Страх од другог таласа, милиони људи у карантину

Корона вирусом заражено је више од 11 милиона људи широм свијета, а још више њих је у карантину, многи здравствени системи су под великим притиском, а земље које су ублажиле или укинуле првобитне рестрикције суочавају се са другим пиком првог таласа или другим таласом вируса корона након скока броја обољелих.

Свијет 03.07.2020 | 22:45
Страх од другог таласа, милиони људи у карантину

У Европи, Велика Британија, Италија, Шпанија и Француска које су имале велики број заражених и преминулих у првом таласу, чини се да су прошле врхунац епидемије.

Међутим, ризик од "другог таласа" инфекције који би изазвао поновно увођење карантина, је на умјереном до високом нивоу, према европској агенцији за инфективне болести.

Како многе земље ублажавају рестрикције јавља се бојазан да би Европа могла да доживи други пик инфекције.

Број нових случајева у Португалу полако расте поново пошто се земља успјешно смањила број заражених у априлу и мају.

У Аустрији је, у посљедња 24 сата, поново регистрован троцифрени број новозаражених вирусом корона, 109, а у тој земљи је тренутно 787 активно обољелих.

У Русији је регистровано још 6.718 случајева вируса корона, чиме је укупан број заражених достигао 667.883.

Русија разматра отварање граница према неким земљама, које су због пандемије вируса корона затворене, али још нема конкретних одлука о том питању.

Број потврђених случајева вируса корона у Њемачкој порастао је за 446, на 195.674, саопштио је Институт за заразне болести Роберт Кох.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел почела је у јавности да носи заштитну маску, након што је била на мети критика што је не носи, упркос владиним препорукама за сузбијање вируса корона.

Број нових случајева вируса корона у Токију данас је премашио стотину други дан заредом, што изазива забринутост тамошњих здравствених власти.

Како јављају локални медији, број нових случајева данас износи 124, што је највиши дневни пораст откако је крајем маја укинуто ванредно стање које је због пандемије вируса корона уведено у читавој земљи.

Страх од новог таласа порастао је и у Ирану, гдје је поново у порасту број преминулих. Од попуштања рестрикција крајем маја у Иразелу је поново примјетан пораст нових случајева.

У Мексику је током посљедња 24 сата забиљежен 6.741 новообољели, што представја рекордан број нових случајева у једном дану у тој земљи.

Према подацима министарства здравља, укупно је обољело скоро 240.000 људи.

У Оману је регистрован још 1.361 нов случај вируса корона, а министар здравља те земље упозорава да долази до "застрашујућег" пораста броја обољелих и да је здравствени систем под великим притиском.

Број обољелих од вируса корона у Бразилу наставља да расте, а у посљедњих 24 часа регистровано је 48.105 нових случајева чиме се укупан број заражених попео на 1.496.858 људи.

САД биљеже рекордан број нови случајева претходних дана, а главни инфектолог Ентони Фаучи каже да ситуација тренутно "није под контролом".

До сада је регистровано више од 2,7 милиона случајева и скоро 130.000 умрлих.

Универзитет у Вашингтону предвђа да би број жртава до октобра могао да буде и 175.000, али могао би и да се смањи на 150.000 ако 95 одсто Американаца носе маске, преноси ББЦ.

Око половина свих нових случајева долази из Аризоне, Калифорније, Флориде и Тексаса, а у 40 од 50 савезних држава забиљежен је пораст инфицираних.

Те земље су обуставиле или ревидирале планове о поновном отварању, а у многима је ношење заштитних маски обавезно.

Пораст броја обољелих примјетан је и у земљама региона након ублажавања рестрикција и отварања граница.

У Србији је данас је заражено још 309 особа, а преминуло 11 људи.

Због повећаног броја заражених вирусом корона, ванредна ситуација проглашена је у Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу, Врању и Ивањици, а од данас и у Београду, Шапцу и Чачку.

У посљедња 24 сата у Црној Гори је евидентирано 47 новозаражених вирусом корона међу 475 анализираних узорка.

У Хрватској је регистровано 96 новоозаражених, па је број активних случајева данас 728, саопштио је Национални штаб цивилне заштите.

У посљедња 24 сата у Сјеверној Македонији је потврђено 165 нових случајева вируса корона, а преминуло је још седам особа, саопштио је министар здравља Венко Филипче.

У Словенији, која је прва прогласила крај епидемије, поново је у порасту број новозаражених, а већина случајева је импортована. Ношење маски у затвореном простору у Словенији је обавезно.

(Тањуг) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Масе су опасне

04.07.2020 09:17

За сваку власт....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.07.2020 14:00

Браво!

Name

Хм

04.07.2020 10:26

Нови вирус није никад изолован а ове прице су неболузе за будале

ОДГОВОРИТЕ