Правда за Давида писала ОХР-у, ОЕБС-у и ЕУ званичницима

„Правда за Давида и сву децу Босне и Херцеговине”, Беч, Аустрија, у сарадњи са удружењем грађана „Пут Правде“ Бања Лука, Босна и Херцеговина, упутила је званични допис институцијама ОХР-у, ОЕБС-у, Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини и канцеларији комесра за проширење ЕУ, Брисел, Белгија. 

Република Српска 03.07.2020 | 12:26
Правда за Давида писала ОХР-у, ОЕБС-у и ЕУ званичницима

У допису се између осталог тражи усмени пријем адвоката породица убијених, Давида Драгичевића и Ђенана Мемића, Ифета Ферагета. Истиче се неадекватан рад правосуђа, узнемиравање и дискриминација активиста људских права “Правда за Давида” од стране припадника полиције Министарства унутрађњих послова Републике Српске.

Допис преносимо у цјелости:

“Поштовани,

Обраћамо Вам се испред хуманитарне организације „Правда за Давида и сву децу Босне и Херцеговине, Беч, Аустрија, основане од стране родитеља убијеног Давида Драгичевића и удружења грађана „Пут Правде“ Бања Лука, Босна и Херцеговина, основаног од стране активиста људских права „Правда за Давида“.

Неки од наших циљева су стварање институционалног окружења за коначно рјешење убиства Давида Драгичевића, Џенана Мемића и свих неријешених убистава и других злочина у Босни и Херцеговини. Такође, промовишемо владавину закона и залажемо се за усклађивање закона Босне и Херцеговине са законима Европске уније.

Убиство Давида Драгичевића било је повод за прве, цивилне, дуготрајне, неполитичке протесте који трају до данашњег дана. Током протеста је дошло до кршења основних људских права и кршења слободе изражавања медија која у Босни и Херцеговини практично не постоји. 28. марта 2019. године био је састанак Високог комесара за преговоре о проширењу Еврпоске Уније, Јоханеса Хана, мајке убијеног Давида Драгичевића и оца убијеног Џенана Мемића. На том састанку разговарано је о правосуђу Босне и Херцеговине.

Високи комесар је рекао да ће доћи до одређених промјена у правосудном систему. Након тога, 5. децембра 2019. имали смо прилику да видимо Извештај г. Реинхарда Приебеа. Упркос свим тим догађајима, апсолутно нема напретка у истрази убиства Давида Драгичевића. Тренутно се не спроводи адекватна истрага и нема информација из Тужилаштва које води случај. Након бројних питања о току истраге у случају убиства Давида Драгичевића, апсолутно нема одговора од стране Тужилаштва.

Умјесто тога, исто Тужилаштво води преко стотину прекршајних поступака против активиста људских права „Правда за Давида“. Води се преко 300 кривичних поступака против преко 30 активиста, између осталог, због узвика „Правда“ и „Правда за Давида“. Још увијек је присутна и јако изражена дискриминација активиста „Правда за Давида“ који трпе прогон.

Посљедње хапшење десило се 30.06.2020. На примјеру активиста људских права „Правда за Давида“ видимо како се крше основна људска права као што је право на живот, право на слободу окупљања и удруживања. Активистима људских права „Правда за Давида“ није дозвољено окупљање и удруживање у циљу изражавања незадовољства због неадекватног функцјонисања институција система. У случају окупљања на главном тргу у Бања Луци, полиција исте секунде хапси активисте.

Извештај г. Реинхарда Приебеа није донио никакве промјене у правосуђу Босне и Херцеговине.

Институција Високог тужилашког и судског вијећа и даље ради на исти начин, финансира се из буџета европске уније при чему ниједна од препорука Извештаја г. Реинхарда Приебеа није спроведена. Од убиства Давида Драгичевића прошло је двије и по године. Састанак мајке убијеног Давида Драгичевића, Сузане Радановић и високог представника био је у марту 2019. године. И поред свих настојања да Вас информишемо и добијемо конкретан одговор и дјеловање са ваше стране до тога није дошло.

