У току правосудни пуч у БиХ - О чему се ради?!

Правосудни пуч у току: Милан Тегелтија води акцију уклањања Ранка Дебевеца, предсједника Суда БиХ, којег не контролише, како би на његово мјесто довео свог послушника и стопостотно приватизовао најзначајније правосудне институције; Одговори Амбасада САД-а, Велике Британије, СР Њемачке, Мисије ОСЦЕ у БиХ о наведеним дешавањима

Босна и Херцеговина 01.07.2020 | 17:13
У току правосудни пуч у БиХ - О чему се ради?!

Пише: Слободан Васковић

Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС), оптерећен низом афера чији је директан или, пак, индиректан учесник, тешко је пољуљан на позицији коју обавља и са које контролише добар дио правосуђа БиХ, ентитета и кантона.

Тегелтија не контролише Суд БиХ, прецизније предсједника Суда Ранка Дебевеца и отпочео је незакониту и нелегалну акцију како би га уклонио, а на његово мјесто довео неког од својих бројних послушника.

Главни Тегелтијин сарадник у акцији удара на Дебевеца, његовог уклањања, која је увелико у току, јесте Гордана Тадић, Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, као и лојални им кадрови из правосудних институција који су позиције добили захваљујући слијепој послушности Тегелтији.

Врло битно је нагласити да акција има два крака и да се оба покушавају реализовати истовремено!

Први Крак

Тегелтија, уз помоћ наречених, покушава монтирати процес Дебевецу у којем би Тужилаштво БиХ против њега донијело Наредбу о спровођењу истраге, након чега би Дебевец био доведен у ситуацију да може бити суспендован са функције предсједника Суда БиХ; То би Тегелтији отворило могућност именовања неког од својих послушника.

Цијела акција је неинтелигентна, потпуно провидна, што уопште не значи да ће бити и неефикасна. 

Употријебљен је опробани рецепт у БиХ: Поднешена је анонимна кривична пријава против Дебевеца, а Тужилаштво БиХ је одмах узело у рад. У току су, према вишеструко провјереним информацијама, предистражне радње.

Гордана Тадић за тужиоца је делегирала Ведрану Мијовић, која је под потпуном Тегелтијином контролом.

Наравно да уопште не треба сумњати да иза анонимне пријаве стоји управо Тегелтија, јер је он ту врсту обрачуна са неподобнима “усавршио” још док је био на позицији предсједника Основног суда Бањалука; Исти начин обрачуна је већ дугогодишња традиција Режима Милорада Додика.

Тегелтија је, у намјери да уклони Дебевеца, отишао тако далеко да је потпуно незаконито дозволио увид у његов персонални досје, иако је његов лични “предмет” против Дебевеца још увијек у статусу предистражних радњи (КТА). 

Уколико оствари своје незаконите намјере и уклони Дебевеца, Тегелтија ће извршити својеврстан правосудни пуч и на тај начин потпуно контролисати све његове сегменте, чиме ће себи приграбити огромну моћ и извући се из дефанзиве у којој се тренутно налази.

До тада ће, изван сваке разумне сумње, покушати да уцјењује Дебевеца!

Други крак

Да би, након доношења Наредбе о спровођењу истраге против Дебевеца, уклонио предсједника Суда, прецизније суспендовао, и на његово мјесто поставио свог послушника, Тегелтија  јуриша И на Мирзу Хаџиомеровића, замјеника Главног дисциплинског тужиоца, који није под његовом контролом, како би потпуно овладао Уредом дисциплинског тужиоца (УДТ). 

Збоог тога је и Хаџиомеровић добио кривичну пријаву, а разлог је покушај да га уклоне са позиције замјеника Главног дисциплинског тужиоца.

Зашто је то битно?

Уред дисциплинског тужиоца може да прослиједи, али и не мора, приједлог за суспензију Дебевеца, уколико би против њега Тужилаштво БиХ донијело Наредбу о спровођењу истраге.

Прецизније, у случају доношења Наредбе Уред дисциплинског тужиоца може, али и не мора, да прослиједи захтјев Комисији ВСТС за суспензију Дебевеца.

Тегелтија, који не контролише Хаџиомеровића, није сигуран да ће он прослиједити приједлог за суспензију Дебевеца (у описаној ситуацији) Комисији ВСТС, којом Тегелтија суверено влада.

