Уговор о пословно-техничкој сарадњи Нове банке и ЛАНАЦО

Нова банка АД Бања Лука и ЛАНАЦО доносе рјешење из области машинског учења и вјештачке интелигенције у банкарски сектор.

Република Српска 02.07.2020 | 12:23
Уговор о пословно-техничкој сарадњи Нове банке и ЛАНАЦО

Визионарски рад и експертизе из сектора банкарства и информационих технологија, данас су спојени потписивањем Уговора о пословно-техничкој сарадњи за креирање производа из области машинског учења и вјештачке интелигенције између Нове банке АД Бања Лука и компаније ЛАНАЦО.

Уговор су потписали Драган Нинић, менаџер Сектора за развој пословања у компанији ЛАНАЦО и мр Срђан Кондић, предсједник Управе Нове банке.

Оваква рјешења доносе револуцију у банкарски свијет, мијењајући ову индустрију на боље. Спектар пословних сценарија у банкарству, у којима машинско учење и вјештачка интелигенција имају огроман утицај на пословање банке је велик. Од система за препоруку производа клијентима, преко детекције превара и анализе кредитног ризика, подизања нивоа безбједности, па све до оснаживања корисничког задовољства услугама.

Напредни системи анализе података, искориштени на прави начин, подижу и ниво безбједности клијената банке и њиховог новца, што ће у ово дигитално вријеме, поред комуникације са банком, бити једна од најважнијих ствари у личном избору банке сваког човјека.

 „До сада је урађен огроман дио истраживачких активности које се односе на третирање проблема небалансираног учења, којих је јако много у свијету финансија и банкарства. Поред тога, развијени су прототипи рецоммендатион система који ће унаприједити продајне (цросс-селлинг и уп-селлинг) капацитете било које банке.

Пажљиво креирана, ненападна и персонализована понуда ставља клијента банке у повлаштен положај. Уговор нам омогућава да све до сада урађено ставимо у функцију додатног технолошког развијања Нове Банке, као банкарске институције која је препознала важност додатног улагања у дигиталну трансформацију.

Ово је само почетак и један у низу корака ка развоју новог технолошког поглавља ових компанија” поручио је Немања Драговић, водећи развојни инжењер овог пројекта из компаније ЛАНАЦО.

С друге стане, „кориштење напредних техника заснованих на машинском учењу и вјештачкој интелигенцији Новој банци ће, између осталог, омогућити да боље разумије стварне потребе својих клијената и да у складу с тим клијентима понуди тачно оно што им треба у тренутку када им је то најпотребније.

-Персонализоване услуге су будућност банкарства и стратешко опредјељење Нове банке за наредни период“ истакао је Мирко Антић, директор Сектора за информационе технологије Нове банке.

Захваљујући овој сарадњи, креираће се јединствен и аутетичан производ домаћих привредника, који снагом савремене технологије гради мостове повезивања са глобалним организацијама.