Туже предсједника - можда их заразио короном

Бразилска асоцијација новинара планира да тужи предсједника Жаира Болсонара јер је подвргао њихове колеге опасности да се заразе короном.

Свијет 08.07.2020 | 22:12
Туже предсједника - можда их заразио короном

Наиме, тест је показао да је Болсонаро позитиван на вирус и чим је сазнао резултате, сазвао је малу конференцију за новинаре.

Новинаре је скупио испред предсједничког дворца и уживо у програму им саопштио резултате теста.

Како се може видјети на фотографијама, предсједник не стоји иза пулта, удаљеност од репортера мања је од метар и по. Болсонаро носи маску, али на крају обрац́ања је скида како би се осмјехнуо камерама.

Директор асоцијације Паоло Жеронимо де Соуза изјавио је да је "предсједник нарушио режим изолације који су установили љекари" тиме што је позвао новинаре.

Према његовим ријечима, Болсонаро је овим чином "наставио своју криминалну дјелатност и подвргао опасности животе других људи".

Новинари оптужују шефа највец́е латиноамеричке државе за кршење два члана кривичног закона. За једну од њих – "ширење инфективних болести" – предвиђена казна је четири године затвора.

Да ситуација буде апсурднија, новинари, који су учествовали на овој прес-конференцији, морац́е у карантин због блиског контакта са зараженим.

Болсонаро је за бразилски ЦНН изјавио да је прве симптоме короне осјетио у понедјељак и да је одмах почео да узима хидроксихлорокин – лијек у који бразилски лидерд вјерује не мање него његов колега Трамп, упркос упозорењима љекара.

Позитиван тест на корону стигао је у уторак, а предсједник је рекао да се од хидроксихлорокина вец́ осјец́а боље – "значи да лијек функционише". Шездесетпетогодишњи ултрадесничар и овом приликом није показао забринутост, изјавивши да је болест опасна само за старије људе. Од самог почетка пандемије Болсонаро негира озбиљност вируса. Данас се Бразил налази на другом мјесту у свијету и по броју жртава (66,8 хиљада) и по броју обољелих (1,67 милиона), одмах послије Америке.

Болсонаро се разболио послије прославе Дана независности, 4. јула, у резиденцији америчког амбасадора у Бразилу, Тода Чапмана, на којој је присуствовао са групом својих министара.

Наравно, и на овом слављу нико није носио маску, а послије вијести о болести предсједника, амбасадор и његова супруга принуђени су да остану у карантину.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар