“Лутак” ново књижевно дјело Радмиле Карлаш

У идању издавачке куће Имприматур, објављена је књига прича Лутак, бањалучке новинарке и књижевнице Радмиле Карлаш. Карлашева је новинарством почела да се бави у својој дванаестој години (ревије Џубокс и Филм).

Република Српска 23.06.2020 | 17:29
“Лутак” ново књижевно дјело Радмиле Карлаш

Широј јавности позната је кроз свој вишедеценијски рад у ББЦ, Воице оф Америка, WДР (Келн), Алтернатив Информатив Нетворк (АИМ) и многе друге принтане и електронске медије. 

 

Била је вишегодишња координаторица Амнестy Интернатионал (АИ) за БиХ, те чланица многих невладиних организација у земљи и свијету (Систем ин транзитион Берлин, Верона форум Брисел, Међународни форум интелектуалаца Босна) и друге. Основну и средњу школу завршила је у Бањалуци, а Факултет политичких наука у Загребу. До сада је објавила два романа: Четворолисна дјетелина и Кад утихну мелези, те књигу прича Погрешан перон. Чланица је Друштва писаца БиХ. Кртика о њој, између осталог, каже:

“Тешко је описати начин на који Радмила пише, јер то заиста није нешто што се среће сваког дана. Њене приче се дешавају у неком недефинисаном времену које може бити ово наше, али исто тако може бити и прије педесет или сто година, јер су њене приче лишена свега оптерећујућег. У њима су само људи, њихови међусобни односи и силе које на њих утичу, а које не морају да буду од овога свијета.

И то је нешто од чега вас понекад прође језа, јер су њене приче понекад на граници фантастике, али то није ни епска, ни научна, ни некаква фантастика из хорор књижевности, већ нешто што удара у саму срж наше колективне имагинације и не престаје док не завршимо са читањем, а некад и након тога. Радмилин језик је изузетно избрушен и питак, њени описи су јасни и све о чему пише с лакоћом замишљамо пред нашим очима.”

(Инфорадар)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Уххх

23.06.2020 16:16

Природа...декица...плавуша и дубоки хлад...птичице чвркућу...мухе зује и покоји крпељ...уживанција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислава

23.06.2020 19:18

Позната многима...ваљда су и писана дела бар мало читана

ОДГОВОРИТЕ