У центру највећег жаришта, махом радници са Балкана

Више од 1.500 заражених и поново строге мере у области у којој живи скоро 400.000 људи. Ново велико жариште на западу Њемачке поново је скренуло пажњу на услове живота и рада страних радника у месној индустрији.

Свијет 24.06.2020 | 18:05
У центру највећег жаришта, махом радници са Балкана

Са преко 1.500 заражених највећа њемачка клаоница и фабрика за прераду свињског меса Тонниес постала је ново жариште короне. Производња је привремено обустављена, а у округу Гутерслох, у којем се погони налазе, затворене су све школе и дјечји вртићи. Најмање 7.000 људи мора у карантену.

Из компаније Тонниес је саопштено да су могући узроци наглог ширења заразе ниске температуре у производним халама те одлазак радника кући током недавних благдана. Велика већина запослених у њемачкој индустрији меса долази из источне Европе и Балкана.

Месна индустрија: нељудски услови

Недавно је и у клаоници Wестфлеисцх у Цоесфелду стотине радника позитивно тестирано на корону. Већ тада је почела расправа о често нељудским условима у месној прерађивачкој индустрији. Наиме, радници напорно раде, сигурност на раду није им увијек гарантована, живе у крајње скученим просторијама и за то добивају за њемачке прилике мизерне плате.

Та јефтина радна снага омогућава њемачкој месној индустрији конкурентност и на глобалном тржишту. Напримјер, компанија Тонниес 50 посто своје производње извози у ЕУ и Азију, првенствено у Кину.

Њемачка месна индустрија скида са себе сваку одговорност за те услове рада, будући да раднике често запошљава преко посредничких фирми и уговора о дјелу, па тако Тонниес и остали с радницима, барем на папиру, немају никакве везе.

Све то није ништа ново, у медијима се већ дуго извјештава о скученим и биједним смјештајима за раднике, с једним тоалетом за неколико десетина особа. Извјештавало се и о томе да радници морају наставити радити упркос повредама – често се ради о особама које раде као месари, мада нису прошли одговарајућу обуку. Посао је тежак, ради се прековремено, а плате су мале.

(ДW)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Оља

24.06.2020 16:43

Скуцен простор за зивот, нељудски услови, мизерне плате, а у питању Њемацка, земља снова коју тако виде наси људи који овдје немају посао или га имају, а од њега не могу да зиве. Ста сад цовјек да казе? Одавно се такве прице протурају, али некако се овдје не примају, него напротив, боље је вјеровати да је тамо све идилицно и без мане. Некоме и јесте, ко се снасао па јос ако је образован у стуци која је њима потребна, али колико је таквих? Кланице су углавном веома незахвална мјеста за рад, онда мозете замислити ко ту ради. Јад и биједа, бас као сто су то и градјевински радници на 40° на отвореном у Дубаиу. Никакве разлике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

24.06.2020 16:59

Проблем је сто ти радници долазе под подсредниством фирми које нису у Њемацкој, него у Румунији, Бугарској итд. У Њемацкој постоји закон о најнизој сатници. Те подсреднике фирме сустински паразитално искориставају ту радну снагу. Мислим, Нијемци глуме као ниста нису знали о томе, али хвала Богу под притиском који је "медијског карактера" и то це да се промјени.

Name

ИСТИНА

24.06.2020 18:21

У тој клаоници као и осталим његовим клаоницама је дзабна радна снага. Да вам је само видјети те људе који изадју крвави и срдљиви на ста они лице!? Катастрофа а плата им 1200 еура и спавају колективно и по неколико њих у једној соби. Ту сам нон стоп и све видим и знам, али у марту и априлу се ту вирус прецутио.

Name

Оле

24.06.2020 17:15

Плате 1300 до 1750 евра , а смјештај је теренски ,по 10-ак људи у просторији један wц и купатило за све. Боље и то него 520км код станковића, нешковић а и осталих робовласника код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

24.06.2020 20:20

Наравно да је боље али теби као самцу у Њемацкој узимају порез од 600 еура па на висе, зависи колики је бруто тако да и није то нека среца за сицу бити одвојен од породице. Није Њемацка тако бајна како се мисли. Онај ко има посао у струци која им треба и бозе помози, а остало је ниста.

Name

Ас

24.06.2020 20:49

Оле,, --- заборавио си реци да и корону добију уз плату. Треба ти да видис како се ради у Њемацкој. Није то као у Несковица па за радно вријеме попијес пар пива и осмица пала.

Name

ИСТИНА

24.06.2020 18:16

Ја из те меснице вец 2 године извозим месо за Италију и дан данас. Када је вирус био у нај вецем порасту у месници ТÖННИЕС се експресно вирус прецутао иако нас има на десетине који смо радили Њемацка, Италија и ето нико није био заразен, поготово нисмо ми возаци, истина. Сад када је вирус наводно у опадању и сви се надају некој нормализацији одједном се код њега дигла прасина око заразе. Супља прица да се покрију манипулације окривљујуци друге. Ево и сад сам у тој месници, цекам туру за Италију. А ста је са осталих његових месница у Кемптену, Сöгелу, Ваисенфелсу које раде по истом принципу из којих такодје извозимо месо. Не вјерујте у све оно сто се писе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

25.06.2020 08:35

све ово је висе политика него вирус.