Аустријанци због короне све оштрији према Балкану

Аустријске власти у сриједу су издале упозорење својим држављанима за путовања у шест балканских земаља због погоршања епидемиолошке слике у вези с корона вирусом. Због тога сви Аустријанци који одлазе на Балкан, упркос упозорењу, могли би се суочити са посљедицама код послодаваца.

Регион 02.07.2020 | 09:08
Аустријанци због короне све оштрији према Балкану

Аустријски Хеуте пише да је министар здравља Руди Ансцхобер говорио је о "проблематичном тренду" на Балкану који је захтијевао ефикасне контрамјере.

"Они који љетују на Балкану упркос упозорењу могли би, овисно о правном мишљењу, ризиковати свој посао јер радници подлијежу обавези лојалности према послодавцу", каже Елиас Фелтен, члан управе Института за рад и социјално право Универзитета у Линзу.

Једноставним језиком то значи да би се сви требали суздржати од било чега што може утјецати на суштинске интересе послодавца, а то је нормално одвијање процеса рада.

Фелтен сматра да би могле услиједити посљедице по радника, па чак и отказ, уколико би радник боравио на Балкану што би у коначници довело до тога да на одређен период буде спријечен радити због мјера у вези са спречавањем ширења коронавируса (нпр. да након годишњег одмора мора ићи у карантин или да се зарази).

Ако је упозорење за путовање објављено само за вријеме боравка, не може се кривити радник.

Бечка радничка комора то види другачије. Цхристопх Клеин каже да чак и ако запосленик мора бити у карантину због сумње на корону, нема се чега бојати.

"У овом случају држава ће успоставити сталну исплату плата према закону", додао је.

Такође многи сматрају да радници не морају рећи свом послодавцу гдје иду на годишњи одмор, док је Клеин мишљења да су дужни обавијестити послодавца након путовања уколико су били на подручју за које вриједи упозорење о путовању како не би угрозили остале.

(Клиx)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Четврти

02.07.2020 07:15

Под паролом бриге лажних ауторитета за народ...зло на снази. Чуј, молим те, Балкан...то у преводу значи, они који нису насјели, треба их казнити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауслендер

02.07.2020 07:18

Да су сви Балканци сложни и ићи на одмор па нек они дадну отказ ако могу свугдје се повећава број заражени само Балканци криви оде им велика лова ако не спријече

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

02.07.2020 08:03

Ма боје се да ћемо однијети мало новца што смо планирали да код куће оставимо на годишњем па сад нам и то треба узети тј да потрошимо у Аустрији срам да их буде.

Name

Ре: Мрки СССС

02.07.2020 10:55

Тако је, брате Мркане. Битно је да им ваша лова остаје у Унији, плус вам ускраћују душевно-духовни одмор (кога тамо немате), а успут да вас и што више физички одвоје од ваших најмилијих, и тако вам ускрате и радост дружења са својима. Перфидна германско-латинска стратегија, да се Власи не досјете. У принципу, све су вам дали, и све су вам узели.

Name

Миле

02.07.2020 07:18

Па наравно од њих кренула зараза и јос је увијек има, а ето опет тај Балкан најгори само су они добри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

02.07.2020 07:33

Што не помињу Америку , она је најзараженија.Лако је по нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај болан

02.07.2020 07:50

Па ко ће им радити ако да отказ ови фусери мадјари и пољаци или можда мигранти!неби их било нигдје да није наших људи што запињу и раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пасвево

02.07.2020 09:05

па ајд се јос фалите колко имате заразени, ускоро вам и птице неце доц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

02.07.2020 09:18

Паметни људи стите Дрзаву и стите здравље свог народа није то Србија да фабрикује податке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

02.07.2020 09:31

Ма да,они се боје нас да их не заразимо а само Линц је јуче имао више заражени него ми за 7 дана..

ОДГОВОРИТЕ
Name

кад десетак аустријских

02.07.2020 10:49

бирократских ухљеба и циничних политичара оде у затвор због неподузимања мјера у Ишигу и оних 2500 тужби опуше покрајински буђет Тирола онда да им нешто и вјерујемо...

ОДГОВОРИТЕ