О овом симптому ковид-19 се све више прича у свијету

Провера температуруе могла би да се придружи дугачкој листи искривљених одговора на пандемију корона вируса.

Свијет 06.07.2020 | 12:18
О овом симптому ковид-19 се све више прича у свијету

Будући да многи заразни људи немају симптоме, провера температуре као начин да се идентификује оболели од ЦОВИД-19 изгледа као хватање тениских лоптица у фудбалску мрежу: превише њих могу да прођу.

Све већи број наука предлаже другачије решење: направити тестове мириса као други део рутинских прегледа, пише Стат.

Од свих симптома корона вируса, губитак мириса – познато и као аносмија – могла би да делује нарочито добро као додатак провери температуре и тако значајно повећа проценат заражених људи који су идентификовани скринингом на аеродромима, радним местима и на другим јавним местима.

“Мој утисак је да је аносмија ранији симптом ЦОВИД-19 од температуре, а неки заражени људи могу имати аносмију и ништа више”, рекао је лекар Ендру Бедли.

У недавној студији, Бедли и његове колеге откриле су да су пацијенти оболели од ЦОВИД-19 имали 27 пута већу шансе губитка мириса, само 2,6 пута већу вероватноћу грознице, што сугерише да аносмија даје јаснији сигнал да је неко заражен коронавирусом.

Слична студија спроведена над 1.480 пацијената, а коју је спровела оториноларинголог Керол Јанг из Сан Дијега, показала је да су шансе да пацијент осети аносмију 10 пута веће код ЦОВИД-19 него код било које друге инфекције.

Не постоји дефинитивна студија о предиктивној вредности провере температуре за ЦОВИД-19, али постоје неки трагови од када је та стратегије коришћена током епидемије САРС-а 2003. године. Вероватноћа да је неко са грозницом имао САРС кретао се од 4 до 65 одсто, зависно од основне преваленције болести.

За разлику од САРС-а, нажалост, ЦОВИД-19 може бити заразан и пре него што инфицирана особа добије температуру, због чега је много случајева “пропуштено”.

“Назалне упале могу да изазову и сезонски грипови и прехладе, као и други вируси, али лети је то ретко, па су шансе да аносмија указује на вирус још веће”, рекла др Карол Јан, додајући да је аносмија врло специфична за случајеве инфекције корона вирусом.

У анализи 24 појединачне студије, са подацима 8.438 потврђених случајева ЦОВИД-19 из 13 земаља, 41 одсто пријавило је да су делимично или у потпуности изгубили осећај мириса. У студијама које су користиле објективне мерења мириса уместо да анкетирања пацијената, учесталост аносмије била је 2,3 пута већа.

Будући да многи људи нису свесни аносмије, тестирање би било чак и боље него постављање питања.

Златни стандард је тест идентификације мириса Универзитета у Пенсилванији, назван УПСИТ. Он користи 40 микрокапсулираних мириса – кисели краставчић, терпентин, банана, сапун, слаткиш, кедар који се отпуштају гребањем олооком. Целокупан тест траје 10 до 15 минута.

Скриниг тест у контексту ЦОВИД-19 могао би да буде много једноставнији, кажу стручњаци, поготов јер је идеја да се утврди да ли се појединци могу да миришу или не, уместо да ли могу да разликује различите мирисе.

(Недељник)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Игор

06.07.2020 10:32

Покењати се испред улаза , ко се не намрсти не мозе уци и цао . хахахаххаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изгледа

06.07.2020 10:34

Све ово нам говори ДА СМО ОПЕТ НА САМОМ ПОЧЕТКУ. Дакле, оно што је до сада говорено, треба одбацити у воду. Итекако, збуњујете народ, или су вам ИНСТРУКЦИЈЕ такве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.07.2020 12:05

Друго. Збуњивање до вапаја за боцом. Чекај, кад крене економски колапс. Пријављиваће комшија комшију кад кихне.

Name

То им и јесте циљ

06.07.2020 12:21

А до циља.

Name

Рернко

06.07.2020 11:43

Лазни вирус глобалистицко сатанистицких елита које су јос једном доказали да је вецина људи стока која се води на клање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

06.07.2020 12:10

Ево ја сам је скоро прелезао. Јос пар дана и ако бог да све је ок. Једине симптоме које сам имао су прво лагана главобоља ујутро, као да вас боле синуси, није неиздрзив бол. Ја нисам за то ниста пио. После тога двије вецери се јавила температура 37,1 и37,2 и то је то. Јос помало главобоље, несанице и ледја су ме страсно болила. Да ли то има везе или не, не знам. Ледја ме инаце боле, али никад тако јако. Какво губљење мириса , каква грозница и ниста друго. Могао сам радити у руднику сваки дан сто се тице свих болива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миксер

06.07.2020 18:03

Лете двије овце, једна зута друга десно. Колко коста кг сира ако је јез стар седам година??? Оајасњење короне???

ОДГОВОРИТЕ