Добој и корона вирус – смјене, истраге, набавке и задужења

У Добоју је до половине јуна забиљежено 70 случајева заразе корона вирусом, највећи број заражених грађана и преминулих пацијената забиљежен је у протеклих мјесец дана када је и регионална болница постала једно од жаришта у Босни и Херцеговини, због чега је дошло до смјене начелника интерног одјела и покретања истраге.

Република Српска 26.06.2020 | 08:12
Добој и корона вирус – смјене, истраге, набавке и задужења

Након што је прошлог мјесеца министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, послије разговора са градоначелником Добоја Борисом Јеринићем и директором добојске болнице Младеном Гајићем, потврдио да је због повећаног броја заражених смијењен начелник Интерног одјела у добојској болници, Окружно тужилаштво је формирало предмет, али из ове институције нису дали никакве нове информације о томе да ли је покренута истрага.

Од 6. до 25. маја у добојској болници “Свети апостол Лука” преминуло је 13 пацијената, од којих је дио из Дома за старије особе “Златни луг” из сусједне Дервенте.

Окружно тужилаштво Добој саопштило је да је “на основу информација које су се појавиле у јавности (…) по службеној дужности формирало предмет и затражило достављање релевантне документације” из болнице и из дервентског Дома за старије особе.

Током пандемије корона вируса највећи број заражених грађана и преминулих пацијената у Добоју забиљежен је у протеклих мјесец дана. У том периоду посебно је било упадљиво да су челни људи града и болнице престали да се заједно појављују на прес-конференцијама посвећеним хигијенско-епидемиолошкој ситуацији због болести коју изазива ЦОВИД-19, које су претходно редовно организиране након сваке сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.

У првих мјесец и по дана, након проглашења пандемије вируса корона у марту ове године, добојски градоначелник и директор болнице одржали су више конференција за новинаре о подузетим мјерама ради сузбијања ширења заразе, дочекивали донирану медицинску опрему или обилазили болницу када су припадници руске војске половином априла са својом механизацијом извршили дезинфекцију отприлике трећине комплекса ове здравствене установе.

“Оно што је значајно код тих дезинфекција јесте и да се промијене средства за дезинфекцију, а да и ми нешто ново научимо како они то раде и којим средствима”, појашањавао је Младен Гајић.

Послије двадесетак позитивних налаза на вирус корона у само три дана услиједила је поново дезинфекција интерног и неуролошког одјељења у чему су учествовали запослени у Дому здравља, али због те рутинске радње нису организоване конференције за медије ни шетња по болници.

БИРН БиХ је половином јуна објавио да Гранична полиција провјерава тврдње како је приликом доласка руског авиона на аеродром у Бањој Луци у априлу направљен пропуст, када је од 24 путника који су дошли авионом који је доставио медицинску помоћ, скенирано само два пасоша.

Нетранспарентне набавке

Иако од почетка пандемије троши стотине хиљада марака на асфалтирање путева, градска власт у Добоју још у марту је позвала грађане да прискоче у помоћ у борби против корона вируса и донирају новац јавним здравственим установама.

На посебним рачунима за домаће и уплате из иностранства за болницу и Дом здравља у Добоју до половине јуна завршило је нешто више од пола милиона марака, од чега је до почетка јуна 90.000 марака пребачено на рачун болнице, док је приближно 75.000 марака уплаћено у два наврата Дому здравља.

Ти подаци објављени су на јунској сједници градске скупштине. За шта је искориштен тај новац није детаљније објашњено.

Болници је новац исплаћен 3. априла. Истог дана ова медицинска установа је склопила уговор са туристичком агенцијом из Бањалуке “Травел4фун” о набавци заштитних одијела и маски.

Вриједност уговора била је око 130.000 марака. У документацији се наводи да је добојска болница платила око 120.000 марака, док је остатак новца издвојила још једна јавна установа, Дом за старија лица “Добој”, чији је оснивач градска власт.

