Инстант докторат за инстант доцента Уједињене Српске

Да се образовна политика води према жељама и амбицијама наставника, а не према академским потребама, показује и примјер Миреле Кајкут Зељковић, посланика Уједињене Српске у Народној скупштини Републике Српске и од скоро изабраним доцентом за ужу научну област – Очување генетичких ресурса на Пољопривредном факултету у Бањалуци.

Република Српска 02.07.2020 | 15:12
Инстант докторат за инстант доцента Уједињене Српске

Мирела Кајкут Зељковић је брзином свјетлости написала и одбранила докторат, након чега је моментално расписан конкурс за наставника у њеној стручној области.

Иако предмете на катедри за Генетичке ресурсе годишње слуша тек неколико студената, Универзитет у Бањалуци је на конкурсу бирао два извршиоца. Разлог за то могао би се крити и у чињеници да је поред Миреле Кајкут Зељковић, за ужу научну област Очување генетичких ресурса квалификована и Марина Антић, са неупоредиво више стручних радова ( и бројем бодова) који се стичу у конкурсној процедури. Тако је Марина Антић на конкурсу освојила 194.9 бодова, а Кајкут Зељковић 107.7 бодова. На крају су обје примљене.  

Свој потпис на Извјештај комисије 15.5.2020. године дале су: проф. др Гордана Ђурић, проф. др Зринка Кнезовић и проф. др Гордана Роквић.

Из Универзитета у Бањалуци поручују да је у ужу научну област Очување генетичких ресурса сврстано осам предмета на сва три циклуса студија на Пољопривредном факултету, а да укупан број студената уназад 4 године износи 69, односно у просјеку нешто више од четири студента на једном предмету по једној години.

И док су се за четири студента на Пољопривредном факултету примала два наставника, на другим факултетима (нпр. Правном или Економском факултету у Бањалуци) неријетко се дешава да један професор предаје градиво за више од 300 студената!

Интересантно је и то, како су за Моју Херцеговину потврдили са УНИБЛ, да је током 2018. године расписан конкурс за два извршиоца, али је исти од стране Сената Универзитета у Бањој Луци проглашен неуспјелим због, како наводе, формалних разлога, односно истека рока за достављање извјештаја.

„Како су у међувремену наступили услови за напредовање два запослена, тренутно у статусу сарадника односно истраживача, приступило се поновном расписивању раније расписаног – неуспјелог конкурса“, наводе са Универзитета.

Између ова два расписана конкурса, Кајкут Зељковић је одбранила докторску дисертацију.

Бројне примједбе и на докторат 

Међутим, ту контроверзе не стају. Према примједбама на урађену докторску дисертацију, које је др Биљана Рогић са Пољопривредног факултета 24.6.2019. упутила Наставно-научном вијећу тог факултета и Сенату Универзитета, може се видјети да је и сама дисертацију Миреле Кајкут Зељковић у многоме спорна. 

Тако др Биљана Рогић наводи да у самом процесу није испоштаван ходограм докторских студија, да је одступљено од плана истраживања који је дат приликом извјештаја о подобности теме кандидата и ментора, затим да испитивани параметри не дају довољно елемената за поузданост истраживања и доношење утемељених закључака, да статистичка обрада података није била адекватна, да резултати нису јасно, правилно и логично приказани и тумачени итд.

Интересантно је и то да Биљана Рогић наводи да о научном значају добијених сазнања из докторске дисертације довољно говори то да је у докторату захвалица која се налази на једној и по страници, већа из изведених закључака који заузимају свега пола странице доктората.

Са друге стране, Комисија за оцјену и одбрану докторске дисертације Миреле Кајкут Зељковић у свом одговору 3.9.2019. негирала је достављене критике, односно примједбе. Чланови комисије из Бањалуке били су др Борис Пашалић и др Гордана Ђурић.

Мирела Кајкут Зељковић је супруга Бранислава Зељковића, в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске (такође члана Уједињене Српске), који се за вријеме пандемије корона вируса у медијима везивао за многобројне афере, које су се претежно тицале јавних набавки.

Зељковићево име довођено је у везу са туристичком агенцијом “Травел фор Фун”, која је набављала медицинску опрему за Институт, затим за набавку покретне болнице која је на крају враћена, док је сам уговор поништен, а у посљедње вријеме у центру пажње је афера везана за набавку респиратора. 

