Извозници губе милионе, мјере влада мало помогле

Од почетка пандемије до данас наша фирма је у губитку око 1,5 милион марака (750.000 евра), каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) Радован Пазуревић, директор фабрике обуће Санино из Дервенте која већину производа извози на западноевропско тржиште.

Босна и Херцеговина 08.07.2020 | 18:01
Извозници губе милионе, мјере влада мало помогле

- Имамо драстичан пад наруџби. Адидас је дневно од нас потраживао 1.500 пари копачки, а ми сада радимо 600 пари дневно. Моји пријатељи из Адидаса су ми рекли да и то што радимо за њих, стављају у складиште, јер ни њима нико не тражи копачке, каже Пазуревић, чија фабрика запошљава око 800 радника.

Због отказивања наруџби, пада извоза за 30 посто и смањеног обима производње ова фирма је, као и бројне друге у Босни и Херцеговини, морала отпустити дио радника, каже Пазуревић.

- Ми смо за 35 радника који раде у нашем погону у Прњавору, а који су радили на одређено вријеме, морали написати рјешења о престанку радног односа. Очекујемо ових дана потписивање уговора са неким фирмама за наредну сезону која почиње након престанка годишњих одмора, али из овога што сада видим очекујем да ће и ту доћи до неког поремећаја. Из ових предуговора видим да ће још 70-так људи бити упитно, каже Пазуревић.

Он сматра да прави проблем тек долазе, будући да пандемија не јењава, а мјере ентитетских влада у БиХ споро се примјењују и нису намијењене свима.

Сафет Мешић, замјеник директора фирме Соцксмакер 3 Тешањ која производи чарапе, а у италијанском је власништву, каже како су у протеклих пет мјесеци имали извоз мањи за 27 посто. Ова своје производе извози у земље Европске уније, Русију, Бразил и Канаду.

- Имамо 350 радника. Нисмо отпуштали раднике, али наруџбе су смањиване, неки су одустали, договорене испоруке су одлагане. Примјера ради, прошле године смо мјесечно извозили 1,8 милиона пари чарапа, а сада једва 1,4 милиона. Тржиште ЕУ се полако опоравља, али ни близу како смо очекивали, каже Мешић.

Извоз из Босне и Херцеговине, према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, мањи је за 922 милиона конвертибилних марака – КМ (461 милион евра) у првих шест мјесеци ове године.

- У првих шест мјесеци 2020. године укупно смо извезли робе у вриједности од 5 милијарди и 93 милиона КМ (2,6 милијарди евра). То је за 15,4 посто мање у односу на вриједност робе коју смо извезли у првој половини 2019. године, прецизирао је Ратко Ковачевић, потпарол Управе за индиректно опорезивање.

Економиста Адмир Чавалић каже за Радио Слободна Европа како да се од почетка видјело да је помоћ коју су прописале ентитетске владе за ублажавање посљедица економске кризе изазване пандемијом ЦОВИД-19 веома скромна и да то не може помоћи привредницима.

- Од самог доношења мјера имали смо нејасну ситуацију, јер није дефинисано на кога се мјере односе, колико дуго ће трајати и какав ефекат ће имати. Сада видимо да та обећана средства од 244 КМ (122 евра) мјесечно за субвенционирање доприноса још увијек нису уплаћена у Федерацији што значи да мјере нису реализоване како је замишљено и нису дале резултате, оцјењује Чавалић.

Он сматра да проблеми тек долазе, јер тренутно многе компаније вјештачки одржавају број радника у нади да ће добити финансијски потицај, те да ће ускоро БиХ бити суочена са још већим бројем губитка радних мјеста.

Видимо да пандемија не посустаје и вјероватан је сценариј како смо и предвиђали да ће у БиХ остати без посла више од 30.000 људи до краја године, прогнозира Чавалић.

(Индикатор)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

дно

08.07.2020 16:58

помози кафанама, а ове пусти да пропадну. само газде кафана галаме а ови се људи боре. сељацка политика код ових кафанских газда

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК ЦИРКУС

09.07.2020 05:03

ЗАТО ЋЕ ПОМОЋИ ТВОРНИЦИ ЦИЈЕВИ У КОЈОЈ ЈЕ СРБИЈАНСКИ МАФИЈАШ, ТОМИЋЕВ СИН, КОЈИ ЖИВИ ЛАГОДНО НА ЖЕНЕВСКОМ ЈЕЗЕРУ, ПРЕКО ВЛАДЕ УХЉЕБА И ДОМАЋИХ БАНАКА, КОЈЕ ДИЈЕЛЕ ПОЛИТИЧКЕ, А НЕ ДУЕ ДИЛИГЕНЦЕ КРЕДИТЕ, ПОДИГАО 40 КРЕДИТА И УНИШТИО ИЗВАНРЕДНУ ФИРМУ,А ЦЕХ ЋЕ ДА ПЛАТИ, У ИМЕ ВЕЛИКОГ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ПИТАЊА ИСТИ ТАЈ СРПСКИ НАРОД. ДОСТА ЈЕ АРЧЕЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ОД СТРАНАЦА И ОД БЕОГРАДСКЕ ФИНАНСИЈСКЕ МАФИЈЕ. СВЕ ЈЕ ГРАНИЦЕ ПРЕШЛО ТО ДИВЉАЊЕ ПО ОВОМ НАРОДУ.

Name

НР

09.07.2020 05:21

А које то мјере владе производњи ?

Name

Мала станица

08.07.2020 18:25

Нема проблема, код нас пуно гостију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

08.07.2020 18:47

Проблема има исувисе. Колико све ово мозе трајати само бог зна.Многе фирме це нестати

Name

Аполо 11

09.07.2020 02:47

Тога се и ја бојим.Народ је имао залихе а и фирме па се тросило пар мјесеци. Проблеми тек долазе.

ОДГОВОРИТЕ