Усвојене измјене Изборног закона

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је вечерас у Сарајеву по хитном поступку Приједлог закона о измјенама Изборног закона БиХ који ће омогућити провођење локалних избора у Мостару.

Босна и Херцеговина 07.07.2020 | 22:37
Усвојене измјене Изборног закона

Ријеч је о закону који ће, када га усвоји Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, грађанима Мостара омогућити да гласају на локалним изборима након два изборна циклуса.

За овај Приједлог закона гласало је 20 посланика, против је било девет, док их је уздржано било шест.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ требало би да о измјенама Изборног закона гласа по хитном поступку сходно закључку посланика ХДЗ-а БиХ Борјане Кришто који је усвојио Представнички дом.

Посланици су подржали закључке које је у име СНСД-а предложила Сњежана Новаковић Бурсаћ и којим се Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ препоручује да скупштине три кантона, у којима српски народ није конститутиван, до локалних избора усвоје измјене Устава.

Законодавни поступак о Приједлогу закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ, чији су предлагачи посланици Саша Магазиновић, Јасмин Емрић и Шемсудин Мехмедовић, се обуставља јер Представнички дом није усвојио извјештај Уставноправне комисије.

С обзиром да није било ентитетске већине посланици ће се накнадно изјашњавати о Приједлогу закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Није усвојен извјештај Уставноправне комисије у вези Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ који се односи на немогућност кандидовања лица која су пресуђена у предметима ратних злочина пред међународним судом, те се тражи израда другог мишљења ове комисије.

Посланици су прихватили негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права, чиме се овај законски акт сматра одбијеним.

Није прихваћено мишљење Уставноправне комисије чиме се обуставља законодавни поступак за Приједлог закона о допуни Закона о акцизама у БиХ, а из истог разлога се обуставља законодавни поступак за Приједлог закона о метрологији.

Посланици су подржали приједлог посланика Дамира Арнаута да на наредној сједници Представничког дома у дневни ред буде уврштен Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ.

Након неколико поновљених гласања није прихваћен захтјев за реконструкцију Савјета министара, односно смјену замјеника министра цивилних послова Синише Илића.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ је у другом кругу гласања прихватио финансијске и ревизорске извјештаје институција БиХ за 2017. и 2018. годину.

Усвојена је и информација о јавној задужености БиХ према којој јавни дуг закључно са 31. децембром прошле године износи 11.200.330.000 КМ.

Разријешен је дужности секретар Заједничке службе парламента БиХ Кенан Вехабовић, а на ту функцију именован је Мирза Имамовић.

Посланици су дали сагласност и за ратификовање неколико међународних споразума и уговора.

Предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић најавио је да ће овај дом о Приједлогу закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину расправљати на хитној сједници у четвртак, 9. јула.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар