Недипломатска и лоша порука руског амбасадора у БиХ

Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је да је порука амбасадора Руске Федерације у БиХ Петра Иванцова, "лоша и недипломатска порука".

Босна и Херцеговина 04.07.2020 | 15:57
Недипломатска и лоша порука руског амбасадора у БиХ

Иванцов је у интервјуу за портал "Српска инфо" рекао да Русија подржава суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ, равноправност њена три конститутивна народа, а у кршењу статуса и права конститутивних народа и ентитета види озбиљну пријетњу будућности мултинационалне БиХ.

Комшић је казао да атак Русије на оно што је држава Босна и Херцеговина кроз своје законе и одлуке дефинисала, даје Сенату САД за право када се тврди да Русија угрожава суверенитет Босне и Херцеговине, преноси сарајевски портал Клиx.

"С тим у вези, сматрам да морамо бити нарочито опрезни када је реч о деструктивној улози Русије на овим просторима, јер поруке које шаље амбасадор Русије нису нимало безазлене. Оно што је можда и добро јесте то што данас многи у БиХ то увиђају, а раније су осуђивали сваког ко би покушао да скрене пажњу на то", рекао је Комшић.

Према његовим речима, амбасадор Иванцов можда мисли да може у БиХ да води "агресивну анти-Западну, анти-демократску политику" како то, како каже, његова земља ради у Србији, у Црној Гори и како су покушавали у Северној Македонији, и поручио му да је он "само дипломата једне стране државе на тлу независне и суверене БиХ".

Коментаришући став Иванцова да је НАТО "агресивни војно-политички блок, који ствара поделе у Европи и подрива општеевропску стабилност и безбедност", да БиХ као суверена држава "има право да се (не) приближи некоме" и указао да у друштву БиХ не постоји консензус о интеграцији у НАТО, Комшић је рекао да Иванцова не треба да се тичу НАТО интеграције БиХ.

"Нити има шта да коментарише одлуке које су донела наша највиша законодавна тела", рекао је Комшић.

На ту изјаву Иванцова реаговао је и председник СДА Бакир Изетбеговић, који је рекао да је одлука БиХ о НАТО донета давно и да Русија са тим нема везе.

"То су одлуке за које су дигли руку и људи који сада седе у Председништву попут Додика и СНСД-оваца. У овој земљи ће бити владавине закона, неће овде владати Русија или било ко. Ми смо донели наше стратешке одлуке и законе и по њима ћемо се кретати ка ЕУ и НАТО-у, свиђало се то или не господину амбасадору", рекао је Изетбеговић.

(Тањуг) 

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

Мирко

04.07.2020 14:06

Хахахаха.....па идите у НАТО....фаширано месо је багатела...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

04.07.2020 15:15

Жељко, а шта је са деструктивном улогом САД и запада у БиХ?

Name

Роки

04.07.2020 15:25

Ај на гемист

Name

ТРЛА БАБА ЛАН

04.07.2020 16:35

А СТО ОВАЈ ХРВАТ НЕ КАЗЕ КАКО ЈЕ КЕЉМЕНДИ У АУТОМОБИЛУ СТРАНЕ АМБАСАДЕ НАПУСТИО БИХ. КАД ВЕЦ ТРЉА О ДРЗАВИ, ЈЕЛ ТО ДРЗАВА. И КОЈА ЈЕ ТО АМБАСАДА. НЕГО АЈД ПО РУСИМА.

Name

Ре

04.07.2020 21:04

А деструктивна улога и понасање САД и Брисела ти не смета? Искрено, једва цекам да им свима видим ледја. Знам да це то вас назови политицаре растузити, јер вас плацају и руси и амери су једини на свијету који плацају неспособност и идиотлук

Name

Тацно Ре

05.07.2020 07:37

У свом томе зивом блату, страних и домацих играца, једуно обицни градјани БиХ су страдали и јос увијек страдају од 90-тих....

