Србија не отвара ново поглавље у преговорима са ЕУ

Србија неће отворити Поглавље два у приступним преговорима са ЕУ, које се односи на слободу кретања радника, јер о томе није постигнут консензус земаља чланица.

Србија 26.06.2020 | 19:01
Србија не отвара ново поглавље у преговорима са ЕУ

Холандија, Белгија, Данска, Шведска, Финска, Њемачка и Бугарска нису дале зелено свјетло за отварање овог поглавља позивајући се на недостатке и кашњења у реформама владавине права и недавни извјештај Европске комисије о овој области, јавио је РТС позивајући се на дипломатске изворе.

Ова одлука значи да Србија први пут од почетка преговора о чланству неће отворити ниједно преговарачко поглавље током једног шестомјесечног предсједавања ЕУ. 

Дипломатски извори наводе да је Србија током дебате имала снажну подршку Француске, упркос томе што се Париз у претходном периоду позиционирао као један од главних кочничара ширења ЕУ на Балкан.

Француска се заложила за снажније политичко вођење процеса и упозорила да би одлука да се не отвори ниједно поглавља послала лошу поруку региону и могла да има посљедице на дијалог Београда и Приштине, преносе извори у Бриселу.

Према правилима преговора Србије и ЕУ, напредак у поглављима 23 и 24 о владавини права одређује и темпо напретка у свим другим поглављима, а земље чланице могу да успоре или чак суспендују преговоре у цјелини ако у овим кључним областима нема напретка.

У досадашњем току преговора, који су започели у јануару 2014. године, Србија је отворила 18 од укупно 35 поглавља.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Унковиц

26.06.2020 20:06

Французи узели аеродром Никола Тесла уз обећања за ЕУ ,Срби опет преварени од пријатељских земаља ,никада доци себи нећемо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

26.06.2020 23:29

Чуди ме за Бугаре. Они јос ни једно поглавље нису отворили а 14 година у Титанику тону. Чудо баш. А ови остали су наши традиционални непријатељи. ЈБГ

Name

Ниста ново

26.06.2020 21:16

Све је ово само Политика. Незнам ни једну земљу која је све ово испунила. Мислим да висе од половине није испунило ни оне основне услове који се тразе од Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

26.06.2020 23:25

Чуди ме за Бугаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

26.06.2020 23:30

Чуј бугаре. Немогу да вјерујем. Хахахаххаххахаха

ОДГОВОРИТЕ