Полицајцима тужбе због хапшења чланова групе ПзД

Чланови групе „Правда за Давида", данас су Окружном јавном тужилаштву Бањалука предали тужбе против полицијских службеника, јер су јуче, како кажу, извршили противправно лишење слободе чак 10 чланова ове групе.

Република Српска 08.07.2020 | 19:37
Полицајцима тужбе због хапшења чланова групе ПзД

На јучерашњи поступак МУП-а, данас су реаговала и невладина удружења, док премијер Радован Вишковић тврди да је од министра Драгана Лукача добио информацију да за најављени пресс групе, или за како он каже, окупљање није издата дозвола од града Бањалука.

Активисти неформалне групе грађана „Правда за Давида" су заједно са својим адвокатом Јованом Кисин, Окружном јавном тужилаштву Бањалука, предали кривичне пријаве против полицијских службеника који су дан раније на Тргу Крајине, како кажу извршили три кривична дјела – злоупотреба службеног положаја, повреда равноправности грађана и противправно лишење слободе.

„Прво је речено да ћемо бити 12х у притвору, али то се није десило. Ми смо у ћелијама чекали шта ће бити и ето пуштени смо у 03х ујутру. МУП-у је циљ да на било који начин стави тачку на ову причу. То им неће поћи за руком. Ми идемо до краја", казе Озрен Пердув из групе "Правда за Давида".

Софија Грмуса, такође цлан групе ПЗД наводи да се прогон људи који тразе истину и правду и даље наставља.

 „Прогон Групе ''Правда за Давида'', заташкавање убиства, скретање са случаја се наставља. Ја нисам добила прекршајни налог само да сам лишена слободе, тако да и даље не знам зашто сам лишена слободе. Била сам у притвору 8 сати", наводи Грмуса

Адвокат групе ПЗД Јована Кисин истиче да су јучерашњим хапшењем припадници МУП-а прекршили закон који треба да спроводе и штите.

„Нису испоштоване процедуре закона о прекршајима, закона о кривичном поступку и прекршена су основна Уставна права – право на одбрану јер мени и колеги Малешевићу није био допуштен улаз у полицијску станицу и није нам допуштено било да комуницирамо са нашим странкама скоро 8 часова. Они су држани без икаквог законитог разлога и без икаквог законског основа и на крају им је само уручен позив за информативни разговор. Ово смо данас пожурили зато што смо још синоћ усмено у Полијској станици поднијели кривичну пријаву која нигдје није евидентирана", казе Кисин.

Због поступака припадника Министарства унутрашњих послова реаговали су и из неколико невладиних удружења.

Тврде да се над грађанима који захтјевају правду у случају Давид Драгичевић континуирано врши репресија од стране полиције, чиме се грубо крше основна људска права због чега су позвали и Омбудсман БиХ да се у вези последњег хапшења чланова групе „Правда за Давида" и огласе.

„Овдје смо данас симболично испред Институције Омбудсмена за љуска права због тога што сматрамо да није довољно да се Омбудсмани само једном огласе у препоруци коју чекамо више мјесеци, да није довољно да Омбудсмани припреме само специјални извјештај који чекамо годину дана и више већ да морају да реагују у тренутку, у времену док се дешава спорна радња и репресија коју смо ми препознали, тј. незаконите радње док се дешавају и да тада омбудсмани морају изаћи у јавност, указати на незаконитости и реаговати. Зато смо овдје данас испред институције омбудсмана као институције којој је мандат управо заштита људских права и надамо се искрено да ће неко испред Инсититуције Омбудсмана изаћи и обратити вам се као и група организација цивилног друштва", казе Угљеша Вуковић из "Транспаренцy Интернатионала".

Међутим, из Институције Омбудсмена БиХ у Бањалуци се нико није огласио, али зато јесте премијер Радован Вишковић који је на питање да прокоментарише скорашње привођење грађана на Тргу Крајине одговорио.

„Ја не желим да се бавим бањалучком полицијом ни неким другим стварима, него тражим информацију од министра и добио сам информацију да ово што се дешавало да није било издато одобрење ни од Града ни Републике везано за окупљања и да су из тог разлога била ова дешавања. Ја сам добио информацију да није била пресс конференција него да је било окупљање, а да нису имали за то одобрење. Ја говорим шта сам ја добио информацију и не бих о томе више полемисао", категоричан је Вишковић.

Из групе „Правда за Давида" су навели да на овим пријавама неће стати. У наредном периоду предузеће и друге правне лијекове и средства јер не желе толерисати овакво понашање Министарства унутрашњих послова. 

БН ТВ

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

А

08.07.2020 18:04

За опозицију је најбоље да свако ради ста хоце и да буде анархија а ако би то искористили и досли на власт не дај Бозе онда би тразили постовање закона. Састао се олос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За А

08.07.2020 21:05

Јадан си ти и твоја прича. Како те није срамота кад видиш да хапсе стару жену док гура ону торбу на бициклу. Хапсе је само што се заесила ту. Јадна сиротиња цео дан провела на овом сунцу да заради 20 КМ. Како би се осећао да је хапсило твоју бабу.

Name

Жан

09.07.2020 04:58

Одабрано је неколико најшкартнијих полицајаца и наређено им да хапсе све што затекну на наведеној локацији. С обзиром да су шупљеглави, привели су јадну старицу која се враћала из најма на бициклу и не би ме зачудило да су пендрековали бицикл. Онај вођа је читав дан вјежбао реченицу:"Лишени сте слободе" и њу је само понављао а остали су стављали "лисице" лицима "опасним" по државу. Циркуска представа.

