"Вирус није слабији, није му иста концентрација"

Имунолог интерниста Јасенко Карамехић је за Н1 говорио о тренутној ситуацији са корона вирусом и новим зараженим у БиХ.

Република Српска 27.06.2020 | 12:50
"Вирус није слабији, није му иста концентрација"

"Цијели свијет се бори са болешћу још увијек. Кључна ствар је у имунитету. Наш имунитет није исти љети и на прољеће, тј. ка зими", казао је.

"Ми смо имали јако мали број тестирања на почетку, нисмо имали увид у стање. Ја сам говорио од почетка да се треба тестирати, да смо од почетка тестирали имали би већи број. Ко зна каква би клиничка слика била зими тек?", додао је Карамехић.

Каже да су епидемиолози добро радили посао за вријеме пандемије.

"Њемачка тврди да је критично 50 болесника на 100.000 и да се тада мјере требају увести. Наше постојеће мјере су добре, колеге стручњаке морам похвалити и урадили су добар посао, колико епидемиолози могу урадити".

"Вирус није слабији, није му иста концентрација у затвореном и отвореном простору, није кретање исто", додаје Карамехић.

Поручио је да све подсјећа као да иде "ка моделу Шведске".

"Ово све иде ка моделу Шведске, ја нисам за тај модел. Мислим да није етички исправан, они иду на то да се зарази 60 посто популације и створе се антитијела. Преживјет ће најмлађи са најбољим имунитетом, али ће сви други чак и мала дјеца која немају развијен имунитет бити у ситуацији да умру. Ја нисам за то", казао је Карамехић.

(Н1)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Реално

27.06.2020 11:11

Ко тебе клемпо плаца да пласис народ, ти си довољно стар за короне, ал вас корона не дохвата као имате добар имунитет, ма ма.рс висе у пм на квадрат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта ћеш

27.06.2020 11:14

Препо се за себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

27.06.2020 11:22

сви нормални људи, мајсторе хоће Шведски модел, ако се од вируса мора мријети онда да умреме као слободан човјек без брњице и на лијепом топлом сунцу испод крошње кестења. Ајд непричај глупости, ти се бринеш за човјечанство лобирани, ајд немој ме насмијавати, боље на слободи него у тзв. ковид болницама са докторима који само броје тзв. ковид болеснике , од којих имају новчани добитак, само ти пусти човјечанство на миру и прије су људи умирали од прехладе па се ти и теби слични нису толико бринули, чак нису одобравали ни боловање, стар си па нећу на крају ништа рећи, ал ћу само рећи чувај се Бога јер немаш добре намјере према човјечанству,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

27.06.2020 13:02

Бас тако Рајна,браво за коментар.Јос да додам за ове квази струцњаке,ста имас од великог тестирања,ста имас од тога да ли је 50 или 550 заразено,ког брига.То вама дупелизцима ове власти треба само да би могли оправдавати као неке мјере које доносите зарад здравља становниства,а у бити су мјере зарад васег лоповлука,да мозете муљати сто висе.Вратице вам се све будите сигурни...

Name

Ре РАЈНА

27.06.2020 14:35

Ти мора да припадас оној групи која даје паретине за филере па нецес да покривас ту "љепоту". Ти себе називас људским бицем. Обицна једна себицњакина када се не бринес за своје близе.

Name

Милан

27.06.2020 15:58

Рајна, јако сте глупи и неваспитани. Сто рекао Бата Зивоиновиц...

Name

ББ

27.06.2020 16:32

Колико година имаш Рајна, вјероватно око 30-ак, па се не плашиш, зар не? Зашто је живот старијих људи или дјетета, које вјероватно још немаш, мање важан од твог? Нормалан човјек има свијест и савјест, коју ти очито немаш, како онда себе можеш сврставати у категорију нормалних???

Name

Боље

27.06.2020 18:40

За народ је било боље да ова "пандемија" није ни проглашавана. Бар народ неби био излозен психичком малтретирању. Народби умирао као и до сада: и млади и стари. Можда це ове године чак бити мање умрлих него прошле године. (Осим ако и овдје статистику буду уређивали политицари).

Name

Концентрација..

27.06.2020 12:47

Мора да се напио шљиве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

27.06.2020 16:30

Ово се зове "превара столетја" што би рекао госн.Шојић. Немате ви живе везе мој докторе,ко ти још вјерује..

Name

Миркан

28.06.2020 07:03

Све сами бајни стручњаци .Једни причају једну,други другу причу а ми ко слуђени стојимо између.Договорите се више ако ништа не знате немојте ништа ни да објављујете а не данас једно сутра друго и тако у недоглед.С...м вам се у ваше дипломе.

ОДГОВОРИТЕ