Проглашена ванредна ситуација у Београду

На територији Београда данас је проглашена ванредна ситуација, како су раније најавили градоначелник Зоран Радојичић и заменик градоначелника Горан Весић, а прецизиране су и мере које ће Београђани наредне две недеље морати да поштују.

Србија 03.07.2020 | 09:55
Проглашена ванредна ситуација у Београду

Прва је забрањен улазак у затворене просторије без маске где ће морати да се поштује удаљеност 1,5 метара, док ће сви који користе јавни превоз морати да носе маске за шта ће бити предвиђене одређене санкције. Поред тога биће забрањено окупљање више од сто људи у затвореном простору и више од 500 на отвореном. Рад угоститеља биће ограничен и они неће радити између 23 часа и шест ујутро.

"Нађена је мера да та грана наше индустрије ради, али и да се заштите људи јер је највише било заражавања баш на журкама у ноћним клубовима. То су мере које ће данас бити спроведене и које ће ступити на снагу", истакао је Весић.

Градоначелник Радојичић је на питање какав је његов лични, а какав став њега као градоначелника о идеји о затварању Београда, рекао је да је нема разлике у његовом ставу као градоначелника, лекара, човека који брине о Београду.

"Слушамо људе који су стручни за то, они дефинишу мере и у складу са тим ми то спроводимо. Они су рекли да на основу епидемилолошке ситуације, на основу праћења како се епидемија шири, није у овом тренутку неопходно затварати Београд. Међутим, оног момента ако они процене да је потребно да неке друге мере спроводимо у дело, Београд је спреман да у интересу грађана то и спреведе", рекао је градоначелник.

Према речима Весића, проглашење ванредне ситуације даје основ да се ограниче нека права, а да ли ће бити донесене и неке друге мере зависиће од развоја епидемиолошке ситуације.

"Ми ћемо ове мере увести на две недеље и мислимо да ће то бити довољно да се после тога вратимо нормалном животу. У сваком случају ако буде нових мера грађани ће бити на време обавештени", рекао је заменик градоначелника.

Говорећи о контроли ношења маски у јавном превозу и затвореном простору и кажњавању Весић је рекао да ће висину казне одредити Влада Републике Србије што ће она вероватно данас и урадити.

"Надлежност за спровођење здравствених прописа је на Министарству здравља односно на Санитарној инскепцији, али Влада може да овласти и неке друге органе да учествују у томе. Ја предпостављам да ће бити овлашћена Комунална милиција и Министарество унутрашњих послова као и неке друге инспекцијске службе. Ми већ имамо на снази обавезно ношење маски у јавном шервозу и према нашој процени више од 96 одсто људи који користе јавни превоз носе маске и на тај начин штити и себе и друге", нагласио је Весић.

Јуче је у Србији 359 људи заражено корона вирусом, а 82,5 одсто је из Београда, подсетио је Радојичић и додао да је важан и податак о великом броју младих који су заражени и то нам даје увид у ситуацију у којој се налазимо.

Срећом, иако је све већи број заражених много је младих који имају упалу плућа, сада нема тако великог броја тешких случајева као раније, рекао је Радојичић.

Ношење маске, физичка дитанца и прање руку и даље су најважније превентивне мере, нагласио је Рађичић.

"Нема разлога да вртићи буду затворени, поштују се мере, пратимо ситуацију", објаснио је Радојичић.

Акценат је на томе да подигнемо свест грађана колико је важно да носе маске и придржавају се препоручених мера, а за оне који намерно неће да их поштују, наравно да ће постојати казнене мере, рекао је Радојичић.

(Курир.рс/Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Xx

03.07.2020 08:01

тако и треба гласали сте за њих сад нек вам све ускрацују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

03.07.2020 08:29

Требало би да се уведу још строжије мјере. Увести полицијски сат и забранити кретање на двије седмице. Превише су се опустили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.07.2020 08:58

Нема потребе полицијски сат, само они опет као 2 недјеље мјере па це их укинути. Нису они добри са главом, у цему је проблем да се носе маске у затвореном. Е моји Срби никада се дозвати памети.

Name

марцез

03.07.2020 08:39

Цим су се студенти побунили велики водја казе дај вандредно стање да то угусимо у старту, да се не би народ дигао ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.07.2020 09:01

знаци и код нас це идуце седмице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој бозе

03.07.2020 09:22

Ста це се дизати, били су избори и гласали људи.Владајуца добила 60 % гласова.И ко да се буни.Ко год додје бице исто.Кад су биле мјере куку не ваља, кад су 8х попустили опет не ваља.Ко је кад народу угодио

Name

СНС багра

03.07.2020 09:32

Да ли Београд има градоначелника?Каква срамота ста СНС ради а људи све гутају као хипнотисани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

03.07.2020 10:34

ма шта причају и они више, какве су то небулозе?? Доктор Кон је први скинуо маску и дружио се по кафићима, пустили хиљаде људи на стадионе на утакмице, пустили ноћне клубове да људи лудују до зоре, и сад опет народ испашта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аризона

03.07.2020 11:11

Садце тенкови и оклопна возила на улице све је ово мирис колацица

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

03.07.2020 11:22

Ова забрана угоститеља од 23:00 - 06:00 ми је бас нека мјера , као маса људи се тада окупља (80% људи спава у то вријеме) . Или затвори сплавове тотално или пусти да раде, а не мало овако мало нако, не знају да ли би пискили или какили.Сто епидемија даље одмице све висе глупавих мјера превенције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сое

03.07.2020 13:33

Сутра Баја најављује исто за РС.

ОДГОВОРИТЕ