“Туристичке агенције имају транспорт. Имају уговоре с авиокомпанијама, са којекаквим превозницима који су у том моменту једини могли одговорити задатку да пошаљу авион у Кину и добију ту робу. Мало је смијешна прича да је то сама туристичка агенција. Она је била дио конзорција са фирмом ‘Промединг’”, објашњава Младен Гајић.

Фирма “Промединг” из Лакташа не спомиње се у пословној документацији о набавци медицинске опреме из Кине.

У Градској управи у Добоју у оваквим набавкама нису видјели ништа спорно.

“По мени биће времена када ће људи говорити да ли је требало нешто радити или не. Волио бих да чујем стручњака који ће рећи да ли је нешто добро урађено или није у моменту када имамо ванредно стање, поремећено тржиште у свијету, проблем са набавком опреме и са свим осталим”, рекао је Јеринић.

Према посљедњим информацијама из Одјељења за финансије градске управе на посебним рачунима за помоћ болници и добојском Дому здравља почетком јуна је било још нешто више од 370.000 марака.

Предизборни тендери

Од почетка пандемије и отварања посебних рачуна за помоћ јавним здравственим установама власт у Добоју је објавила више тендера и склопила уговоре који се углавном односе на асфалтирање градских улица, сеоских путева и сличне радове, какви се у БиХ интензивирају у изборним годинама.

У дану у којем је Свјетска здравствена организација прогласила пандемију гадска управа склопила је око четири милиона марака вриједан посао “набавке и монтаже лед расвјете и система за надзор и управљање јавном расвјетом у Добоју”.

Уговор је потписан са пет предузећа. Међу њима су и фирме са којима локалне и ентитетске власти, јавна предузећа и установе у Републици Српској често склапају уговоре за уносне послове плаћене из буџета, попут “Проинтер ИТСС”.

“Одлука о проглашењу ванредне ситуације на територији града Добоја”, објављена неколико дана касније, није била препрека за склапање уговора од 210.000 марака за израду главног пројекта нове зграде градске управе, која ће се градити на истом мјесту након рушења садашњег административног сједишта.

Зграда градске управе у Добоју готово је у цијелости реновирана новцем Европске уније послије поплава у мају 2014. године.

Док се буду зидале и уређивале нове канцеларије планирано је да градске службе буду смјештене у пословним просторима који неће бити изнајмљени него купљени за што је предвиђен дио вишемилионских кредита. Половином фебруара ове године градска власт се задужила за још 15 милиона марака код три банке којима ће за десет година са каматама вратити око 18 милиона.

Крајем марта, када је позвала грађане и привреднике да донирају новац за локалне здравствене установе ради набавке опреме у борби против вируса корона, добојска власт је расписала и тендер за достављање банкарских понуда за још један кредит од десет милиона марака.

(Детектор)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Радован

26.06.2020 06:33

Чим су га смијенили мора да је добар човјек и није припадник секте.Иначе би био постављен на бољи положај да може више да поткрада свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ ЗДРАВСТВО

26.06.2020 07:41

ПОТРЕБНА ЈЕ ТЕМЕЉНА ИСТРАГА , ??????

Name

Ре

26.06.2020 08:34

Кљуцне су наредне 2 седмице! :)

Name

Ре

26.06.2020 09:24

Слазем се. Сектаси праве зурке, праве губитке, краду и њих нико не санкционисе.

Name

Борац

26.06.2020 11:18

Град папака и лопова.

