Сваких 13 минута у овој земљи неко умре од короне

Власти у Ирану покренуле су кампању да мотивишу грађане да носе маске, пошто јавност упорно одбија да их носи, а земља се суочава са већим бројем жртава корона вируса, као и са растом заражених.

Свијет 27.06.2020 | 20:07
Сваких 13 минута у овој земљи неко умре од короне

Иран је једна од земаља, које су најтеже погођене пандемијом и посебно брине чињеница што је после ублажавања рестриктивних мера средином априла број инфицираних и мртвих порастао на дневном нивоу. Како наводи Ројтерс, у последњих девет дана око 100 особа умире дневно од корона вируса, што је први пут у последњих два месеца.

Иранске власти наводе да је у последњих 24 сата забележено 2.456 новозарежених, чиме је укупна цифра инфицираних порасла на 220.180. Портпаролка министарства здравља Сима Садат Лари рекла је за државну телевизију да је у једном дану преминуло 125 особа, те је биланс мртвих скочио на 10.364 особе.

Заменик министра Ираџ Харирчи рекао је за локалне медије да је чак 120 особа заражено пошто су присуствовали једној свадби, али није открио о којој је провинцији реч.

Он је апеловало на грађане да носе заштитне маске како би се спречило даље ширење корона вируса, обраћајући се посебно младим Иранцима, који би према његовим речима требало озбиљно да схвате ову смртоносну болест.

- Једна особа се сваке 33 секунде зарази корона вирусом у нашој земљи, а на сваких 13 минута једна особа умре од ове болести - казао је он и истакао да је држава покренула акцију "#И wеар маск" како би подигла свест становништва и утицала на то да људи почну да носе заштитне маске.

- Очајнички вас молим као пријатељ да се придржавате мера и савета медицинског особље ради добра свих нас - додао је он.

Ношење маске ради спречавања ширења коронавируса и даље није обавезно у Ирану, а велики број Ирана одбија да носи маске. Харирчи је рекао на државној телевизији да маске смањују шансе заразе за чак 85 одсто. Државна телевизија објавила је неколико интервјуа са зараженима коронавирусом, који су се инфицирали пошто су присуствовали свадбама и другим окупљанима.

Директор биоскопске организације у Ирану Хосеин Ентезами рекао је да је 18.000 људи посетило биоскопе од петка кад су поново пуштени у рад.

(Телеграф)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Иран

27.06.2020 18:18

80милиона становника знаци умре мин 3000 дневно подељено 24 то је 150 на сат знаци у ирану сваке минуте умру 2 до 3 особе цаааооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.06.2020 06:48

Класуцно спиновање и застрасивање народа.