Name

333

04.07.2020 14:17

НЕ У НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 333

04.07.2020 15:03

Предсједник Додик је потписао за НАТО. А он зна најбоље ста је за Србе добро. Руси не могу ни себи помоци а камоли другима.

Name

ре ре 333

04.07.2020 17:51

Да ли је то Гебелсов метод, сто пута поновис лаз она постане истинита? Лијепо је рекао и руски амбасадор и у овом интервјуу и у претходним да Додик није потписао улазак у НАТО. А могло се то видјети из одласка код Путина.

Name

ре ре 333

04.07.2020 18:06

Да ли је то Гебелсов метод, сто пута поновис лаз она постане истинита? Лијепо је рекао и руски амбасадор и у овом интервјуу и у претходним да Додик није потписао улазак у НАТО. А могло се то видјети из одласка код Путина.

Name

Браво, Комшићу!

04.07.2020 14:23

Доста је било лицемјерја путиноваца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Комсиц-у

04.07.2020 14:56

Прво у Нато па онда у ЕУ, то је нас пут, тамо одлази и сва нас народ, и Бугари, Румуни а боме не бас и мали број Руса. Тамо у ЕУ постоји владавина права, демократија, нема подвале и крадје на изборима да би се дозивотно владало. Стета сто ми Срби немамо или имамо мало оних који се изјасњавају овако као ти. И наса браца Руси су заслузили да послије 100 година диктатуре добију напокон владавину права и власт којој је моц ограницена, и да и они буду дио демократског свијета, да буду и они у ЕУ. Све ове данасње "владаре И патриоте" њихове да им се суди у таквој Русији.

Name

Директ

04.07.2020 18:52

У ЕУ тече мед и млијеко и нема корупције. Најбоље то знају оне земље ЕУ, које имају исти, сличан или чак нижи стандард од нашег, а чланице су ЕУ већ 13 година, док НАТО алијансе и дужи период од тог. Толико о бољем стандарду кад уђемо у НАТО и ЕУ. То не зависи од њих, већ од наше снаге да мијењамо ствари на боље, а кад и ако дођемо до тог нивоа да будемо атрактивни за улазак у НАТО и ЕУ, тад нам исти неће бити ни потребни, а и можда тада те организације неће више ни постојати. :)))

Name

Директ

04.07.2020 14:28

Оде и Жељко Комшић у П.М., пошто са својом политиком, није ништа бољи од Додика, Бакира и остале екипе на власти. Разлика се од њих само у политичкој оријентацији (они су постали десничарски екстреми, док он је постао љевичарски екстрем).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Директ

04.07.2020 22:20

Зар ти је некад био бољи и зар ти се некад цинио добар? Немој бити наиван, нас народ је главом плацао наивност.Науци несто из историје.

Name

Комшићу,

04.07.2020 14:40

Ти већ по други пут сједиш на врху БиХ иако те никад нису бирали Хрвати из БиХ. Кога ти у ствари представљаш и није ли те срамота да скачеш на изјаве одма са Бакиром. Разлика је што тај Бакир легално представља муслимане и странку СДА а кога ти и чији си ти? Очито је да си се уживио у улози неког месије са задатком да понекад пљунеш Србе и Русе. Пљуни некад и у вис па сачекај да ти падне на образ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор стизе

04.07.2020 15:01

Е бас се ти нашао да га питаш. Претставља своје бираче који су га по важећим законима изабрали. По истим тим законима је претходно биран и Човић па нико не затражи промјену закона и бирача. Доста глупаве националистичке приче. БИХ треба И бити ће ГРАДЈАНСКА држава. Са или без таквих као сто си ти. Бас онако као и огроман број ЕУ држава.

Name

Ре Комшићу,

04.07.2020 15:10

Можда тај Комшић управо представља, има и нуди нешто поузданије и перспективније, те више од локалног, националног, а што је потребније овој напаћеној и осјетљивој БиХ?