У ствари, Тегелттија је убијеђен да то Хаџиомеровић неће учинити, па жели и њега да уклони, како би могао да створи све услове за дефинитиван обрачун са Дебевецом.

Акције су у току, а Тегелтија, умјесто да је у затвору због афере “Поткивање”, “анонимним” кривичним пријавама и тешком злоупотребом институција, покушава себи очистити простор за потпуну приватизацију најзначајнијих правосудних институција БиХ.

Осим Дебевеца и Хаџиомеровића, Тегелтија има “Црну Листу” оних који су му се замјерили и са којима се намјерава обрачунати уколико му пође за руком да уклони Дебевеца и овлада и Судом БиХ.

У вези са свим овим дешавањима, која врло озбиљно пријете поптуном и неповратном урушавању правосудног система у БиХ, упутио сам амбасадорима САД, Велике Британије, Италије, Француске, СР Њемачке и ОСЦЕ-у, питање које гласи:
С обзиром на то да држава/организација коју представљате има снажан утицај у БиХ, шта ћете предузети да спријечите да Милан Тегелтија, предсједник ВСТС-а, и његова отуђена групација, потпуно преузму правосудне институције и усмјере их против свих оних који су им сметња, како њима, тако и њихових политичким патронима и, истовремено, искористе их за заштиту и аболирање масовног криминалног дјеловања највиших функционера у држави БИХ, њеним ентитетима и кантонима, као и директора јавних предузећа, институција и установа…?!

До закључења овог текста добио сам одговоре из амбасада САД-а, Велике Британије, као и Мисије ОСЦЕ у БиХ које преносим без икаквих измјена.

Одговор Амбасаде САД у БиХ

Амбасада САД у БиХ

Босни и Херцеговини су потребни независни тужиоци и судије који одговарају за свој рад и примјењују највише професионалне стандарде.

"Ми настављамо  подржавати окружење у којем одговоран и  професионалан правосудни сектор може функционисати независно од политичког утјецаја. Међутим, не можемо коментарисати хипотетичке ситуације", одговорено ми је из Уреда за односе с јавношћу Амбасаде САД у БиХ

Одговор Амбасаде Велике Британије у БиХ:

Поштовани г. Васковић,

хвала Вам на емаилу од 26. јуна 2020. године.  Примили смо к знању забринутости које сте у њему изнијели.

Британска амбасада Сарајево детаљно прати реформске процесе у пољу владавине права у БиХ. У том приступу, амбасада је веома фокусирана на ВСВТ БиХ као институцију и дијели забринутости које су изразиле ЕУ, друге амбасаде и организације заинтересоване за конкретан напредак. Наставићемо да усмјеравамо нашу подршку на јачање независног и ефикасног правосудног система БиХ.

Срдачан поздрав
Британска амбасада Сарајево

Одговор Мисије ОСЦЕ у БиХ

"Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини не може јавно коментирати наводе које износите.
Као што је Мисија одувијек наглашавала, судије и тужитељи, посебно они који имају управљачке функције у судовима и тужилаштвима, морају бити у потпуности непристрасни и неовисни. Њихов избор мора бити вођен заслугама и стручношћу, а њихов рад вођен законом, а не личним везама или оданошћу.

Мисија не може потврдити да ли се одвијају процеси које сте описали. Надаље, наглашавамо да Мисија нема извршне функције када су питању институције БиХ, ослањајући се искључиво на наш мандат дефиниран Опћим оквирним споразумом за мир из 1995. године, и не може подузети превентивне мјере које сте описали.

Наставит ћемо пратити стање и дешавања у правосуђу, укључујући процесе именовања и транспарентно извјештавати о нашим системским налазима."

