ДЕСАНКА И БРАНКО КАО МАСКОТЕ: Станковић се шири и на јавну површину, мало му безакоња!

Мало им је било све безакоње, па су узурпирали и дио јавне површине у Улици Петра Кочића, која је регулационим планом предвиђена за тротоар. Чак је и Српска православна црква своју ограду око сусједне виле повукла унутар плаца, у складу са претходним регулационим планом. А Станковићи су умјесто тротоара посадили дрворед

Република Српска 23.06.2020 | 19:48
ДЕСАНКА И БРАНКО КАО МАСКОТЕ: Станковић се шири и на јавну површину, мало му безакоња!

Ако се питате како је један Бранко Ћопић, који се у својим дјелима подсмијавао директорима и генералима, министрима и њиховим свастикама које на факултет путују луксузним аутомобилима, доспио у башту хотела којег у центру Бањалуке гради познати тајкун Слободан Станковић, одговор би био – трагична судбина. Ваљда иста она која је великог књижевника навела да се баци с моста. Јер, ту му мјесто није. Ни по чему.

Ако се питате како му се у тој башти у којој нема ни мириса ни шљезове боје, ничег осим архитектонског кича, “придружила” и велика српска поетеса Десанка Максимовић, једино логично објашњење било би да је дошла да “тражи помиловање” за његову рањену душу. Иако милости ни за њу не показују у времену у којем удружени владају бахати и неуки политичари и тајкуни.  

“Ко с ђаволом приче пише”, наслов је Ћопићеве хумореске, због које га је својевремено београдска партијска комисија казнила укором јер је, забога, вријеђао “другове и другарице” у власти. Тај наслов који говори сам за себе, и данас је актуелан.

А Станковић је с ђаволима у свакој власти тикве садио и приче “писао” откад је кренуо у “бизнис” рушења и грађења. Тако је у заштићеној градској зони, без дозволе, порушио зграду бившег Радија Бањалука, касније Радија РС и сједишта РТРС. Без дозволе изградио низ објеката, укључујући и хотел “Интегра”.

Накнадно је добио све дозволе, укључујући и дозволу Комисије за очување националних споменика. Упркос чињеници да је Уставни суд Републике Српске, управо позивајући се на раније ставове Комисије оспорио градњу хотела на мјесту некадашњег Радија, као и измјене регулационог плана које су то омогућиле.

Уставни суд РС је у априлу 2017. године утврдио да регулациони план који је претходно усвојила Скупштина града Бањалука није у складу са законом. Тим регулационим планом били су омогућени рушење старог и градња новог објекта. Градња, наравно, никад није заустављена,јер – ко је видио да се тајкунско руши, осим ако се њему не учини недовољно кичастим!?

Измјене регулационог плана које су омогућиле градњу на простору између улица Петра Кочића и Краља Петра И Карађорђевића, усвојила је Скупштина града Бањалука у јануару 2016. године, а дозволу за градњу издало је Министарство за грађевинарство, екологију и урбанизам РС. Треба ли напоменути да су кључеви одлука и рјешења били у рукама људи из СНСД? 

Ваља подсјетити да је Станковић овај плац добио у “компензацију” за изградњу РТВ дома за Радио-телевизију РС, што је такође једна у низу мутних трансакција из богатог “пословног” опуса овог тајкуна.

Такође, ваља освјежити памћење и информацијом да се нетом након тога Станковић појавио у улози купца Алтернативне телевизије, за за коју је, наводно, у шали причао да је “купио малом Игору (Додику) за рођендан”. 

И ето, годину за годином, као Скадар на Бојани, ниче ово кичасто здање које подиже “Интегра Инжењеринг”. Мало им је било све безакоње, па су узурпирали и дио јавне површине у Улици Петра Кочића, која је регулационим планом предвиђена за тротоар. Чак је и Српска православна црква своју ограду око сусједне виле повукла унутар плаца, у складу са претходним регулационим планом. А Станковићи су умјесто тротоара посадили дрворед. И ником ништа.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић каже да не зна напамет гдје би требали бити тротоари у складу с регулационим планом.

– Стварно пуно ствари памтим, али да знам гдје су тротоари по регулационом плану, питање је претенциозно. Не знам стварно, али провјерићемо, рече Радојичић.

Истина, не мора он да зна, али – неко би морао! А сад зна и он, па ће бити занимљиво пратити будуће потезе надлежних градских служби под његовом контролом.