Name

Са брацом Русима

04.07.2020 15:17

цемо једном зивјети у једној демократској ЕУ, са владавином права без граница. Исто као Хрвати сто зиве са Пољацима, Ирцима, Португалцима у једној дрзави и са нама Србима у дијаспори. Треба напокон да агресивни резими престају да постоје и владају као хиљадама година вец. Само нека непријатељства, освајање територија, сирење страха од неких измисљених, изградња култа лицности, без обзира како се они звали, Хитлер, Стаљин, Путин или Ким, народу треба слобода.

Name

Ре

04.07.2020 15:18

Он је изабран по закону а не по вољи узп ХДЗ,а ти јади колико хоцес.Он предсттавља католике у Босни који га постују ,нису сви ХДЗ.

Name

Ре Комшићу,

04.07.2020 15:49

Па ваљда по уставу и закону представља оне пореске обвезнике који су гласали за Комсица. Вјеруј ми да је Комсиц репрезентативнији представник својих гласаца него сто су то додик и бакир. Знамо ми како су они освојили "гласове", убацивањем празних гласацких листица као невазеце умјесто гласацких листица својих противника. Нисмо ми сви неписмени као ви

Name

Ако неко

04.07.2020 16:34

по нама, то јесте по нама Србима пљује то је онда нас сопствени резим, цитај само критике овде насег сопственог народа, и право имамо. Исто тако и са Русима, њихов сопствени резим их јасе, вара, хапсе, застрасује све ради вјецне власти, ко се не слазе, је издајице. Али ти слусас само РТ пропаганду, мислис цитав свијет против малог народа са Балкан и велики народа Руса. Е није, него им резими нису у реду.

Name

@комшичу

04.07.2020 16:38

Прво би ти у својој глави требода сконташ да никад и никад нису одржани избори која че странка представљати који народ..и да тога нема ни у Уставу.Бакир представља СДА а не бошњаке....На изборима свако има право да гласа за кода год хоче.Кад неко донесе закон и промијени Устав да срби могу гласати само за србе хрвати за хрвате бошњаци за бошњаке онда се јави.

Name

ре @Комсиц

04.07.2020 17:55

Устав БиХ је успоставио механизме како би заститио права сваког од 3 конситутивна народа. Један од механизама је и 3 цлана предсједниство, гдје су представици 3 народа. Сустина је да сваки представник стити интересе сопственог народа. Од укупног броја Хрвата, Комсиц је добио мозда 5 %, ако и то. За њега су доминантно гласали Босњаци, управо због тога сто се у свим ситуацијама понаса као заститник босњацког народа. Његовим избором за цлана предсједниства Босњаци су исмијали Босну и Херцеговину и њен устав.

Name

Комсиц је изабран

04.07.2020 17:59

...на потпуно исправан начин! Гласали су и Хрвати и Бошњаци и Срби! Хравти су могли изабрати погодног Хрвата који ради против БиХ, али ето нису успјели! Грађани! ГРАЂАНИ ГРАЂАНСКЕ Босне и Херцеговине су гласали за Комшића по истом закону као и прије 5 година када је изабран УЗП ХДЗ са Човићем на челу...

Name

ре комсиц је изабран

04.07.2020 19:06

Комсиц је изабран на законит, али не на исправан нацин. Поента постојања цлана из хрватског народа је да стити права хрватског народа, зато је и уведено троцлано предсједниство у уставу, не тако без везе, реда ради, како ти то хоцес да представис. Искористили сте законску недореценост (рупу у закону) и изабрали другом народу њиховог цлана предсједниства, јос се ти тиме хвалис ("Хрвати су могли да изаберу ....., али ето нису успјели"). То је неморално, то је исмијавање сопственој земљи и уставу, као сто сам рекао. И наравно да је такав цлан предсједниства нелегитиман. Овај поступак се мозе упоредити са Дусанком Мајкиц кад је отисла на 3 дана у пензију, покупила отпремнину од 30 000 КМ и вратила се из пензије. Све је то било у складу са законом али је било противно свим етицким вриједностима и моралу и противно сустини тог правила којим се људима у пензији даје отпремниина. Такво несто сте ви урадили са Комсицем.

