СЗО: Појављују се докази о преносу вируса ваздухом

Свјетска здравствена организација данас је саопштила да се "појављују докази" о преносу ваздухом вируса корона, након што је група научника од те агенције затражила да ажурира своје смјернице о начину преноса обољења између људи.

Свијет 07.07.2020 | 18:56
СЗО: Појављују се докази о преносу вируса ваздухом

- Разговарали смо о могућности преноса ваздухом ковида-19 - рекла је званичник СЗО Марија ван Керхов.

СЗО је претходно саопштила да се вирус првенствено преноси преко малих капљица избачених из носа и уста заражене особе и да врло брзо падају на тло.

Међутим, у отвореном писму СЗО а које је јуче објављено у журналу за "Клиничка заразна обољења" 239 научника из 32 земље указало је на доказе да се вирус преноси честицама на људе који их удишу.

Пошто мање честице могу да лебде у ваздуху, научници траже од СЗО да ажурирају своје смјернице.

Други званичник СЗО Бенедета Алегранци је на данашњој конференцији за новинаре у Женеви истакла да се појављују докази о преносу ваздухом вируса корона али да то још није и дефинитивно.

Она је истакла да се не може одбацити могућност преноса ваздухом вируса у јавним срединама посебно када су у питању, претрпане, затворене и слабо провјетрене просторије.

Према њеним ријечима, докази морају да буду прикупљени и протумачени те да ће они наставити са радом. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Скептик

07.07.2020 17:11

Значи, фабричке хале се затварају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

07.07.2020 17:30

Управу су када казу да утице на мозак..... БАНДА СЗО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зацудјен

07.07.2020 18:57

Цуј појављују се докази о преносу вируса ваздухом!?Ако иста знају о Корони,мислио сам да бар то са сигурносцу знају.Па засто онда носимо маске све ове мјесеце?!Не би ме изненадило да сутра објаве да су открили да се Корона мозе пренијети са једне особе на другу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спеед

07.07.2020 19:12

Праве се будале. Јако добро знају да је епидемија аеросол, односно да се преноси микронским цестицама које лебде у ваздуху. Доказе о томе су имали јос у јануару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докази

08.07.2020 08:13

Докази цхемтраилса којима нас трују из авиона.

ОДГОВОРИТЕ