(Моја Херцеговина)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Гадови једни

02.07.2020 13:31

Узас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инспекција

02.07.2020 13:59

Позивам јавно Инспекторат РС да се огаласи по овом докторату. Најбоље би било звати независну комисију да оцјени ову дисератију која је површна, неистинита и пуна апсурда. Ментор није из уже научне области. Кандидат нема валидно истраживање, новац је узео од министарства Науке а лажирао је податке. Сад нам та Зељковићка у одбору за науку у Министарству и усмјерава новац подобним. Систем глуп-глупљи, лош-лошији-најлошији-виђу мене.

Name

СНСД

02.07.2020 15:23

Треба бити у правој странци....

Name

ре

03.07.2020 08:24

Дај не будали! Који инспектори...па све се плаћа и има цијену, гдје ти живиш? Само радикалне промјене могу нешто направити и очистити од ових окорјелих лопова....министри продају студије изводљивости, професори магистарске и докторске радове....отворите мало очи и распитајте се све се зна само сви играју петероструке игре и глуме поштење,знање и патриотизам! само све посмјењивати...

Name

студент

02.07.2020 13:39

Сви докторати на пољопривредном факултету у Бањалуци су плагијати или са измисљеним подацим.Да има имало закона у овој прцији од дрзаве тај факултет би се затворио, јер запослени на том факултету су гробари пољопривреде Р.Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипл.инг. Агрономије

02.07.2020 16:45

Није истина. Већина дипломираних на државним факултетима је поштено стекла диплому. Приватни факултети су проблем. Е сад да има штела има, али не у толикој мјери

Name

@дипл. инг. агрономије

03.07.2020 05:13

На државним факултетима само мало "плагируцкају"?!

Name

Херцеговина

02.07.2020 13:41

Један од темеља сваке државе је школство и здравство. Имати такве темеље као што има Српска даје јој наду, поред јаке привреде, да ће скоро стати раме уз раме са водећим земљама Европе. Захваљујући таквим кадровима које даје Уједињена Српска, министар просвете Наталија Тривић, брачни пар Зељковић, предсједник и други човјек УКЦБЛ чувени папак Стевандић и осталим кадровима. Земљо отвори се шта смо дочекали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ртрс

02.07.2020 13:55

МА ПУСТИТЕ ТЕ НЕСКОЛОВАНЕ ДА РАДЕ ПО ПРОТЕКЦИЈИ РАДНИ СТАЗ ТРАЈЕ ПОДУГО ЗБОГ НЕЗНАЊА ДОЦИ ЦЕ ВРИЈЕМЕ КАДА ЦЕ ТАКВИ БИТИ ИЛИ У ЗАТВОРУ ИЛИ НА СМЕТЛИСТУ ТРЗИСТА РАДА ПОКАЗАЛО СЕ МНОГО ПУТА И МИЛИНИ СУ БИЛИ СВЕ И СВЈЕТИ ПА ЈОС МАЛО У БУДЗАК

Name

Борис

02.07.2020 16:46

А пред почетак рата укинут закон о поријеклу имовине. Све се плански уништава за шаку јада који опљачкаше ову државу и народ

Name

студент

02.07.2020 18:20

Нема висе разлике измедју приватних и дрзавних факултета, на дрзавним се исто све мозе купити. Ако сте хтјели докторирати на пољопривредном факултету у Бањалуци онда сте плацали једном необријаном професору 5000 КМ и он вам је измисљао податке за докторат или сте слободно могли плагирати податке из енглеског или њемацког говорног подруцја. 90% наставног особља на том факултету има плагиране докторске дисертације или магистарске радове, или су досли до доктората заобилазеци процедуре попут мастер по новом систему па одбрана доктората по старом без докторских студија. Вецина особља има углавном науцне радове објављене у цасопису агрознање који издаје исти факултет и сами себе оцјењују. Да има и од инспекције тај факултет би био затворен јел слузи само за продају диплома, сирењу незнања и прању пара из пројеката, углавном из министарства пољопривреде.