Name

За Комшића су гласали

04.07.2020 21:43

...и Хрвати који иначе гласају за ХДЗ, јер су били љути на Човића због пропадања Алумија и што превише шурује са Православцима из тзв рс. Уз све то се дода и бр Бошњака који га подржавају јер се у рату борио за суверену и грађанску Републику БиХ и бр Православаца који су или хтјели да гласају против ХДЗ због усташтва (мада мислим да Православцима усташтво и не смета колико им смета ислам) или се осјећају као босанских Срби који су се такођер борили за суверену у грађански Р.БиХ у рату па гласали за СДП одн ДФ. Србин штити своје интересе тиме сто се бори да ради и зарађује и гради Р.БиХ, а не да руши државу! Није подобан Србин онај који негира Бошњаке и БИХ, негира Босански језик, негира Бошњаке њихове жртве, који мрзи муслимане и ислам и жели да зиви у "великој србији". Ко не воли БиХ, нека сели! Зар је то тешко? Покупи прње и разгули!

Name

Е цуј

05.07.2020 07:44

Исправан нацин је лицна ствар појединца, а закон је законито.

Name

РЕ ре комшић је изабаран

05.07.2020 10:37

Скидам капу на тамачењима. Туђа рука свраб не чеше. Ко ће нам онда скројити капу? Ово је Гордијев чвор земљаче. Остало знаш. Само је једно рјешење. А ми смо народ који је више него добро навикао на чизму, да не кажем канџију, нажалост. Балкан остаје или нестаје као такав.

Name

Па?

04.07.2020 14:43

Па ста је ту спорно? Амбасадор упозорава на подијељена мисљења и приступ ка НАТО-у који Срби као народ у БиХ (вецином) не подрзавају. И сада досао неки заступник НАТО идеологије да критикује јер није по његовом. Ајде ево мало инверзно: Ста би тај исти господин рекао да су овако неку врсту примједбе упутили америцки или њемацки амбасадор? Ја мислим да би им и коскицу донио......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па шта?

04.07.2020 14:58

И мени се се не свиђа пуно тога нпр. Дејтонски мировни споразум кантони, ентитети, уређење БиХ па поштујем потписано. Исто тако и Додик мора поштовати шта је потписао значи Еуроатланске интегрције и ЕУ И НАТО! Нико га није натјерао ни њега ни Радмановића да потпише!!!!

Name

Ре: Па ста?

04.07.2020 15:27

Ко овдје прица о Додику и Дејтону? Један амбасадор изнио мисљење и то је то. А овај као не петљај ми се у дрзаву... И то пељање се мозе , ако вец хоцемо, а сто се тице БиХ, да просири на један поприлицно обухватан интернационални ниво. Додик је и онако прица за себе и то се мозе издискутовати на некој другој теми.

Name

Директ

04.07.2020 19:02

Па шта?, ниједан уговор није јачи од Устава (три конститутивна народа), па тако ни АНП.

Name

бошњак

04.07.2020 14:59

Да се неби препуцавали треба реерендум н нивоу БИХ и вечина одлучује...па шта буде.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

04.07.2020 15:07

Па рефере ндум мајстор рефер додиг има трему нешто око рефетендума боји се длаке у реферрндуму вуна кичо смотај карто нато пази да неби сломио средњ прст

Name

Много паметно а ????

04.07.2020 15:10

Референдум гдје сте већина и по наредби вође сви гласате. У БиХ нема референдума него два ентитета а три народа. И њихови се легитимни представници договарају.