Name

Гоја

26.06.2020 06:35

Кад су смијенили своје криминалце .Држава опљачкана нико није крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики

26.06.2020 23:07

Потпуно си управу Лоповлук траје вец 20 год под водјством разних лопова Највисе Обренових -Додикових смрадова

Name

Сипа

26.06.2020 06:48

Има шта да ради у добоју тамо је криминал у свим сферама живота!јавно багра без стида и страха краде градјане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

26.06.2020 06:50

Зашто не споменути, умјест о најављене реконструкције спортске дворане СШЦ, они исту срушише, СШЦ, спортске организације, грађани, ученици о стадоше без дворане која је била сређен и испуњавала све услове. Од толико слободног простора у граду, они срушише спортски објекта да би им остало што више земљишта за градњу зграда, што појединцима доноси велику корист, ово су незаконите радње и под хитно треба да се укључе истражни органи, каква је ово реконструкција а на истом мјесту гради се нови објекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.06.2020 11:38

Да направе јос стотину нових дворана,ову срусену, а реновирану и средјену после поплаве им нецу опростити.

Name

Петар Добој

26.06.2020 07:00

Неколико пута сам писао о стању у здравству у Добоју. Шта очекивати када: Др Живковић смијењен па га замијенио Владо Жути, правник, па га замијенио менаџер Младен Гајић. Онда Владо Жути одлази у Институт за јавно здравље гдје замјењује угледног доктора Кватерника. У Дому здравља Добој врхунског доктора Николића смјењују и постављају Славку Ковачевића, инжењера пољопривреде, смјер ратарство. Значи све послушници. Наду смо имали у млађаног др Суботића, али и он сада вири испод Обренових скута. Фрустрирани полтрончина. Жели функцију шефа хирургије за почетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петар Добој

26.06.2020 08:34

Др Суботић нас је све разочарао. Са инж. Миљановићем правио групу да руше Обрена. Сада га гледам као пољски миш вири Обрену из гуз... Јошић му чита дискусије и даје одобрење. Не смије од Дједа Гостића да бекне. Шта човјек себи дозволи.

Name

ДрАцо

26.06.2020 11:51

Доце те ви мени "под ноз"!

Name

Игор

26.06.2020 07:21

Бн Телевизија молим вас помозите градјанима у овој ситуацији. Мозете ли поставити питање Границјој полицији Бих и Границној Полицији Хрватске. Сви аутобуси који саобрацају на Редовним аутобуским Линијама из БиХ-РС за Аустрију Њемацку Свицарску могу слободно да продју транзит кроз Хрватску. Док аутобуси из БиХ за Србију не могу да продју у транзиту кроз Хрватску. 20.06.2020 Фирма Необас Бања Лука на Бус Линији Банка Лука Београд аутобуси и путници су врацени са Хрватске Границе није им дозвољен транзит кроз Хрватску за Србију. Питање је следеце засто је дозвољен транзит за Све земље Европе кроз Хрватску а за Аутобусе из Републике Српске за Србију нису дозвољени. У овом слуцају се види да је све ово једна добра политицка игранка и гусење слободе путовања и превоза одредјени грдјана. Хвала Са постовањем

ОДГОВОРИТЕ
Name

да да

26.06.2020 08:01

То је Добој, ста се цудите. Градонацелник моли на фацебооку да се помогне град. А немилице троси паре на "пројекте".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона у Добоју

26.06.2020 09:12

Добој је уствари заражен короном најдуже на свијету. Само се у Добоју корона зове Обрен Петровић и хара градом већ деценијама. Начињена људска штета се мјери у умрлим, убијеним, расељеним а материјална у уништеној привреди, урбанизму, дубоком минусу општине... Сада је та корона дио друге, веће короне, зване СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јо

26.06.2020 09:50

Па ови краду на свему и свачему ево сад су укључили и дом ученика у Добоју краду на храни краду на постељина ма радницима прјете јел васпитачи су доктори у конбинезонима само да се нешто осиса е то Вам је Добој

Name

Ха ха

26.06.2020 09:14

Политика је цудо ста се ради које се ту паре окрецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Неко

26.06.2020 09:25

Мени је битно само да Јеринић успије продати земљу у Станарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папанска грамезљива олос

26.06.2020 14:01

Се осилила, тотално изгубили компас од пљацке и безвласца.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОГ

30.06.2020 12:28

Доста висе бројања ми смо заразена нациа

ОДГОВОРИТЕ