Све у свему, ако је намјера инвеститора била да сагради мјесто за одмор и окупљање људи из високог друштва, богатих и успјешних, а које би се могло сматрати монденским, ваљало је имати на уму да ни они који граде, као ни они који ће се ту окупљати, нису у сагласју са духом двоје великих књижевника који су изабрани да буду својеврсне маскоте у башти будућег хотела-ресторана.

Десанка би на све претходно можда овако рекла:

Тражим помиловање…
За оне који клецају под теретом свог бремена
И који не знају да за све треба времена
За оне који хоће да на пречац постигну много.

Шерет Бранко би можда додао:

Зазирем затим и од своје допадљивости: то је много клизав терен, прави подбигуз, како би рекли моји Крајишници! 

(БН/Истинито)

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Старина

23.06.2020 18:19

Значи ли то да су тајкуни и његови из власти јачи од уставног суда РС,шта би тек радили да је то донио уставни суд Бих,рекли би да нису надлежни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

23.06.2020 19:04

Све уз подршку ОХР-а, ММФ-а и других страних фактора овде.

Name

Рената

23.06.2020 19:10

Тако је то када Додик са кумицима и дугмицима унапредјује културу. А и о привреди нема појма. Само је махер за пуњење властитог дзепа.

Name

Ре

23.06.2020 21:34

Станивуковици су то исти као И Драско затосе он гура у власт ал никад неце успјети

Name

Ре

23.06.2020 22:09

Драги Тито, гдје си да растјерамо амере и русе, а с њима це нестати и ови домаци издајници!

Name

Дадо

23.06.2020 22:16

Сви само прицају И гледају ста раде. Док је тако бице овако

Name

РАСПУЦХИН

24.06.2020 05:55

У праву сте "Јаффа". Без те подршке овај режим не би опстао. Оно што је најтрагичније је то што опозиција нема храбрости јавно прозвати поменуте и непоменуте иностране подржаоце режима. А Бранко? Па пок. Бранко је био видовит и знао је на шта ће све ово изаћи и можда је , у тој својој видовитости , видио ову наказу од споменика коју му је подигла друга наказа и можда се , управо , због тог споменика одлучио на скок.

Name

Ненад

24.06.2020 12:09

Па ти сто призивас Тита не разумијес да је Тито медју нама.

Name

Туга

23.06.2020 18:19

Туга и жалост када се погледа у шта су претворили центар Банка Луке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

24.06.2020 06:28

Морате узети у обзир и цињеницу да је боље бизнисом се бавити него ратовати,зато ОХР,ММФ,Русија и Америка подрзава треутну власт. СДС и ПДП су политицки авантуристи који би лако укинули Републику Српску.

Name

зналац

23.06.2020 18:22

ста казе саса тривиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.06.2020 21:35

Пита се ко украде пећ за централно гријање у Врбањи 95?

Name

Ре зналац

24.06.2020 03:49

Он се бави реформом високог сколства, није струцан за тротоаре.

Name

Јбм

23.06.2020 18:29

Јбм све па докле више Бањалучке јајаре ово радите , гледајте стоко у тору шта сте доживјели , Отимајте тим лоповима све су то ваше паре покрали и смију вам се у лице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

23.06.2020 18:29

А лептир машна му стоји онако баш као што је описан у причи...тајкунски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некако

23.06.2020 19:08

Некако ми лици на једног од браце Илије Цворовица!?

Name

Мирко

23.06.2020 18:40

Јел вјерујете да ми се гади и коментарисати висе. А народ багра па их и даље назива боговима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

23.06.2020 18:41

За ту земљу су узели ону покрај Делте и ону зграду ТВРС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда линија

23.06.2020 19:43

Па у којој земљи приватник има објекат поред зграде Владе и још му полиција диже рампу и улази на исти улаз, па то има само у приватном ентитету званом РС, брука и срамота, па је ли ти полицајци раде за МУП или за Интеграл.

Name

Пера

23.06.2020 18:57

Ако ова власт остане и даље БИЦЕМО МИ СВИ рабови ових тајкуна!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуебло

23.06.2020 18:58

Народе опет бирајте исте лопове,,бит це вам боље....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕМО

23.06.2020 19:05

Свака цаст Слоби сто је ставио Бранка Цопица.То је један од највецих писаца који је неправедно запостављен у Републици Српској.Браво Слобо свака цаст сто си земљака ставио у басти хотела.Цијела Бања Лука слави Коцица који није ни до кољена Цопицу.Умјесто да се похвали цовјек ви га критикујете.Ста је требао ставити Цамила Сијарица

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЗЕМО

23.06.2020 19:24

Која си ти будалетина и јад...