Name

Муслиман

04.07.2020 15:27

Мозе,ти гласај у федерацији,ја у РС ако је неријесено ником ниста

Name

Ре: босњак

04.07.2020 15:30

Ипак, да би се досло до цистога рацуна, тај референдум би морао да се изврси народним (нородностним) конзесусом у БиХ (Федрација-РС), инаце би се евентуално створила једна "напета" клима. Сваки народ у БиХ мора да увазава интересе и мисљење другог односно других народа, инаце оде "градјанска" БиХ у......

Name

Република Српска

04.07.2020 15:31

Како не....тако ти је и Алија увео БиХ у рат прегласавањем против воље других.. Треба референдум у Републици Српској о самосталности...Поклопи се боље ти је..

Name

Ре босњак

04.07.2020 15:35

Нема референдума на нивоу бx само на ентитетима

Name

рефер

04.07.2020 17:06

ма никакав референдум се неце одрзато о нецему сто је готово. легитимни представници народа су одлуцили да се иде у НАТО, то су потписали, коме се не свидја нек иде гдје мисли да му је боље.

Name

@много паметно

04.07.2020 17:08

Па и у ЦГ је био референдум и сви гласали вечина одлучилаИ тамо има 28% срба па шта.

Name

РЕФЕРЕНДУМ У СКЛАДУ СА УСТАВОМ

04.07.2020 20:15

Постоје 3 уставна народа у БиХ и то је цини другацијом у односу на Италију или Бугарску. Да би БиХ донијела било коју одлуку, цак и небитну, неопходна је сагласност све 3 стране. О крупним питањима нема сансе да се одлуцује без српског народа. Тако је и са референдумом. Реферндум да би био валидан мора добити вецинску подрску српског народа, односно Републике Српске. Кад 50% Срба у РС на референдуму каза да се иде у НАТО, тад се и мозе формално упутити захтјев, до тада сањај о нато интеграцијама.

Name

Директ

04.07.2020 20:46

Рефер, не може то тако, нити иде тако. Проћиће још много времена, док не дођемо до пред врата НАТО алијансе, с тим да и тада то неће проћи, из већ одавно познатих разлога.

Name

Дебосу

05.07.2020 06:40

Па зато је био рат и Дејтон а ти си ретроградни Глупи Босанац.Никад ништа нећеш схватити користитре српску доброту.У Сребреници сте починили геноцид над Србима а онда да би се НАТО банда уфуљала смислили да је изврешен геноцид над убицама крвавих руку,штета што их је Орић издао и побјегао кад се сазнало да долази Младић са 300 војника.До тада сте убијали дјецу и жене,старе и сељаке који су имали пушке.

Name

Чиними се...

04.07.2020 15:16

Бар тако су својевремено пренијели неки медији: да је и Иванцов подржао Програм реформи БиХ! Каква је ово нова прича?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.07.2020 19:14

Рекао је Иванцов да није АНП.

Name

Петар

04.07.2020 15:35

Одлуку о пристипању нато доноси предсједниство бих. Ако српски цлан буде прегласан потезе питање застите виталног националног интереса и ако Скупстина Републике Српске подрзи цлана предсједниста одлука не ступа на снагу. Знаци да РЕПУБЛИКА СРПСКА неце у нато . Ако Федерација оце ми им не бранимо, сретан им пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имењак

04.07.2020 17:04

Ре Петар, Додик је имао довољно времена за повлачење института Заштите виталног националног интереса , али је под нечијим притиском или уцјеном пропустио рок. Тек толико да знаш процедуре.

Name

Хеј Петар,

04.07.2020 17:32

Ста то знаци, они ако хоце сретан им пут, ми нецемо? Знаци ли то да цемо ми наставити тако како смо и навикли, а навикли смо свакодневно пљувати и критиковати власт због стотине проблема у земљи, знаци увијек против власти али и увијек за такву власт, само да нам предигују о РС'у, па како било да било, исељавање се наставља и тако то? Па зато они нас тако дуго и јасу јер какав народ таква власт. Онда цемо у Федерацију у дијаспору, бар није далеко. Ајд' зивио.