Одговор Амбасаде Савезне Републике Њемачке у БиХ

Поштовани господине Васковић,

захваљујемо се на Вашем упиту. У наставку достављамо одговор:

„Владавина права је основна вриједност ЕУ; побољшања у овој области представљају кључну претпоставку за даљње приближавање Босне и Херцеговине Европској унији. Област владавине права и реформа правосуђа која је повезана с тим, су централни проблеми у БиХ, недостатак спровођења реформи у овој области је забрињавајући.  Приебе-извјештај из децембра 2019. године управо је јасно указао на проблеме и изазове у овој области. Од кључног значаја је реформа Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) као бит неовисног и самоуправног правосуђа. Ми ћемо се заједно са Делегацијом ЕУ заузимати за реформе правосуђа, што укључује и брзу израду новог закона о ВСТВ.“

С поштовањем,

хттп://слободанвасковиц.блогспот.цом/ 

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

ПРОТИВ

01.07.2020 15:36

Знаци Амбасаде Америке, Велике Британије и Њемацке су против Тегелтије. Занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.07.2020 16:07

Против кога су ти странци, тај сигурно ради за рс.

Name

ПЕЛЦОВАЊЕ ПАПРИКА/ГРАДЗАНА/

01.07.2020 16:16

Једино га ми цувамо ко кактус у гацама Цовјек је из лијевца па сад имамо два диктатора папка и лијевца поља најеб*ли смо.

Name

Ре

01.07.2020 16:24

А није ти занимљиво, што су Баја и његови "против" БиХ и државних институција, за које кажу да немају надлежност у РСу и да се њихове одлуке неће поштовати, а све раде да их се дочепају?

Name

РЕ Васковицу

01.07.2020 17:10

Г-ДИН ВАСКОВИЦ ВЕЦ ГОДИНАМА ПИСЕ И УКАЗУЈЕ НА КРИМИНАЛ АЛ ОЧИГЛЕДНО ГА НИКО НА СХВАТА ОЗБИЉНО. ЈЕР ДА ЈЕ СУПРОТНО БАР НЕШТО БИ У ОВОЈ ДРЗАВИ КРЕНУЛО СА МРТВЕ ТАЦКЕ. УЗАЛУД МУ ТРУД И ИЗГУБЉЕНО ВРИЈЕМЕ.

Name

ре за ре

01.07.2020 17:13

И ја сам као и вецина Срба против институција БиХ, јер су пристрасне и постале су инструмент за уклањање српског идентитета из БиХ. У ствари су одувијек то и биле, само је то сада толико оцигледно. И без обзира на све, Срби морају уци у те институције како би смањили стету и како би спријецили ситуацију да те дрзавне институције па и дрзава буде под пуном босњацком контролом.

Name

Ре ре

01.07.2020 17:28

Па баш треба да ради за РС. Који кретенизам. Зар није на челу правосуђа БиХ а не њеног ентитета. Фуј, фуј, фуј.. јос кад видиш ову глупу фацу, желудац да ти се окрене.

Name

професор

01.07.2020 18:02

Васковицев рад је веома опсезан и озбиљан. Поента је писмени траг и веома прецизни описи са сазетцима. Резиме је тај да криминал не застаријева, а Васковиц га је овјековјецио. Свако озбиљан и постен у БиХ види и осјеца колики је тај његов допринос - допринос само једног новинара блогера. Импозантно и пуно хвала!

Name

Ре

01.07.2020 19:35

Људи, лично знам овог човјека годинама, скоро од рођења. Он има интелектуални капацитет да буде максимално портир / не вријеђам портире то ми није циљ / , а не то што јесте. Али ту је због тога што је подобан.

Name

резаре

01.07.2020 19:41

Ти спавас дубоким сном срба у БИХ институцијама има и виска али то није поента ко ради за ције глупе нацио интересе /сви смо ми од крви и меса /ОВДЕ СЕ ЦОВЈЕЦЕ РАДИ О КРИМИНАЛЦИМА КОЈИ НАС ИЗЈЕДОСЕ А СЕБЕ СУ ОБЕЗБЈЕДИЛИ ПА И ДЕСЕТ ГЕБНЕРАЦИЈА . ОД ОВОГ ЗУБЕРА ЗЕНА ЈАСЕ НА СЛОНУ КАМИЛИ КРОКОДИЛУ ПУТУЈУ ПО ПО ЕГЗОТИЦНИМ ЗЕМЉАМА А ТЕБИ ТРЕБА ДОДИКОВ ВАУЦЕР ОД 100БАМ ДА БИ ДОБАЦИО ДО ТЕСЛИЦА.Овде нема везе српство ово је за Фоце

Name

За ре

01.07.2020 19:59

А теби је све нормално и супер? Одмах баци телефон, тв, ауто па цак и кутију цигарета јер су стране. Попуси домаће јер су еколошке.