И поред свих предочених доказа које посједујемо, како породица Драгичевић, тако и адвокат Ифет Ферагет, од Вас смо до сада добили одговоре о Вашој забринутости и изражавању незадовољства. Истрага о убиству младог бањалучког студента Давида Драгичевића се уопште не спроводи и правосудне институције Републике Српске па тако и Босне и Херцеговине не раде свој посао.

Као што је претходно описано припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и даље свакодневно спроводе терор, репресију и дискриминацију над грађанима Бања Луке, активистима људских права „Правда за Давида“. Одређени број активиста људских права „Правда за Давида“ је преко 60 година старости, при чему их припадници полиције, Министарства унутрашњих послова Републике Српске свакодневно малтеретира, злоставља, приводи у станицу и дискриминише по свим основама.

Наше разочарење је утолико веће, јер институције Европске уније настављају да подржавају, финансирају и тиме подстичу рад овако нефункционалног правосуђа. Сматрамо Вас одговорним јер сте учествовали у креирању и активно финансирате правосудни систем који, из претходно описаног, не ради адекватно, нити служи сврси за коју је креирано.

Жеља и захтјев породице Драгичевић је да у најскорије вријеме примите на усмени разговор адвоката породице Драгичевић и Мемић, Ифете Ферагета. Надамо се да ћете узети у обзир предоћено чињенично стање и примити адвоката, Ифете Ферагета на усмени пријем."

(Правдазадавида.инфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Па

03.07.2020 12:43

Сроцио га адвокат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

03.07.2020 13:47

А ко је требао?

Name

Ре

03.07.2020 15:44

Адвокат, тако и треба! Поцели смо са писменим упозорењима Бриселу, а следеце сто требамо је направити колону од 500 аутомобила и најављено и организовано кренути пут Брисела. Паркирати ауте и трубити док год ову стоку коју су нам поставили на власт не скину и одведу себи у својој дрзави им дају мјеста предсједника, премијера, цланова дрзавних тијела....то нам је једина нада

Name

Смрт фасизму

03.07.2020 18:15

„ПА“ Ииии ста ако је адвокат сроцио??

Name

Ухх

03.07.2020 20:46

Правда за Давида!

Name

Маx

03.07.2020 23:50

Правда за Давида!

Name

срдјан

03.07.2020 13:21

Уз вас смо сви нормални и постени људи. Истрајте и једног дана це правда побиједити а убице и они који их стите це платити. Не дајте се

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.07.2020 13:33

Гдје нестаде агент МИ6?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.07.2020 16:17

Потписао је АНП.

Name

Мрачајски прото

03.07.2020 14:15

Чисто сумњам да ће и Запад ишта да помогне, али ваља им се обратити. Тешко да ће они који су тенковима поставили некога на власт, таквога да скину. Да то желе, и да се за правду боре, давно би помогли да Правда за Давида изађе на видјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

03.07.2020 15:10

Недај бозе да затреба правду тражити на овим судовима,незнам али све ме вуче на то ако затреба само као окривљени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мачак

03.07.2020 15:23

Неће они то ни погледати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

03.07.2020 16:38

Па европа помазе лопове и криминалце, они су против сиротиње, европа је зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фасизму

03.07.2020 18:23

„Рале“За тебе и такве као ти на целу са цланом председниства БиХ из мањег БиХ ентитета Додиком „Европа је зло“??!!

Name

Ким Јонг Донг

03.07.2020 20:32

Помирите се да сте постали Сјеверна Кореја, мада ни то није лосе видите да су они број 1 у свијету по свему ако питате њиховог воду.Има да вас Миле побуца на изборима као гица ледину... То Миле српски спасиоче

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.07.2020 21:35

Ово под Додиком и јесте Сјеверна Кореја.

Name

Миркан

04.07.2020 10:56

Зар наше правосуђе није најбоље у региону?

ОДГОВОРИТЕ