Због уласка у Црну Гору помама за тестовима

Одлуком Црне Горе да држављанима БиХ пред љетну сезону омогући улазак уз приложен негативан ЕЛИСА, односно серолошки тест, који приказује присуство или одсуство антитијела на корона вирус, горажданске здравствене установе сусреле су се са правом помамом за овим тестовима.

Босна и Херцеговина 04.07.2020 | 10:53
Због уласка у Црну Гору помама за  тестовима

Ради се о томе да су овдје далеко најјефтинији тестови у БиХ па из тих разлога на тестирање долазе грађани из свих крајева земље како би имали доказ да нису били у контакту са вирусом, пише Клиx.

У горажданском Дому здравља истичу да су прве количине потрошили и набавили нове, али да их црпе готово на дневној бази што добављачи тешко могу пратити.

– Ми заиста имамо огроман интерес грађана из различтих дијелова БиХ јер су чули да су код нас врло повољне цијене за серолошко тестирање. Први контингент који смо набавили, 100 реагенса практично смо одмах потрошили, па смо набавили нову количину која је такођер потрошена. Буквално, добављач не може стићи да набави па посуђујемо од других установа. Огроман је интерес, највише због тих административних препрека и потребе преласка границе с Црном Гором – каже Един Ченгић, директор ЈУ Дом Здравља “др. Исак Самоковлија”. 

Тестови су доступни по истој цијени од 30 марака и у Кантоналној болници Горажде гдје ових дана такођер влада велики интерес грађана за серолошке тестове. Напримјер, исто тестирање у Сарајеву кошта дупло више – 60 КМ.

У Дому здравља подсјећају да су још почетком маја упутили иницијативу Заводу здравственог осигурања БПК Горажде да финансира серолошке тестове, али све до тада их врше на комерцијалној основи. То је тек мало више од трошкова, а и врло приступачно грађанима.

– Нисмо хтјели неку огромну цијену, чисто да не будемо на губитку, а нисмо мислили да профитирамо тиме иако нам је значајан извор прихода тако да је то једна добра ствар за нашу установу. Надамо се да ће Завод позитивно одговорити тако да то иде мало систематичније, по медицинским и епидемиолошким индикацијама, да тражимо контакте и људе који су били у контакту са вирусом – истиче др. Ченгић.

Појашњава да се приликом серолошког теста тестира крв на антитијела, а одређивањем присуства ових антитијела долази се до закључка јесте ли се сусрели с вирусом. Док чекају одговор Завода у Дому здравља истичу да би било јако важно да буде позитиван.

– Како би сазнали да ли постоје антитијела која указују на то да ли је особа прије дужег времена била у контакту с вирусом, да је била заражена а да није знала и да пратИмо те особе за које знамо да су биле заражене како се антитијела крећу даље. По неким прелиминарним налазима које смо добили код особа које су биле доказано позитивне антитијела су опала што нам говори да тај имунитет можда није трајан. Важно је да то знамо и сутра кад буде вакцина, хоће ли људи требати или не да се вакцинишу, да ли ће требати или не да се чувају – појашњава др. Ченгић.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Меги

04.07.2020 09:03

Како само у Горазду мозе тест бити јефтинији, а сами казу да цак и посудјују од других опстина када им зафали, ста то знаци, да остали хапају па по дупло? Е јесмо и говна од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па тако

04.07.2020 09:13

Сто је упитању пљацка градјана када многи немају ни за основне потребе....

Name

Еее јеси

04.07.2020 09:27

И ти кљусе од цовјека. Цитај а онда коментар

Name

Ре ееее јеси

04.07.2020 10:03

А ста то није добро процитао/ла?