Name

РОЛИДУК ДРНД

01.07.2020 20:30

Поткуј ме царе

Name

Ре професор

01.07.2020 23:22

Тачно тако. Најбољи коментар.

Name

ЖИКА Ж

02.07.2020 11:24

Зашто ћуте професори факултета, шта такозвана инилегенција ради. Јебе се у дебелој хладовини.

Name

Чак

01.07.2020 15:37

И Мафија му завиди на методама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

атила

01.07.2020 15:53

Какав он и његове методе он само повлаци конце други планирају,он је само лутка на концу и ниста висе од тога.На крају це он опет платит највецу цијену,а планери це се извуци.

Name

сељациц

01.07.2020 16:20

ходао го до паса по граду, сад као неки судија и тузилац главни. нисам знао да су из српца толики сељаци

Name

Јаффа

01.07.2020 15:41

Какве флоскуле...странци на страни мафије дефинитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

01.07.2020 17:26

Ћело пик разбојник!

Name

Са стране

01.07.2020 15:56

И даље ми није јасно зашто се не откаже аргумент амбасадорима који се отворено уплићу у рад судства. Шта би се десило амбададорима у Лондону, Њујорку и Берлину који би коментарисали рад ондашњих судова и правосудних институција? Цени ли неко у БиХ ту земљу, каква год да је, или мисле да је бити поданик природно стање ствари?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.07.2020 17:14

А кредит?

Name

деда

01.07.2020 17:47

за овог са стране нека тамо И остане : не дамо да се странци мијесају пустицемо Тегелтију да ради ста хоце ј..те он ..ај здраво

Name

Ре са стране

01.07.2020 19:48

Прави си ти аргумент. Казе се:"агреман".

Name

Али

01.07.2020 21:42

Ми смо КОЛОНИЈА!

Name

Бања Лука

01.07.2020 16:02

Ја не знам ста ради ова СИПА, за ста плату примају. Смрада је давно требало ухапсити јос док је био у основном суду. Против нареценог је толико пријава било да се побројати не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФИнска

01.07.2020 16:11

Све неки фини људи у најкорумпиранијем правосудју у Европи. Да ли има и један цастан и постен цовјек ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+1

01.07.2020 20:39

има али не Могу до изражаја

Name

А

01.07.2020 16:14

Опет овај млати празну сламу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

01.07.2020 16:15

смјенити тегетлију И тадицку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дедиц

01.07.2020 16:20

И станцима се нас лоповлук згадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неки, не знаш га ти...

01.07.2020 16:24

Особа без морала, савјести, поштења и људскости на челу такве институције? Ко подржава ову креатуру на челу важне институције у БиХ? Афера за афером, а он све стабилнији на челу ВСТС-а? Како је то могуће? Ко му даје снагу и ветар у леђа да се поиграва са институцијама и народом ове напаћене државе? Безброј питања без одговора... Да није новинара као што је Васковић, многе афере би остале у ладицама Тегелтије... А ладице су му крцате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.07.2020 17:17

Ма, опалиће га неко по тој ћелавој глави, он мисли да је недодирљив. Ђубре покварено!

Name

075

01.07.2020 16:28

Која је овај бу.ала ! Иза Дебевеца стоји најјачи лоби на планети Земљи, мени као "малом" грађанину БиХ је драго због тога јер њима бих дао БиХ да управљају са БиХ од ова три "народа"! " Естера Ерна Дебевец, свједокиња холокауста"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

01.07.2020 16:32

Све амбасаде знају,као и сви грађани БИХ како функционишу правосудне институције,али ништа не чине да би се било шта променло. Ово је земља пропасти у сваком смислу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.07.2020 18:27

Треба само бјезати сто даље из ове дрзаве и свако ко мозе да се спаси бјезте људи овдје зивота нема све руководство преузели највеци криминалци и лопови,,само сто даље спасавај се ко мозе

Name

мики

02.07.2020 11:09

Дебевц је Словенаца они су извршили геноцид над етничким Швабама Готсцхен око 20.000 и сви су у напуштеном руднику на Кочев.Рогу,а и Талијане су побили и протјерали.Геноцидни народ Словенци.Ћело је скоро украо 7.000.000км у арбитражи за ЈП Путеви Српске.Никад није радио привредно право у које се разумије ко Марица.И у сукобу је интереса као члан ВСТВ не може бити арбитар.У арбитражи се плаћа експертност а не позиција за легализовање пљачке.О арбитражи зна само да су ту високи хонорари.

