У току процедура за долазак љекара из БиХ у Нови Пазар

- Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да је у току процедура у вези са доласком медицинског особља из БиХ као помоћ у Нови Пазар, гдје је проглашена ванредна ситуација због повећања броја заражених вирусом корона.

Србија 02.07.2020 | 10:09
У току процедура за долазак љекара из БиХ у Нови Пазар

"Процедура је у току и очекујемо имена лекара /из БиХ/. Неопходно је да се спроведе процедура, да предамо захтева Лекарској комори Србије и да они добију привремене лиценце. Очекујем да ће та процедура бити у кратком времену завршена", рекао је Љајић за РТС.

Љајић је истакао да у Новом Пазару има довољно лијекова, опреме и медицинског материјала, да у ковид болници тренутно има 42 љекара и медицинског особља.

Он је навео да су у Новом Пазару хоспитализоване 104 особе, а да је прије неколико дана било 123 пацијента на различитим одјељењима.

"Читава ова ситуација није настала због тога што неко није имао маску, рукавице, визир или топломер, него зато што се огроман број људи у кратком периоду у закашњелој фази упале плућа јавио у болницу, а тамо је већ ушла инфекција и лекарски кадар је био већ десеткован", рекао је Љајић.

Он је оцијенио да се створила "микроситуација која се већ догодила у Италији, на сву срећу са далеко мањим последицама".

Љајић је оповргао информације о смрти три члана породице у Тутину у року од 24 часа од посљедица инфекције вирусом корона.

Он је прочитао поруку члана породице Суљовић, који је потврдио да су му отац, мајка и сестра преминули у року од 24 часа, али да је од посљедица заразе вирусом корона преминула једино сестра, која је живјела у другом мјесту, а умрла је у болници.

"Тај човјек истакао је да његов отац који је имао 89 година није преминуо од вируса корона, а да је мајка, стара 76 година, преминула од инфаркта приликом јутарње молитве", рекао је Љајић.

Коментаришући вијест да су у Сјеници од посљедица вируса корона преминуле двије особе, које нису примили на лијечење у ужичку болницу након чега су се санитетом вратили у Сјеницу, Љајић је рекао да, нажалост, има потврду да се то заиста догодило.

Одговарајући на питање када у Нови Пазар стиже медицинско особље из Турске, Љајић је рекао да информацију о могућем доласку турског медицинског особља сада "први пут чује".

(Срна) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Шекспир

02.07.2020 08:17

То су у БиХ добри љекари каквих нема у Србији. Која је то политика да ми је само знати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

02.07.2020 08:22

И мени није јасно.У БиХ има заразених колико хоцес,и они као иду да помазу Србији.Дај не правите циркус,па и дјеца вам се смију...

Name

Зоки Секспир,Андриц

02.07.2020 08:56

Ста је морони,несмета Вам кад из Србије долазе доктори код нас у РСу да помогну насим љекарима,иако РСа има добре љекаре.Нас це као Народ једино да убије мрзња према другим и цудо није сто нас неволе,треба поздравити кад једни другима помаземо само тако сви моземо профитирати,а не правити торове.Поздрав свим нормалним и добронамјерним људима!

Name

Ре

02.07.2020 09:21

Није ствар да Србијански нису добри вец да им треба пуно доктора тренутно.

Name

Дзоо

02.07.2020 09:23

Сто се цудите у Србије је катастрофа да није ЕУ донирала 250 000 000 еура тоби био крај здравственог система. Ја сам био на клиници за неуропсихијатриу ама где људи раде и болесници проводе време то је ненормално. Имате на интернету гуглај те!

Name

Мало

02.07.2020 10:10

Веца. Нека посаљу у ЦГ.

Name

ОК

02.07.2020 10:24

Нема донирања вец су то ктедити. Људи морају да воде рацуна о себи како неби досли у позицију да морају код љекара. Доста је овог хаоса .

Name

Андриц

02.07.2020 16:16

Ре зоки:потоку један,па логицно је да Србија помазе РС у сваком погледу,јер је јаца и развијенија.А какве везе има БиХ са Новим Пазаром,ко је тај ко уопсте дозвољава да доктори одавде иду тамо у помоц.Де не се..,кад знас и ти и сви остали да ово нема везе с медицином и Хипократом,вец с политиком.Е зато ми то иде на нерве,да ми се повраца,па зар и у муци се прво гледа политика,бем и тебе и све њих...

Name

Трн

02.07.2020 10:59

О бруке, али треба пустити те љекаре ако народ тог мјеста хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рембрант

02.07.2020 11:11

Ста као они ве да помогну?у бих се све отело контроли .постотак заразених у односу на тестиране узасан 16 посто.нема ни тестова осим ако вуциц не посаље лактаском лопову.све су покрали сто се мозе покраст .троглава аздаја оставља народ и бјези са покраденим милијардама у сигурно поднебље неко егзотицно.то вам је сценарио ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумић

02.07.2020 13:52

Јадни Нови Пазар, шта га све неће снаћи!?

ОДГОВОРИТЕ