"Ако треба да се разболите, сад је најбоље"

Проф. др Бранимир Несторовић оцијенио је да је вирус сада “релативно слаб”, да је мањи проценат тешких пацијената, затим да постоје резистентни људи на корона вирус, због чега је према најновијим истраживањима на које се позвао, потребан мањи проценат инфицираних за стицање колективног имунитета, него што се то вјеровало, као и да тест на антитијела није поуздан.

Србија 30.06.2020 | 11:25
"Ако треба да се разболите, сад је најбоље"

– Ако треба да се разболите, најбоље је сад да се разболите, када је вирус релативно слаб. Сад је много мањи проценат тешких пацијената. Кад погледате Ворлдметерс, видјећете да тешких случајева има само један одсто. На почетку је било 81 одсто. Људи су били затворени и то је било добро јер су се много мање разболијевали. Али нису стекли колективни имунитет. И сад је објављено да, на срећу, није потребан велики проценат колективног имунитета, Енглези кажу да је то отприлике 43 одсто. Прошле недјеље објављена су два рада и подаци кажу да је 60-70 одсто људи у старту резистентно. То су младе жене, они који раде са дјецом, зато што у ствари дјеца имају те друге корона вирусе и то им пружа заштиту. Швајцарци су урадили велику студију и код њих је 60 одсто људи имало урођену резистенцију.

А што се тиче антитела, показало се да тај тест није много поуздан. Само они са тешком клиничком сликом могу да развију антитела. Пацијенти са благим симптомима имају антитела веома кратко, двије-три недјеље, и изгубе се. Тако да тај тест даје много ниске резултате – рекао је он, пише Телеграф. 

Он је оцијенио и да не треба сви да се тестирају, те да се тестирањем не спречава разболевање.

– Не треба сви са симптомима да се тестирају. Данас се тестираш, а немаш тежу клиничку слику и тест је негативан. Кроз неколико дана слика се погорша, добијеш запаљење плућа. Шта онда значи тај тест који је негативан? Треба да се тестирају они који имају високу температуру, који се лоше осјећају, кашљу… То је увијек било тако. Него сад би у Србији сви да се тестирају. Али држава ће један део тестова уступити приватним лабораторијама, тако да ће и оне почети да тестирају, а онда нек се тестира свако ко хоће до миле воље, међутим, то је безвезе. Људи мисле ако се тестирају, да су се заштитили и да не могу да се разболе. Већ мјесец дана се зна да дјеца не преносе овај вирус. Асимптоматски носиоци, дакле они који нису болесни, а имају позитиван тест, такође врло мало преносе – навео је.

Поводом наводно лажираних податка о броју преминулих од корона вируса, казао је да су за званичне податке одговорни љекари који воде случај, те да је према његовом мишљењу оцјена о фалсификовању података неозбиљна. Он наводи да  за такве наводе нема извора, те да треба показати документ.

– Они лансирају те приче неозбиљно, оптуживати некога да је фалсификовао податке. У ту табелу податке укуцавају доктори који су лијечили пацијенте, не укуцавамо ми. Онај ко је лијечио пацијента доставља податке “Батуту”, “Батут” то укуцава у табелу, за сваког пацијента се бележи име, презиме, дијагноза, датум пријема, датум отпусне листе – рекао је: – Интересантно, исте оптужбе у Америци се износе на рачун Трампових лекара, потпуно иста прича, да ови смањују, они повећавају, то је образац. На крају баладе, чак и да јесте умрло 600 људи, то је добар резултат. Шведска има 6.000 умрлих, Холандија 11.000, то су земље наше величине. И да је било 600, то је признање здравственом систему. То није за пљување, јесте то дупло више, али и такав податак би био респектабилан. Македонија на два милиона становника има 200 преминулих досад.

(Телеграф)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Андреа Смиљаниц

30.06.2020 09:31

Јос много тога треба да се науци о вирусима, зар не професоре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малеена

30.06.2020 15:09

Цим он први оде да се намјерно зарази и ја цу за њим. Они знају ста други требају, а сами цуце под стакленим звоном.

