Корона није заобишла ни раднике у култури

Епидемија вируса корона није заобишла ни раднике у култури. Ипак, за 630 запослених у установама културе Републике Српске неће бити смањења плата и накнада, а о њиховим повећањима одлучиваће се у четвртом кварталу године, саопштено је након састанка Савјета за установе културе Синдиката образовања науке и културе Српске

Република Српска 02.07.2020 | 16:41
Корона није заобишла ни раднике у култури

Радници у култури су, у вријеме епидемије вируса корона, били на маргини приоритета. Зато је одржан састанак са ресорним министарством да би се видјело колика је стварна штета.

С озбиром да су поједине школе претваране у локалне карантине и да се радило са повећаним ризиком, и да позоришта нису радила 3 мјесеца трајања епидемије, из Синдиката поручују да су од Владе и министарства већ тражили помоћ.

 „Министарство просвјете и културе није ништа предузимало у том смислу, ми смо као синдикат слали захтјеве на фонд солидарности односно компензациони фонд. Људи који су радили и у позориштима и у култури сви су добили своје плате а да ли ће добити нешто додатно то је питање за министарство просвјете и културе односно послодавца“, каже Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе.

У ресорном министарству увјеравају да ће и радници у култури, који нису радили у вријеме епидемије, добити минималне плате,а на основу уредбе Републичког штаба за ванредне ситуације.

„Сва правна лица којима је био забрањен рад у вријеме епидемије, ће бити исплаћена минимална плата, према томе и  сви они из области културе који су се јавили на мејл адресу и доставили податке све је прослијеђено пореској управи и добиће оно што им је прописано овом уредбом“, каже Тања Ђаковић, помоћник министра просвјете и културе РС.

Предвиђени буџет Министарства просвјете и културе за ову годину, кад је у питању ресор културе, износи 13,2 милиона марака. 

 

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Питање

02.07.2020 15:16

Кад вец спомињете културу и њене институције, да ли је истина да све институције културе су својим радницима отела годисњи стари одмор за вријме пандемије, дир. САРИТА В. Музеја савремене умјетности РС је радницима одузела стари годисњи одмор под исприком да тако све институције, дакле, јесу ли у питању све институције или је и ово дјело урадјено од стране споменуте, само одраз њене бахатости и изивљавања на мјесту директора крсеци радницка права?

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

02.07.2020 18:44

Како је ово неправедна дрзава ,радници у култури који раде у дрзавним и друственим установама културе сво вријеме пандемије не раде и добијају пун износ плате и реално њима пандемија мозе трајати до краја зивота под овим условима а радници који који се баве културом у приватном сектору јос нису ни МИНИМАЛАЦ за априлску плату добили а ми из приватног сектора пунимо будзет а ови из дрзавног га само тросе .ДА ЛИ СТЕ ИГДЈЕ ПРОЦИТАЛИ ДА СЕ РАДНИЦИ ИЗ ДРЗАВНИХ УСТАНОВА КУЛТУРЕ БУНЕ И ТРАЗЕ ДА ИМ СЕ ПРОПИСУ УСЛОВИ ПОД КОЈИМ МОГУ ДА ПОЦНУ ДА РАДЕ ,НЕ ЈЕР ИМ ОВО СТАЊЕ ОДГОВАРА,НЕ РАДЕ НИСТА ПУНА ПЛАТА ЛИЈЕЗЕ НА РАЦУНЕ А МИ ИЗ ПРИВАТНОГ СЕКТОРА ПОКУСАВАМО НА СВЕ МОГУЦЕ НАЦИНЕ ДА СЕ ИЗБОРИМО ЗА РАД АЛ НЕ, РЕПОБЛИЦКИ СТАБ ПРОПИСАО ЈАВНИ СКУП ДО 50 ЉУДИ И НЕ МОЗЕС НИ ПОЗОРИСНУ ПРЕДСТАВУ ДА УРАДИС ВАНИ А КАФАНЕ ПРЕПУНЕ ПО 1000 УНУТРА ,АЛ ТО ЈЕ КУЛТУРА КОЈА ВЛАДА ОВИМ ПРОСТОРИМА И ЗАТО НАМ ЈЕСТЕ ОВАКО КАКО ЈЕСТЕ,ЈЕР НАРОД БЕЗ КУЛТУРЕ ЈЕ ОСУДЈЕН НА ПРОПАСТ ТО ЈЕ УВЈЕК БИЛО У ИСТОРИЈИ И БИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