Вучић: Дијалог са Приштином мора да се настави

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за бриселски портал Политико.еу да дијалог са Приштином мора да се настави упркос оптужницама за ратне злочине.

Србија 27.06.2020 | 10:29
Вучић: Дијалог са Приштином мора да се настави

Оптужница је поднета против косовског председника Хашима Тачија.

Вучић је у интервјуу који је дао јуче током боравка у Бриселу, где је имао састанке са лидерима ЕУ, рекао да не жели да коментарише саму оптужницу Специјалног суда против Тачија.

Он је јасно казао да жели покретање дијалога уз посредовање ЕУ о односима Београда и Приштине, који је у застоју више од годину дана.

ЕУ је, подсећа Политико, сигнализирала да намерава да рестартује дијалог у јулу.

"Не желимо да потпаљујемо још више политичкеили физичке сукобе између Срба и Албанаца, а то је и најбољи начин да зашиттимо сигурност и безбедност Срба који живе на Косову", рекао је Вучић на питање о оптужници против Тачија.

Он је рекао да Београд треба да настави процес дијалога са било ким кога албанска страна изабере за свог представника.

"Мора да се настави. У противном, шта би могло да се деси? Шта би била перспектива читавог региона?, запитао је Вучић.

На питање да ли ће се састати са Тачијем ако он буде укључен у разговоре, Вучић је рекао:

"То не зависи од мене. Увек могу да кажем да нећу да разговарам са неким ко је оптужен за ратне злочине, али нисам ја тај, то ће изабрати албански лидери, то зависи од њиховог народа".

Када је реч о европским интеграцијама, Вучић је рекао да је његов циљ да Србија постане чланица ЕУ 2026. а да разговоре заврши 2024. године.

На питање да ли има икакве сумње у циљ чланства у ЕУ и да ли би уместо придруживања можда радије бирао блискост са ЕУ, Вучић је одговорио:

"Истину да кажем, ми бисмо желели да постанемо чланица клуба".

(Новости)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Министар

27.06.2020 08:48

Ста то Србија добија разговорима? Колико јавност мозе да види, разговори су у сустини албанви тразе а Србија попуста. Ста су то албанви попустили? Преговори знаце да обије стране несто добију а несто попусте. Албанци су пристали на формирање зсо прије осам година а нису је формирали. Пристали су да престану са крсењем споразума о слободној трговини који су сами потписали. Знаци ниста. Питање је да ли це албанци пристати да повуку независност а сви знамо да од тога нема ниста. Овако испада да Србија попуста како они не би убијали Србе које вец дрзе у гетима и да нам се и даље продаје сан о некаквој еу. Једино сто има смисла је одуговлацити док се не промјене околности а то се неце десити у скоријој будуцности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.06.2020 18:27

Какав дијалог, саљи корону. Па кад албанци виде о цему се ради има да се скупа слатко исмијете и схватите да сте поприлицно глупи и једни и други. Као борите се свак за свој народ, а народ одавно у њемацкој. Ајте у оцин

Name

Поанта је:

27.06.2020 10:15

ШИПТАРИ ИМАЈУ МУДА,А СРБИ НЕМАЈУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прцко

27.06.2020 15:30

Вучко се не пита ништа Амери одлучују о свему..

ОДГОВОРИТЕ