Лабораторијама у Зеници и Тешњу недостаје тестова

Иако се посљедњих дана биљежи раст броја новозаражених корона вирусом, епидемиолошка ситуација у Зеничко-добојском кантону је стабилна, а сви пацијенти имају адекватну здравствену заштиту.

Босна и Херцеговина 08.07.2020 | 18:32
Лабораторијама у Зеници и Тешњу недостаје тестова

"У ЗДК је битно да епидемију држимо на првој фази контаката тако да немамо непознатих извора ширења заразе и надам се да ћемо тај тренд задржати", рекао је Јупић након данашње сједнице Кризног штаба.

Кризни штаб не разматра увођење рестриктивних мјера, додао је Јупић, те нагласио да се морају поштовати препоруке и мјере здравствене струке.

"Могуће је увођење блажих облика мјера, као што је проглашење стања несреће, што би дало шира овлаштења Кризном штабу како би могао квалитетније радити, али то грађани не би осјетили. Пратимо ситуацију у околини, али је та опција у ЗДК у овом тренутку искључена", навео је Јупић.

Зеничко-добојски кантон суочава се са недостатком тестова за ПЦР лабораторије у Зеници и Тешњу, због чега ће се Кризни штаб обратити Влади ЗДК и кантоналном Заводу здравственог осигурања, те Влади Федерације БиХ и Федералном министарству здравства са захтјевом да се сагледа могућност набавке тестова.

"У току је набавка додатне опреме која ће убрзати рад и повећати капацитет тестирања у овим лабораторијима, тако да су сада проблем тестови. Надам се да ће ова наша реакција уродити плодом и да ћемо убрзо добити одговарајући број тестова неопходан да задовољи све потребе нашег становништва - рекао је Јупић, нагласивши да ће за све пацијенте који имају медицинске индикације ове лабораторије увијек имати одговарајући број тестова",саопштено је из Пресс службе ЗДК.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Оља

08.07.2020 20:16

Биће здрави. Чим тестови одма позитивни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

09.07.2020 03:09

Дај Бозе да свуда нестану, нестаце и короне и пропагандног материјала

ОДГОВОРИТЕ