Буџетски приходи општина и градова преполовљени

Локалне заједнице у Републици Српској су значајно погођене посљедицама мјера због пандемије корона вируса, а буџети општина и градова у априлу и мају трпе пад прихода до 45 одсто.

Република Српска 24.06.2020 | 19:38
Буџетски приходи општина и градова преполовљени

Међу најзначајнијим ставкама у буџетским приходима општина и градова су приходи од индиректних пореза који им се, након што УИО прикупи, дозначавају из републичког буџета. Тако је у буџет РС у априлу дозначено 142,9 милиона КМ прихода од индиректних пореза или за 28 одсто мање него у истом мјесецу прошле године. У претходном мјесецу је дозначено тек 99,7 милиона КМ, што је пад од готово трећине у односу на пети мјесец претходне године. Самим тим су и дознаке према локалним заједницама мање него претходне године.

Локалне заједнице су приморане да праве ребалансе буџета, а као главне разлоге наводе смањење прихода. Коначна посљедица ће бити мањи буџети.

У највећем граду Српске, у Бањалуци, наводе да је у оквиру пореских прихода највеће смањење индиректних пореза прикупљених преко УИО и износи 6,2 милиона КМ, што је за 11,8 одсто мање у односу на план 2020. године. Скупштина Града Бањалука усвојила је нацрт ребаланса буџета за ову годину, који је мањи за 3,1 милион КМ.

Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова РС, а који је градоначелник Источног Новог Сарајева, каже да су локалне заједнице у првом кварталу имале значајне приходе од индиректних пореза и да је био план да ове године по том основу имају повећање од око 25 милиона КМ. 

Задуживање

Наводи да општине и градови такође биљеже значајне губитке од непореских прихода, попут ренте за уређење земљишта. Он каже да у наредних седам дана од Владе РС очекују подршку, односно да постоји договор да Влада дозначи дио новца од кредита од ММФ, и то по коефицијентима који се користе приликом расподјеле прихода од индиректних пореза. 

– План је да тим новцем санирамо штету у претходна два мјесеца и да будемо на нивоу претходне године. Међутим, питање је каква ситуација ће да буде у скоријој будућности. Ево, цијели јун је ситуација лоша и наша претпоставка је да ће цијела ова година за локалне заједнице бити проблематична – наводи Ћосић.

Додаје да су локалне заједнице упутиле иницијативу према Влади РС да им одобри подизање прага задуживања са 18 на 25 одсто прихода из претходне године.

– Искрено, задуживање, нарочито у изборној години, није популарна мјера. Зато позивам начелнике и градоначелнике да буду опрезни. Боље је неке расходе укинути или умањити. Моја локална заједница је већ смањила нека давања, попут спорта, културе и невладиних организација – истиче Ћосић и додаје да неке локалне заједнице размишљају о заустављању неких инвестиција.

Кредит

Зоран Аџић, градоначелник Градишке, за Српскаинфо каже да је Скупштина града одобрила да рефинансирају постојеће кредитне обавезе и да се кредитно задуже са око 2,5 милиона КМ.

– Затворићемо кредитне обавезе које враћамо по камати од пет-шест одсто с каматом од четири одсто. То радимо, прије свега, да не обустављамо инвестиције које смо раније започели, а кредит од 2,5 милиона КМ ће нам бити гаранција да ћемо завршити послове – објашњава Аџић.

Он се позива на завршетак спортске дворане у Градишци, Агроиндустријске зоне у Новој Тополи, реконструкцију Дома културе у Новој Тополи, за шта је Влада Србије донирала 250.000 евра, завршетак вртића у Брестовчини, гдје је Влада Србије донирала пола милиона евра.

Аџић потврђује да Градишка има мање буџетске приходе због посљедица пандемије кризе, те да ће вјероватно радити два пута ребаланс буџета.

Само ријетки плаћају порез на имовину

Локалне заједнице у Републици Српској су ускраћане и за свој директан порески приход по основу пореза на непокретности. По подацијма које смо добили из Пореске управе РС, у априлу и мају ове године ријетки плаћају порез на непокретности. Тако је у ова два мјесеца уплаћено десет пута мање пореза него у истом периоду прошле године, када су порески обвезници уплатили око 6,34 милиона КМ.

Чињеница је да је Министарство финансија РС пролонгирало рокове за уплату с јуна и септембра на септембар и децембар.

– Највеће процентуално смањење је у оквиру прихода од пореза на имовину, који су ребалансом буџета смањени за 5,8 милиона КМ, или за 66,6 осто – кажу у Градској управи Бањалука.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Радован

24.06.2020 17:44

Шта се секирате ви добро знате нас задуживати багро.Још се хвалите како добро водите РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајнстајн за сиромасне

24.06.2020 17:57

цекамо да саса тривиц се огласи и својим супермоцима и непревазидјеним знањем ријеси сваку могуцу ситуацију.

Name

Питање

24.06.2020 17:59

Од цега це Љигор купити јагњице и прасице?

Name

БЛ

24.06.2020 17:49

кредит? мали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брекало

24.06.2020 18:25

Нико не говори о томе како се трошио новац од прихода које су општине прикупиле и да ли се то што је прикупљено могло паметно искористити.У Бања Луци, нпр. гради се све и свашта на све стране као у најбоља времена, а у Центру за социјални рад који се финансира из градског буџета немају пара да сиротињи исплате најнужнију једнократну новчану помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А јесу ли

24.06.2020 20:40

КРЕДИТИ преполовљени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамис

24.06.2020 21:16

Па нек вам уплате моцници који су вам наредили да нам позатварате фирме на 2 мјесеца , узели сте паре од њих , покрали на јавним набавкама , пљацкали за време полицијског цаса доста вам сад би и од нас јос ? Е нема бато сад це се људи опаметити нецете висе никад ни пола добијати колико сте добијали , за вас и васе инспекторе смо ми тата мате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

24.06.2020 21:57

Не смије да зафали,диспечер је рекао да имамо неограничен лимит за задужење код ММФа,тако да ја не бринем за њих.За њих мора бити а нама како буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.06.2020 22:10

Угушит ћемо се кредитима и онда нам нема спаса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

25.06.2020 03:24

Нервира ме кратко памћење код већине у овом Пасалуку. Па прије вируса су кредите дизали сваки мјесец и етално све више и висе. Сад као вирус нас сј..о. Само сервирај, народ ће покусат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

25.06.2020 03:44

Биће и мањи, пошто даљњи ефекти Короне тек слиједе.

ОДГОВОРИТЕ