Name

Дијана

30.06.2020 09:32

Ко висе да вјерује смијесном вирусу, јуче једно, данас друго..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

30.06.2020 09:49

Идите у болнице на своја радна мјеста немојте само блејати по порталима и разним телевизијама,правите себи рекламу .

Name

Ре Миле

30.06.2020 12:40

Ти бас блејис. Сада нема сатора,где цес пландовати.

Name

Ре

30.06.2020 09:38

Ови сто казу да је овај цар не знам ста цекате, правац инфективна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаре

30.06.2020 10:07

Да мозе цовјек бити контрас то јос нисам видио као сто си ти Ре.

Name

Најбољи

30.06.2020 09:45

Доктор и цовјек је Бранимир Несторовиц,а ви сто га нападате идите на лијецење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

18

30.06.2020 10:11

Свака му је на мјесту,како да схватим ,број се повецава а карантини се укидају,радно вријеме до 23х кафица, једно на другом,оцигледно Корона долази послије 23х,много је нелогицности,свако тумаци на свој нацин,на крају је народ крив,а народ све испостовао сто се тразило,народ одустао од славе,свадбе,крстења...био затворен ,па докле висе.

Name

у Београду

30.06.2020 10:12

тренутно се пацијенти пинг понгају док не легну ако су животно угрожени, јер ни у једној болници нема мјеста.Дакле Несторовићу кад чеш у пензију и да купиш мотор па зуји по цестама а ми да се одморимо од тебе

Name

075

30.06.2020 09:52

Цијели живот радиш и на крају умјесто да шутиш и уживаш, правиш највећег кловна на Балкану од себе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за 075

30.06.2020 11:55

ма ти си један мајмун!

Name

Овај

30.06.2020 09:54

Овај да ицему вреди не би се рекламирао последњих месеци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

30.06.2020 10:16

Истина је да се број обољелих који су у критичном стању смањио на 1%. Да ли је то због тога што је вирус ослабио или због тога што у овом временском периоду обољели долазе у контакт са мање инфективних честица или је ствар у нечему потпуно трећем тешко је рећи. Доктор Несторовић дјелује као човијек који прати дешавања и истраживања али није могуће сваку информацију коју изнесе провјеравати како би се утврдило да ли су информације које износи тачне или нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скоро и да нема тачних

30.06.2020 13:48

тврдњи. Пролупао је скроз “релативно слаб” “На почетку је било 81 одсто” “није потребан велики проценат колективног имунитета” “Прошле недјеље објављена су два рада и подаци кажу да је 60-70 одсто људи у старту резистентно” “Швајцарци су урадили велику студију и код њих је 60 одсто људи имало урођену резистенцију” “Само они са тешком клиничком сликом могу да развију антитела.” “Пацијенти са благим симптомима имају антитела веома кратко, двије-три недјеље, и изгубе се” “Већ мјесец дана се зна да дјеца не преносе овај вирус.” “Асимптоматски носиоци, дакле они који нису болесни, а имају позитиван тест, такође врло мало преносе”

Name

Ре скоро и да нема тацних

30.06.2020 14:03

Ма де нам ти, докторе, објасни и реци ста је тацно... Ово је једини цовјек, који бар повремено казе истину о овој досад невидјеној глупости око овог смијесног вируса!

Name

приједор

30.06.2020 14:03

Овај човјек је дворска лудаОн је Пхумолог а не епидимиолог...и забија нос у туђу струку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

30.06.2020 20:31

Некад је говорио да је "смешан", прије мјесец дана да ће нестати са топлим временом, а сутра ће 1. јули и вирус је јачи него икад. Данас као треба да се сви заразе, па ето му прилике нека се зарази. Рекао је и да неће бити другог таласа. Па што онда да се заразе људи? А прича да ови што раде са дјецом најбоље пролазе а дјечији вртићи показују супротно. Забавља народ човјек, а као и сви други доктори појма нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

01.07.2020 06:08

Овај вирус није одавно с нама, с њим се упознајемо тек и зато доктор тако прича. Сви се учимо с тим што лекари познају материју а ми остали се без везе петљамо у причу и само причамо глупости.