Србија, још један дан, у свим свјетским вијестима

Свјетске агенције известиле су синоћ о протестима у Београду и Новом Саду.

Србија 09.07.2020 | 09:34
Србија, још један дан, у свим свјетским вијестима

Америчка агенција АП истиче да су у здруженој акцији снага јавне безбједности, полиције, коњице и специјалних антитерористичких једница, коришћени сузавац и оклопна возила у разбијању насилних, претежно екстремно десничарских демонстраната.

ББЦ извјештава да су мирне демонстрације почеле у уторак у Београду, али да су протести ескалирали када су се незадовољним грађанима прикључили припадници екстремно десничарских организација и својим агресивним нападима на припаднике снага реда изазвали реакцију полиције и немире.

Као иницијални разлог за демонстрације, извештач ББЦ наводи поновно увођење рестриктивних мјера и сумње да је влада прикривала "тачан број преминулих током првих недјеља епидемије корона вируса у Србији".

И други западни медији извјештавају о демонстрацијама у Београду и Новом Саду наводећи да има повријеђених и међу полицајцима и међу демонстрантима, као и да су око скупштинског здања, предсједништва и других институција, постављене полицијске барикаде и размјештене јаке снаге реда.

АП је извјестио да је непосредан повод за демонстрације у Београду и Новом Саду била најава поновног увођења полицијског часа и других, строгих мјера против ширења корона вируса.

Иако је предсједник Вучић јуче одржао конференцију за новинаре и саопштио да је кризни штаб одлучио да се у Београду не уводи полицијски час, то није поколебало огорчене демонстранте да и синоћ покушају насилан упад у здање скупштине Србије, гађајући полицију каменицама и флашама, наводи агенција.

Ројтерс подсјећа да су насилни протести почели у уторак, упркос упозорењима да свако јавно окупљање носи ризик од ширења корона вируса.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мислим

09.07.2020 07:48

Страшно је рушити свој град, своју културу, уништавати то, наводити безброј разлога, а до јуче су сједили мирно у својим кућица а, нису хтјели изаћи на изборе. Жао ми је Београда, диван је то град са добрим људима, али ови што се баве политиком га развлаче и у.раше га, а јутрос су свјетски дочекали да ликују над тим дешавањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мислим

09.07.2020 08:54

Не мислиш. Народ је почео мислити.

Name

Министар

09.07.2020 09:09

Бесмислено је људе који руше свој град називати народом. Насиље није ресење.

Name

Ре Мислим

09.07.2020 11:26

Ти не мислис и нисам видио да се руси култура.Нисам ни ја за нереде,али неки овде рекосе да су ови сто су правили нереде то су Вуцицеви,а неби ме изненадило да има и Додиковаца.Медју праве демонстранте они су послали своје хулигане тако је и Додик радио у Бања луци.Да ли се питас засто је Вуциц најавио уводјење полицијског цаса од петка до понедељка,а сада је одустао од тога.Сто није увео полицијски цас за вријеме гласања ако постоји та корона.Онда ако се ситуација погорсала послије избора онда је управо он крив за то погорсање ја да сам на његовом мјесту поднио бих оставку из моралних разлога.Да али знам да у политици нема морала.

Name

Ликовање?

09.07.2020 09:16

А ви сте ликовали на протестима 2014 у Сарајеву, Зеници и др градовима БиХ. Покушали сте и са Потичарима 2015, али је подвала пропала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

09.07.2020 10:54

Боже сачувај, није истина. И који "ви"? Нисмо сви исти, свакако не попут оних који ликују и раде злочине, криминал, све то види нека виша небеска сила.

Name

Нострадамус

09.07.2020 11:29

@ликовање.Гријесис морас да наведес ко је то ликовао на протесте у Сарајеву.Ја нисам ликова , али сам подрзавао протесте.

Name

Тиито

09.07.2020 10:39

ЦИА на дјелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дефа

09.07.2020 11:34

Није то српски народ. Он је рекао своје на изборима. У питању је група пријашњих властодржаца који су урнисали Србију, криминалаца и насилника који једва чекају прилику за насилничко понашање без обзира на повод. То је смеће које смрди на неку прошлу криминалну и злочиначку власт и времена која су Богу хвала сада далеко од Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2020 13:32

Избори су покрадени. Укљуци мало логику, ако је имас? Народ је опљацкан, криминал и корупција цвјетају.

Name

Василије

09.07.2020 19:23

Све ми личи да је ове демонстрације организовала енглеска обавјештајна служба МИ 6. Невјешт избор икона српских омиљених светаца (исмејавање и ругање СПЦ), лоше пјевање химне "Боже правде", као да су дошли из шуме и без и мало слуха. О бруталности да и не говорим. Шта мислите шта би французи урадили да им хулигани повриједе стотину полицајаца. На те хулигане треба послати жандармерију па их стрпати у Падинску скелу да раде на пољопривреди да се опамете.

ОДГОВОРИТЕ