Навикнимо се на маске, корона може потрајати!

У знаку борбе против короне проћи ће цело лето које је пред нама, а највећи удар очекује се на јесен.

Србија 04.07.2020 | 09:12
Навикнимо се на маске, корона може потрајати!

Уколико интензитет ширења заразе не опадне, процењује се да би епидемија у Србији могла да траје и - пуне две године.

Овако актуелну епидемиолошку ситуацију оцењују медицински стручњаци, који су уверени да ће почетак сезоне ширења респираторних инфекција, пратити и нови налет ковида 19. 

Велика активност вируса

И док грађани оправдано брину за сопствено здравље, стручњаци процењују обим и предвиђају даље кретање епидемије. Према њиховим проценама, у данима који су пред нама очекује се опадање броја новозаражених, али и повећање смртности, као последица наглог раста инфицираних претходних недеља.

Велику активност вирус показује већ сада, упркос високим температурама, а ширење заразе само ће се појачати када се више времена буде проводило у затвореном. Управо из тог разлога председник Александар Вучић је прекјуче позвао све грађане на одговорност и поштовање ограничавајућих мера, јер је то, како је рекао, једини начин да се спречи попуњавање болничких капацитета, што би здравствени систем довело до колапса.

Колико месеци који тек долазе могу да донесу још веће проблеме сведочи и стратегија државе да поједине здравствене установе буду на "резервном положају" у борби са короном. Очекивања у том погледу су највећа од београдског КБЦ "Др Драгиша Мишовић", који је своју репутацију оправдао пролетос, када су у овој установи збрињавани најосетљивији случајеви - позитивне породиље и деца.

Ванредна ситуација у Београду

Увођењем ванредне ситуације и ограничавајућих мера и у Београду - тренутно најопаснијем жаришту ковида 19 - од свих у овом граду је чак 85 одсто позитивних, епидемиолози очекују зауздавање болести. Они процењују да ће крајем наредне недеље доћи до опадања броја новозаражених.

Став медицинске струке је да засад затварање Србије није потребно, али како се наговештава, уколико се уведене мере не буду поштовале, следе много веће рестрикције, укључујући и забрану кретања.

Први на удару ограничења био би главни град. Улазак и излазак из града био би строго контролисан и оправдан само због преке потребе. Овако рестриктивним мерама против епидемије бориле су се Кина и Италија, спречавајући улазак и излазак људи из епицентара заразе.

Друга опција је увођење полицијског часа, који ће бити само крајња мера у случају још једне експлозије броја заражених. Помиње се чак и могућност крњег закључавања, која би се односила на затварање улица само у вечерњим и ноћним сатима.

- Вирус нам је јасно поручио да нема сезону и да високе температуре не спречавају његову активност - рекао је др Предраг Кон.

- Уверен сам да је његова моћ ширења иста као и на почетку епидемије. Разлика је само што сада имамо много већи број тестираних, а до јуче нисмо имали никава ограничења у окупљањима, већ само савете струке о неопходној заштити. Зато је врло битно да се навикнемо на ношење маски, не само у наредних 15 дана, на колико су уведене обавезујуће мере, већ много дуже од тога, да бисмо јесен дочекали спремни.

У борби против налета ковида 19 многи су полагали наде у стварање колективног имунитета. Међутим, недавни подаци националне студије показују да антитела на корону има свега 6,4 одсто грађана.

- Уверен сам да је тај проценат сада негде око 10 одсто - каже др Кон.

- До јесени он можда може да достигне и 20 процената, али то није довољно и зато нам је неопходна дисциплина.

Доктор Кон истиче да је вероватноћа за ширење вируса снижена на свега један проценат уколико сви грађани носе маске:

- Када појединац носи маску у окружењу у којем је други немају, он је заштићен само 30 одсто. Зато, ако се нове мере буду поштовале, остаје само теоретска могућност да дође до повећања броја оболелих.

Говорећи о епидемиолошком стању у студентским домовима у Београду, др Кон је рекао да је од око 300 заражених студената само 10 одсто њих из домова.

(Курир.рс/Новости)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

075

04.07.2020 07:28

Дајте договорите се ви "доктори" у Србији, па мало прије читам да ће нестати вирус за 3,4 дана, сада да ће трајати ово лудило годинама! Нажалост нити љекари у БиХ нису много бољи, они у Хрватској су бољи посебно министар им и она Маркотић из Завидовића а ова Кисић личи на старлету а не на љекара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жир

04.07.2020 07:40

Све стручњак до стручњака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

04.07.2020 08:18

Ово за маске ми није јасно.сзо изјави да нас маске нестите,напротив само мозе доци до проблема са дисајним органима.носимо да се осјецамо сигурније.мало ми то нидје везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2020 08:51

С маском тијело остаје без цо2. Зна се какве посљедице има тијело због тога...тако да ...болести тек почињу.

Name

Са тим маскама

04.07.2020 09:29

Клептоманима паре а нама гусење....

Name

Андриц

04.07.2020 13:21

И мени није јасно ово за маске.Гдје је то неко извео експеримент и доказао да маске помазу.Дајте људи,па видите да нико ниста не зна о вирусу,и засто се доносе било какве мјере...

Name

Не знају ништа

04.07.2020 08:25

Долази љето корона стаје, кључне наредне двије седмице, носите маске, маске нису добре, ово ће трајати двије године....бла, бла,......Лупају ко максим по дивизији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.07.2020 08:50

Они знају зашто то раде.

Name

Па

04.07.2020 09:37

Знамо и ми. Фуј.....

Name

Добро

04.07.2020 08:43

Има и добра у овој корони, рецимо ако се нисте могли неког отарасити или ријасити сад због короне мозете неког избјеци, сто циљно повецава мир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупости

04.07.2020 09:38

Скупи нас додје то ескивирање....

Name

30%

04.07.2020 09:36

Најбоље да дрзис воду у устима,јасно је да си просао њихову манипулаторску обуку....

ОДГОВОРИТЕ