Name

гг

04.07.2020 15:43

захваљујуци лаковјерним Србима Руси цијели регион дрзе у напетости због својих политицких циљева

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гг

04.07.2020 17:07

јањиц је неки дан најбоље објаснио за ста се руси залазу и засто им напетост највисе одговара.

Name

Сутко

04.07.2020 16:32

Занимљива је ова теза о референдумима,да ли на нивоу дрзаве или на нивоу ентитета.Ево ја би на нивоу ентитета РС поставио питање да ли би радије исли у рецимо у Америку, Њемацку или друге земље запада или у Русију??Па не могу млади масовно предават визе у земље зспада, а прицат прицу да су тамо непријатељи.Има ли вецег апсурда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

04.07.2020 19:13

не вјерујем да се овдје ради о теми: ко је непријатељ а ко је пријатељ - него висе о теми: коме цемо да слузимо. Ево, и ја бих мозда био за НАТО, али да нам сваки велики концерн из напредних НАТО земаља отвори фабрику/представниство у БиХ, тако да нам млади не одлазе. На залост, милсим да цемо и са НАТО дозивјети судбине исте као Румунија и Бугарска. Када је економија у питању, НАТО-вске земље имају своје економско-поправне кандидате: Италија, Спанија, Цеска.... ми смо ту само да "зацепе принципијелну рупу"... А како да плацамо НАТО, када нам људи немају љеба да једу....

Name

Директ

04.07.2020 19:23

Не иду они на Запад да би Западу било боље, већ да би радили и зарадили за живот и не прима их Запад јер их воли, већ због недостатка властите радне снаге у одређеним сегментима, као и уопште због властитих интереса. Осим тога, не раде они за НАТО и ЕУ, већ за фирме, компаније, предузетнике итд., уз одређену финансијску накнаду, по принципу продаје рада за новац. Чист рачун, дуга љубав. Нема то никакве везе са никаквом љубави, а када смо већ код тога, видјели смо и у пракси током 90-их колико нас воле, тако да, што се тиче чланства у НАТО, далеко им лијепа кућа.

Name

Цуј га

04.07.2020 18:55

"Нато агресивни војни блок". А ста је био Wарсавски пакт? Мадјарску згазили, Цехословацку, ДДР, Yу умало ал генералисимо умрије а и увидио како УСА и савезници бранили Кореју па одустао. Пропао на крају као и цитав им систем, зато и јесу биједа и гладују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.07.2020 20:49

Шта нас то брига, када ми нисмо члан ниједног од та два клуба, већ смо неутрални.

Name

Бањалучанин

04.07.2020 21:59

ЧУЈ ГА,,,ја незнам зашто сте ви скочили против НАТО, савеза, али читајте мало историју ко је први основао ВАРШАВСКИ ПАКТ, ( СТАЉИН ) где су били ...Ист. Њемачка, Мађарска, Чехословачка, Пољска, Румунија, Бугарска осим нас Југославије где је Тито рекао НЕ,а бивши СССР,имао пола Еропе под контролом, па су тек тада Западна Еропа основала НАТО Савез, контра СССР у, ..а незапомени да су ХИТЛЕР И РУСИ пре рата направили Пакт о ненападању и заједно подјелили ПОЉСКУ...Да није основан НАТО савез Бог зна где би ми сада били и под чијом Чизмом би служили..поздрав пријатељу ???????

Name

Цанада

05.07.2020 01:29

Бањалуцанин витал историју. НАТО је основан 1949 година а Варсавски пакт 1955 године

Name

Неутрални

05.07.2020 07:45

Несврстани.

Name

Иванцов је

05.07.2020 07:33

Дјелимицно рекао истину, да НАТО подрива Евопу, други дио је офалио.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

05.07.2020 08:51

Овог не призна ни властити народ.

ОДГОВОРИТЕ