Name

Ре

23.06.2020 19:54

Јадан си ти са својим коментаром. Оцито да се мало разумијес у културу. Слабо си ста и процитао. Који јад и биједа. Плаце ми се због таквих јадника.

Name

Рере

23.06.2020 21:56

Ти си бас болеатан и то добро идиоте багра покрала милијарде а ти прицас о Ћопићу малоумни кретену из ко зна које вукојебине си шљегао јадо јадни.

Name

Ре Земо

24.06.2020 03:51

Брате, Ћопић би још једном умро кад би видио ово. Овај пут од срамоте.

Name

ре земо

24.06.2020 05:05

Бранко Ћопић рођен у селу Хашани код Босанске Крупе. Тако је он писао. Ни кућу му нису обновили, о овде су га ставили као декорацију.Фуј. Зар један такав писац да буде декорација за хотел. Зар земо не схваташ да такав писац треба да има најмање парк као и Десанка. У коме би био бар споменик као што има и Петар. Кочић је писац мога оца јер је овдје рођен, Ћопић је писац моје мајке јер је из Хашана. А ја волим и Десанку јер је пјесник моје младости. Али нису ти људи декорација...

Name

Јос Кицераја

23.06.2020 19:07

Неце њих двоје ту јос дуго стојати, у мјесто њих це бити Мара и Дервентске Лоле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јос

23.06.2020 20:03

А зар неце онај сто пјева "Не мозе нам нико ниста" , Митар, да, Мириц па онда Мара и лоле. Они иду уз њих, а не Бранко и Десанка.

Name

Еххх..

23.06.2020 19:53

да ми је доцекати дан кад це и овог брку у Фоцу послати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

23.06.2020 20:44

НЕ ТРЕБА У ФОЦУ ПУСТИТЕ ГА ДА РАДИ СТА ЈЕ НАУМИО ТО МУ ЈЕ НАЈВЕЦА КАЗНА СТО НЕМА МЈЕРЕ А МЈЕРА ЈЕ СВИМА 2 ПУТА 2 ХЛАДНА СОБА НА КРАЈУ ЗИВОТА САМО ЗАВИСИ КАКВЕ САВЈЕСТИ КО ТАМО ИДЕ НИЈЕ РАЈ СВИМА НАМЈЕЊЕН.

Name

Маx

23.06.2020 22:15

Страсно је када се један полуписмени примитивац са масним брковима уздигне и помисли да је господин.Мисли да це му скупо одијелце и лептир масна помоци да се лазно приказе у друству.Медјутим,заборавио је да одијело не цини цовјека него култура,морал,образовање и јос много тога сто тај додиктаторев тајкун и резимски неимар нема нити це икада имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.06.2020 22:21

Цијела та алеја је под заштитом, тај објекат је унаказио архитектонску цјелину...али наравно...зна се ко се прогласио богом на земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

24.06.2020 04:33

Додје тако врјема. Кад паметан засути, будала проговори, а фукара се ободати. И.А.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

24.06.2020 04:55

Тај поступак се не зове судјење, већ Кајење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕКИПА

24.06.2020 05:04

САМО СТРПЉИВО, КАД ПРОДЈЕ ОВО ПА УДАРИМО НА ЊИХ И ПОЦНЕ ОТИМАЦИНА И ПРОГОН. ОПУСТЕНО ЦЕКАМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сике

24.06.2020 05:31

Бранко Ћопић је у бившој кући где је хотел становао под киријом једно време. За Десанку не знам откуда она?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин БЛ

24.06.2020 06:12

Поњамке се у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

24.06.2020 06:20

Ста прицате глупости , тај објекат сто је Станковиц направио је украс за град ето среце да има висе Станковица,вама смета бас све сто се направи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.06.2020 07:13

Фукаре и неписмени људи, шта они знају шта је књига и књижевност, такав им је и ментор додигг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

24.06.2020 07:22

СТРАШНО ДА НЕМОЖЕ БИТИ СТРАШНИЈЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ускоро

24.06.2020 07:37

Знаци ли то да требамо оцекивати Нусићев споменик на нечијем имању у БЛ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Госпођа Архитектура

24.06.2020 07:45

Ко још у овом времену гради споменике ове врсте? Урбана архитектура не познаје тај вид уређења градова. Некако послије фонтана, кружних токова, бацили сте се на споменике. Споменик као инфраструктура или нискоградња, нема везе са архитектуром. А, узгред, Бањалучани, који кукају како им досљаци владају, вјероватно ће сада стати на ногу истима јер је "Дара превршила мјеру."

ОДГОВОРИТЕ