Србија: Вода носила мостове, прогутала путеве

Због великих падавина расте ниво река у западној Србији. Проглашена је ванредна ситуација у Осечини, Крупњу, Лозници и Љубовији.

Србија 23.06.2020 | 07:51
Србија: Вода носила мостове, прогутала путеве

Најкритичније је управо у Љубовији, јер је Љубовиђа поплавила центар варошице и 500 домаћинстава.

Љубовиђа је срушила и мост на магистралном путу. У прекиду је саобраћај и на више регионалних путева. Становништво није евакуисано, већ се само повукло на спратове.

Надлежне службе су на терену, пуне се џакови са песком.

Код Осечине се излио Јадар и поплавио око 150 кућа и неколико привредних објеката.

После консултација са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем, министар полиције Небојша Стефановић упутио је додатне снаге из тог сектора и припаднике Жандармерије у Осечину, како би помогли грађанима чије су куће угрожене.

Поплавни талас Јадра се из Осечине креће ка Лозници, због чега је градоначелник Лознице прогласио ванредну ситуацију.

У Бањи Бадањи код Лознице излила се река Церница и угрозила рад тог лечилишта. У делу општине Коцељева проглашена је ванредна ситуација због изливања реке Тамнаве и њене притоке Козарице.

Најтежа ситуација је и доњем Црниљеву и селу Каменица где је Тамнава пробила насипе и поплавила домаћинства. Током ноћи је постављен је насип али га је вода однела. Многи путеви ка Каменици практишчно више не постоје.

Када је реч о другим рекама, такође је повећан водостаја, али је ситуација за сада под контролом.

После неколико дана неизвесности због пораста водостаја Тамиша, очекује се да ниво те реке опадне. Међутим, и даље је на снази ванредна одбрана од поплава на више од 60 километара насипа.

Саобраћај је обустављен на деоници Грачаница -Љубовија, због изливања реке Љубовија и урушавања моста као на деоници Коцељева-Шабачка Каменица због изливања реке Тамнаве, док је на магистралном путу Завлака - Осечина у месту Комирић због изливања Јадра такодје дошло до потпуног прекида у саобраћају.

Возачима на тим путним правцима из АМС С саветују додатну опрезност јер у планинским пределима Пецке,

Осечине и Крупња још има пар путева на којима се због изливања река или већег одрона саобраћај не одвија. На теретним терминалима на прелазу Хоргош чека се два сата, а на Батровцима сат времена.

(Б92/Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нр сикерајте се..

23.06.2020 06:20

бице горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДД

23.06.2020 13:16

ВЕЦ ДОЛАЗИ ТО ГОРЕ !