Name

борац

01.07.2020 17:43

Ма какав суд мафија јаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

01.07.2020 18:40

Тај Тегелтија не мозе нормално ни говорити,гдје и како је он заврсио Правни факултет.Зар мозе тако несто радити,гдје је контрола судства у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

01.07.2020 18:52

Тегелтија и Тадић су срамота правосуђа у БиХ!Надувани лик неби у нормалној држави могао ни носити пошту,врло је симптоматично да један овакав јапански кабадахија може да буде на најодговорнијој правосудној функцији у БиХ.Да ли је могуће да је правосуђе толико срозано да човјек упитне интелигенције може да по методи улице да "мете"све и свакога ко му се супротстави,наравно он је најобичнији слуга три "мускетара"који су унијели раздор у целу дрзаву,а у томе им обилато помаже један кафански "правник"који са таквим коефицијентом интелигенције разара све што се може разорити.Он је срамота и за стране амбасадоре који на све то гледају благонаклоно,чудно,јер ,управо те дрзаве улажу велика средства за бољи и правицнији рад правосуђа.Они неће да дигну глас,ваљда њихови ментори управо бирају такве накарадне ликове на најодговорније функције у БиХ.!Због чега,за сада непознаница,али,народу је преко главе и Тегелтија,И "Мускетара "и нека нам је само бог на помоћи са овим политичким ликовима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брсле

01.07.2020 19:54

Како је он могао заврсити правни факултет, кад не зна говорити српски језик. Његова прица је неразговетно мумљање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СА85

01.07.2020 20:15

"Гордана Тадић за тужиоца је делегирала Ведрану Мијовић, која је под потпуном Тегелтијином контролом." - ако неко не зна, дотична тужитељица је Славујева кћерка , знаци СНСД кадар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

01.07.2020 20:47

ГДЈЕ МИ ЗИВИМО ПИТА ЛИ СЕ ИКО????

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Лана

01.07.2020 21:34

А зар не видис да ови из СВИЈЕТА који долазе овдје су ТРЕЦЕРАЗРЕДНИ политицари А ТАКВИ СУ ПОДЛОЗНИ МИТУ И КОРУПЦИЈИ за два дана они се пибратиме(надју нацин) како да (и) легално КРАДУ ОВАЈ НАРОД!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

02.07.2020 08:31

ТЕГЕЛТИЈА ЈЕ СРАМОТА НАРОДА! ЧИТАВИ ВСТС ЗАЈЕДНО СА БУРЛОМ НЕМАЈУ ДУШЕ НИ МОРАЛА А ПРАВА ТУМАЧЕ ПО СВОМ ЛИЧНОМ НАХОЂЕЊУ ЈОШ СЕ ЈАКО МНОГО И НАМИЈЕРНО ПРИКРИВАЊУ СТРАШНО ЗЛОЧИНИ И КРИМИНАЛЦИ У ЊИХОВИМ ЛАДИЦАМА ИЛИ СЕ ПАЛЕ КАО НЕКАДА У БАЊАЛУЦИ?! НАРОДУ ТРЕБА ПРАВДА! ПОЈЕДА НАС НЕПРАВЕДНО ЗЛО КОЈЕ НАС ОКОВАЛО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИК

02.07.2020 09:11

Сад се јасно види ко управља Судом БИХ и ко је ментор судијама то су СНСД и ХДЗ а ко бајаги увек су против суда и неваља им.Оцигледно их је ухватио страх јер су изгубили Људе у ЦИКУ који су 100% радили за њих на изборима им помагали додавањем гласова за победу.Сад кад су у ЦИК досли Људи из свих странака и немогу манипулисати са гласовима за њих нису легитимни.Па наравно се сад фатили суда да остане под њиховом контролом тегелтија и гордана тадиц.Ако би ХДЗ и СНСД јос њих изгубили изпод контроле јасно им је ста их цека,

ОДГОВОРИТЕ