РиТЕ Гацко: Неће бити најављеног штрајка упозорења

Радници рудника и термоелектране у Гацку одустали су од најављеног једночасовног штрајка упозорења, који је требало да се одржи сутра, а након што им је управа “Електропривреде РС” уплатила регрес.

Република Српска 29.06.2020 | 07:20
РиТЕ Гацко: Неће бити најављеног штрајка упозорења

Како за Српскаинфо потврђује предсједник Конфедерације синдиката РС Жељко Тепавчевић, који је и предсједник Синдиката РиТЕ Гацко, управа ЕРС је прије неколико дана промијенила своју претходну одлуку да регрес буде исплаћен тек у посљедњем кварталу ове године, умјесто до 30. јуна, како је предвиђено колективним уговором. 

– Исплата регреса је почела у петак у већини зависних предузећа и на тај начин је испоштован колективни уговор, што смо ми и тражили, те смо зато и одустали од штрајка. Синдикат РиТЕ Гацко је организовао и лично потписивање захтјева свих радника који су тражили исплату регреса. Тај захтјев је већ испуњен, али се такође тражи и поштовање садашњег Колективног уговора у пуном капацитету. Од наше управе смо по том питању добили одговор да ће се у РиТЕ Гацко колективни уговор поштовати у пуном капацитету – каже Тепавчевић.

По његовим ријечима, око 90 одсто радника овог предузећа тражи и да управа предузећа подржи захтјеве синдиката да се ниједно право радника не умањи у новом колективном уговору, а такав став очекују и од управа осталих зависних предузећа.

Преговори о новом колективном уговору требало би да почну наредног мјесеца. 

Подсјећамо, синдикални одбор РиТЕ Гацко је 19. јуна донио одлуку по којој је требало да ступе у штрајк упозорења 30. јуна, а једночасовна обустава рада истовремено је планирана и у РиТЕ у Угљевику. Овакве одлуке синдикати су донијели због одлуке управе ЕРС да не исплати радницима регрес до 30. јуна, али и других захтјева.

Још нема потврде да ли од штрајк одустају и радници у Угљевику.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Патриота

29.06.2020 06:07

Лезиљебовици тески,тразе права,регрес,је ли у парама све,какви су услови рада синдикалци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.06.2020 08:11

Гласацка масинерија.

Name

Привреда пропала

29.06.2020 08:11

А они тразе регрес....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тера

29.06.2020 17:30

Па ако га колективни уговор предвиђа зашто га не би тражили. Или су можда требали да га донирају додику за куповину гласова...

Name

За хаос

29.06.2020 08:14

Регрес.

ОДГОВОРИТЕ