Name

професор

02.07.2020 13:42

Сада када је сколски систем у РС углавном разорен не цуде овакве "мале игрице". Мозе се уоцити само слицност са урусавањем правног система преко Тегелтије сто представља акцију унутрасњег непријатеља (мозе бити и спољни) са циљем урусавања друственог система вриједности. Систем вриједности има наима два вазна ослонца: сколство и судство. Без система вриједности имамо негативну селекцију тако да на крају посматрања имамо актуелну ситуацију у РС! На залост у скоро свим друственим сферама. БиХ се налази као друство у фази интелектуалне регресије, а "некроза" друтвеног ткива тек слиједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

02.07.2020 13:43

највише кривим академске градјане за овакво стање у земљи што ћуте и не дигну свој глас против режима,а онда кад видим и овакву вјест онда кривим себе што сам тек прошле године одселио у иностранство,требао сам то давно урадити. још ме ове вјести дирају због родбине која је остала доле а ја им још увјек не могу помоћи да одселе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

02.07.2020 15:11

Какви академци, ма ми тога немамо, то су ухљеби и кукавице. Већина њих је квазиобразована и зато је једним дијелом овако тешка ситуација у друштву..

Name

Е

02.07.2020 13:54

Фффуууууујјјјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

02.07.2020 13:56

Мала напредна! А глупа ко ноц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

02.07.2020 14:11

Срамота, да се срамотом неко поноси, и да за такве безчаснике неко даје свој глас. Мој син стекао је овдје диплому прије 10 година, али нема посла, јер није члан партије црвени кмера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиy344

02.07.2020 14:32

Прелетачка хоботница која ће ускоро остати без пипака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хик

02.07.2020 15:13

Од којих је она Кајкута?

Name

Милан

02.07.2020 15:35

Ало,јесте ли ви свјесни да имају људи,углавном академски градјани Републике Српске који сједе кући без посла и оваквим ликовима пишу дипломске,магистарске и докторске радове.Која стотина или хиљада марака и шта хоћеш направе.Само ово је ријетка област а била журба до другог конкурса па је човјек отаљао посао.Ваљало је пожурити на конкурс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спаце Лорд

02.07.2020 16:05

На пољопривредном факултету у БЛ има више особља но студената.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Екстра памет

02.07.2020 16:39

Па у РС,али и у окрузењу појединацно, годисње производи се висе ,,доктора наука,, него сто је то био слуцај у бивсој дрзави СФРЈ. Наравно вецина тих докторских титула нису резултат науцних радова (ŗезултата) него је у позадини корупција,мито,политика и ста не све јос. А праве резултате производње ,,доктора науке,, и других ,,струцњака,, имат цемо ускоро кад дозивимо колапс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићић и Ђурићка...

02.07.2020 17:04

су два највећа зла на пољопривреди, тзв. центру за генетичка истраживања, Универзитету који је некад био име...,данас прћија којом руководи тзв. директор Лазић, бивши ДБ-овац, срам вас било ове дјеце која би нешто студирала али нема ко да их просвети осим превараната који само трпају у џепове..,трпајте..и ваша ће се пред зору утрнути!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

02.07.2020 17:40

Никада више научних радника,професора, доктора,академика и осталих лезилеба а један месар са двије године Брозовог факултета ведри и облачи и лијечи и шта све не?Сви редом узмите те дипломе и обришите г....у са њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ивица дачић

02.07.2020 17:57

НЕКА НЕЈАКИ РАДОВАН И ЊЕГОВА ВЛАДА ДОНЕСУ ОДЛУКУ ДА СВИМА НАМА ДОДИЈЕЛЕ ДОКТОРАТЕ И ДА БУДЕМО СВИ ЗАДОВОЉНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуско

02.07.2020 18:25

Само напред сколска, свака част. Занемари душмане и завидне људи. Ко зна тебе, зна колико си се напатила да заврсис сколу. Све си стекла само својим трудом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.07.2020 19:10

Ово је власт Ф УК А Р А.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

02.07.2020 20:12

Докторске дисертације се бране пред свјетским експертима, никад их студент није видио, имам примјер у породици, момак на електро студиу, а не ови преко ноћи купе шта хоће. Не знам ко им то прихвата осим ових комби странака. Докле дођосмо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

УС

02.07.2020 20:39

У Уједињеној Српској је све инстант. Проверите мало дипломе "Зворницких разјединитеља", немају ни средњу сколу постено заврсену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

02.07.2020 22:09

Све ово води у пропаст

ОДГОВОРИТЕ