Name

ЗА А

09.07.2020 07:51

ЗНАШ ЛИ ТИ ЈАДАН ШТА СИ УОПШТЕ НАПИСАО. ПА ЗАР СИ ТОЛИКО ГЛУП И ЛУД. КАМО ПУСТЕ СРЕЋЕ ДА СЕ ПОШТУЈЕ ТАЈ ЗАКОН КОД СВИХ ИЛИ СУ ТЕ ТВОЈИ НАУЧИЛИ ДА НЕМА УОПШТЕ ЗАКОНА. ДОДУШЕ КОД ЊИХ ГА НЕМА НИТИ ЈЕ БИЛО. РАДЕ КАКО ХОЋЕ И ШТА ХОЋЕ. НИ СУДА НИ ЗАКОНА. ПА ЗАР СУ ЗА ТЕБЕ ОЛОШИ КОЈИ ХОЋЕ ДА СПРОВОДЕ ЗАКОН ИЛИ ОНИ КОЈИ СУ СРЕДИЛИ КОМПЕТНУ РС У СВАКОМ ПОГЛЕДУ И НИКО НИШТА.

Name

ЗА ЖАНА

09.07.2020 07:57

СВАКА ЧАСТ НА КОМЕНТАРУ. БРУКА И СРАМОТА ШТА СЕ РАДИ НА ДАНАШЊЕМ ВРЕМЕНУ.

Name

Ре

09.07.2020 10:42

Само хапси багру

Name

Ма ајде

08.07.2020 18:16

Ста це ови јадни полицајци? Урадили како им је наредјено. Не вјерујем да су сви исти - има и медју њима много "људина"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика з

08.07.2020 19:25

У Бањалуци градјани претукли полоцију, Правда за Давида!

Name

Андриц

08.07.2020 19:30

Слазем се.Ја ти гарантујем да је њих 90 посто нормалних.Али не могу доци до изразаја од папака у полицији,који стално несто ослускују,домундјавају се,цинкаре,инсајдери...Тако ти је и у Снсд-у,од 100 људи које ја знам да су тамо,90 их је нормално,добри људи,паметни,али дзаба кад оних 10 посто папака коло воде.

Name

ДЈЛ

08.07.2020 20:11

Зворницки саобрацајци се не придрзавају налозених мјера МУП-а РС. Једино ове патроле врсе контролу без присуства руководних радника, возаци се заустављају неселективно и контролису према зељи. Сектор полиције на целу с нацелником сектора их стити и ставља у повластени полозај, јер преко њих код одредјених фирми заврсавају своје послове. Камиони фирми из Братунца, Милића и Власенице не могу проци кроз подруцје Зворника а да нису излозени неселективној контроли и матлетирању.

Name

Ре ма ајде

09.07.2020 01:17

Нека поступе као колеге у Нису...одбију да бију народ и демонстративно удју у станицу. Онда цемо ми стати иза њих

Name

Ре Андрић

09.07.2020 05:37

Тих "90%" су већи папци и фукаре од ових "10%" када себи дозвољавају да им олош командује. Како достојанствен човјек може себи дозволити да буде у организацији у којој о свему одлучују освједочени криминалци и убице?

Name

Бањалука 998

08.07.2020 18:29

Гласајте за станивуковица и све це да буде другације у Б .Л

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја

08.07.2020 18:40

Ма да ради оно сто му је речено и убијати ако треба

Name

Андриц

08.07.2020 19:30

Ако бог да,од новембра окрецемо други лист...

Name

Виц дана

08.07.2020 19:47

Добре шале никад доста. Хахахахахахахахаха

Name

Ре виц дана

08.07.2020 19:51

Ста је резимска будало? Теби фино?

Name

брецало

08.07.2020 18:42

13 полицајаца хапсе две старије зене далице они одговарат за своја понасања према њима спроводе их као да су криминалци то се зове тортура градјана исти резим као у црној гори тортура

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

08.07.2020 19:41

Смарате. Нек институције раде свој посао. Једино ако вам плаћају то је у реду убити коју пару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.07.2020 07:33

Институције и раде свој посао, само што га раде накарадно. Најбољи доказ за ту тврдњу је чињеница да и након више од двије године, нико није одговарао за убиство Давида Драгичевића, док је, са друге стране, на десетине људи добило прекршајне налоге због повика "Правда за Давида".

Name

Ста реци

09.07.2020 09:46

Масалало се на протестима папирима који су наводно докази. Изјављивало да се зна ко су изврсиоци. Кад се досло до питања који би могао бити мотив мук.

Name

Соне

08.07.2020 20:07

Баустел добар посо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

08.07.2020 20:10

Има полицајаца нормалних људи, али има и кретена као што су им и налогодавци, они мисле да ће ово вјечно трајати, проћи ће и њихово ничија није до зоре горела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

08.07.2020 20:54

Пуститр људе на миру они само рафе свој посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2020 05:39

Серем им се у такав њихов посао! Умјесто да гањају и приводе криминалце они им служе а приводе поштене и часне људе. Олош у плавом!

Name

Електрицар

09.07.2020 06:33

Обукао униформу објасњава законе и чланове. А једва курс заврсио. Јос се дува пред камерама као ко је он је. Е мој лаве зелен си као јоргован у прољеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрад

10.07.2020 09:39

Бас цудно да само они имају проблема са полицијом.

ОДГОВОРИТЕ