ослободилачкој тековини која нас је из демократског поретка одвела у једнопартијски систем“, казао је Говедарица, коментаришући три деценије Српске демократске странке.

Он је казао да многобројни Срби интелектуалци а чланови Савеза комуниста као и високопозиционирани српски официри у ЈНА, нису били одушевљени стварањем СДС-а. 

„Тај интелектуални миље није вјеровао у новоосновану српску политичку организацију. Но, треба се присјетити да и у Орашцу 1804. године многи народни кнезови не желе на чело устанка већ налазе увијек изговор више да остану негдје по страни“, наглашава Говедарица истичући одважност и храброст оснивача Српске демократске странке.

Говедарица је поновио да је и те 1992. године руководство СДС као и данас, интересе Републике Српске ставило испред интереса своје политичке организације и поднијело велики терет у стварању Републике Српске.

„Између интереса српског народа и интереса најмлађе српске политичке организације тога доба, а данас једине старије од Републике Српске, СДС је изабрао ово прво. Тако се почела рађати и тако се и родила Република Српска, једина српска побједа у распаду СФРЈ“, казао је Говедарица.

Он наглашава да под притисцима међународне заједнице и уз помоћ превртљивих функционера којима политичка идеја није значила много, СДС је предала власт СНСД-у, свом политичком такмацу и политичком чеду међународне заједнице, који се и данас вјешто прикрива.

„Али и данас, упркос петанестогодишњем опозиционом стажу и најпрљавијој кампањи коју против нас воде наши политички такмаци, Српска демократска странка стоји на бранику Републике Српске са истом снагом и енергијом коју смо имали те 1990. када је постављен темељ једне велике идеје која је названа Српска демократска странка“ – закључује Говедарица.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Јанко

10.07.2020 11:33

Само Звездин дрес само СДС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2020 14:16

Види дезертера овог.

Name

Потписујем

10.07.2020 11:35

Све истина.Само да се није појавила ова секта и да нато не довезе на тенковима додика,да га и даље не пидржавају у његовој издајничкој политици за србе,било би нам боље.Овако,пропаст српска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

10.07.2020 12:38

Додик је доведен на власт НАТО тенковима да баци Србе и РС на кољена и то је успјесно обавио ,унистио је Србе и РС ..раселио је висе од трецине становниства РС од како су га довели на власт пре висе од 20 год . Додик је гробар Српске Републике

Name

Ацо

10.07.2020 18:30

За мене су веци гробари ови који су побјегли из дрзаве кад је најгоре било и сад досли да несто глуме и кобијаги воле ову дрзаву и ова народ. Воле само они свој инетерес ниста висе

Name

Ацо

11.07.2020 13:52

Умријет цес од злобе,први пут кад навратим у твој сан дрзаву има да ти наруцим цевапе и пиво.Обецавам!

Name

Патриота

10.07.2020 11:40

Тебе смјенисе да би досао Саровиц,мислим да си био бољи избор,сад сдс до Милицевица нема боље,не знам гдје Вукан,цовјек са образом и ставом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

10.07.2020 12:06

Тако је Вукота.Само истину треба рећи и признати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИЛЕ

10.07.2020 12:24

ЖИВЈЕЛА СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА ЖИВЈЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА

Name

Ре

10.07.2020 13:09

Треба стално истину понављати, а једна од истина је да сви који су требали бранити Републику Српску то нису чинили. Један од њих је и овај господин који је за вријеме рата био дезертер, а сада соли памет народу. Док је он играо фудбал у Новом Саду, његови вршњаци су гинули за отаџбину.

Name

Ре ре

10.07.2020 15:13

Брате свака цаст.И ја сам један од тих који је само пар мјесеци старији од њега,а провео сам скоро 2,5 год.Ни ја не волим додика, ал зна се кига је ститии за вријеме рата.Исти они који су и овог сакрили

Name

робин Хоод

10.07.2020 12:28

Ко воли волиће, ко поштује поштоваће...но мислим да је опозиције потребна допунска 2настава " из избора и стварања кадрова који се знају одговорно,искрено,промишљено и културно обраћати и јавности и својим бирачима...ви из опозиције немате нити једног "лидера" за ког би се могло рећи све ово набројано, а пошто вас терет прошлости неминовно прати ...потребно је једном "аргументовано,смишљено,обећавајућом" политиком изаћи пред поштоваоце и истомишљенике да се супростави нарушеном законитом функционисању власти, корупцији, непотизму и свему ономе што садашњу власт чини оваком каква јесте ; лоповска,себично интересна и корумпирана! Како ће те објаснити младом човјеку да за њега нема мјеста у овој земљи "Ако није члан странке"....а нудите му да га "воде и са њим млате", полуписмени,нешколовани криминалци и лопови...неиде...Напросто неће изаћи на изборе као и већина "нормалних,образованих људи" ..јер то је нешто јаче од њих...Погледајте окружење и биће вам јасно ко побјеђује...владајући који нуде и имају информације,инфра структуру,новац и онда лако задрже оне који су у "кредитима или имају мало до пензије" ...а таквих је превише у свим јавним установама , а само они и раде...уз мало приватника....који служе власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потписујем сваку

10.07.2020 18:34

Све добро написано

Name

Биљана

10.07.2020 12:56

Како да није интерес народа испред страначког? Дај ми молим те само један примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

10.07.2020 13:07

СРЕТНА СЛАВА СВИМ ЧЛАНОВИМА СРПСКЕ ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМПАТИЗЕР

10.07.2020 14:05

Срећна крсна слава ПЕТРОВДАН и 30 година СДС!Увијек уз свој народ и до коначне побједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

10.07.2020 20:12

Зар још постоји та странка...???

Name

Гоја

10.07.2020 14:55

Све старе политичаре брисати ништа баш ништа не раде сем за себе доказано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

10.07.2020 15:26

Вала само прицате у празни. Пуни сте папака и ста радите по том питању? Ниста, цекате да вас напусте попут Петровица и Мицица па онда оспете по њима. Као да се папци радјају преко ноци. Хоцу да казем папци се годинама претварају у папке а ви то гледате и вагате. Народ то види па вам и не вјерује!

ОДГОВОРИТЕ