Гужве испред клинике у Београду, људи чекају тестирање

Ред од неколико десетина људи био је формиран јуче испред улаза Инфективне клинике, а сви они чекају тестирање на корона вирус. Како су рекли за "Блиц", да бисте дочекали тренутак када прозову ваше име - морате да чекате и по неколико сати.

Србија 25.06.2020 | 18:27
Гужве испред клинике у Београду, људи чекају тестирање

- Други пут се враћам, била је још већа гужва и нисам стигао на ред. Вратио сам се опет јер морам да се тестирам, имам температуру већ данима - каже један од пацијената. 

Како су рекли нашем репортеру на лицу места људи су били напети, често су због гужве улазили у вербалне окршаје који су се завршавали псовањем и додатним распиривањем нервозе.  

Неки од њих имају симптоме корона вируса, неки не, а већина је на Инфективну клинику стигла из неке друге здравствене установе.

- Био сам у Градској болници, па и у амбуланти на Вождовцу, нигде нису хтели да ме тестирају већ су ме послали овде, где су редови сваког дана. Имам температуру недељу дана, а они ме шетају од болнице до болнице. Урадио сам брзи тест, негативан је, али он није поуздан. Нико неће да ми узме брис - прича један човек. 

Међу њима има и пацијената који су случајно сазнали да су позитивни на корона вирус.

- Дошла сам због алергије, нисам имала никакве симптоме короне, али су ми урадили тест и био је позитиван. Сада и мој супруг чека тестирање јер је добио температуру - објашњава жена и још једном напомиње да није имала никакве симптоме корона вируса.

Пацијенти су различитих година, има и старијих и млађих и сви они чекају како би дошли на ред, а према последњим подацима у протекла 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 7.784 особа, регистровано је 143 новозаражене особе.

Министарство: Јавите се прво у ковид амбуланту

Из Министарства здравља апелују на грађане који имају симптоме респираторних инфекција, повишену температуру, бол у грлу, кашаљ, или ковид обољење - да се прво јаве у ковид амбуланту матичног дома здравља где ће бити прегледани. 

- У ковид амбуланти биће им урађена дијагностика - преглед, рендген плућа, лабораторијска анализа и брзи тест уколико има потребе - рекао је за Тањуг државни секретар Министарства здравља Александар Стефоски.

Лекари из ковид амбуланте, уколико је потребно даље лечење, упућују пацијенте у Клинику за инфективне и тропске болести или КБЦ Бежанијска коса.

У ковид амбулантама нема заказивања, а њихово радно време је као и радно време дома здравља - од 7 до 20 сати радним даном и од 8 до 18 часова викендом.

- Нема потребе за заказивањем, када осетите симптоме, јавите се у ковид амбуланту и ту ћете добити услугу - нагласио је Стефоски.

На Врачару нема гужве

Директор ДЗ Врачар др Мирослав Дмитровић рекао је да у последње две недеље у ковид амбуланти у просеку дневно прегледају 40-50 пацијената са симптомима респираторних инфекција.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар