Додик има три проблема - Русију, Лукача и беспарицу!

Милорад Додик налази се у огромним политичким проблемима које је сам произвео пише на свом блогу новинар Слободан Васковић.

Република Српска 21.06.2020 | 17:47
Додик има три проблема - Русију, Лукача и беспарицу!

Током састанка са Сергејем Лавровом, министром иностраних послова Русије у Београду, Милорад Додик је рекао да се “Република Српска противи приближавању БиХ у НАТО”.

"Република Српска оспорава било какву могућност да се креће даље ка НАТО интеграцијама. Ми нисмо спремни да прихватимо и донесемо одлуку о укључивању БиХ у НАТО интеграције", рекао је Додик за Спутњик.

Како је истакао, тај став ће пренијети и у Москви, гдје ће на позив руског предсједника Владимира Путина присуствовати Паради побједе, 24. јуна. Проблем за Додика је што он јесте потписао пут БиХ у НАТО, прихватајући “Програм реформи БиХ” (АНП, 19.11.2019.), односно пут БиХ у НАТО, активацијом МАП-а, који је, након усвајања поменутог документа, незаустављив.

Додик је, осим тога, потпуно искључио одлучивање нижих нивоа власти о чланству у НАТО, тако да ентитети немају ништа са тим, а једина два тијела која могу да одлучују и потврде позив за чланство БиХ у том војном савезу су Предсједништво и Парламентарна скупштина БиХ".

Упркос томе, Додик је тада, под притиском јавности, сазвао сједницу Народне скупштине Републике Српске, што је било забијање задњег клина у ковчег те некадашње институције, због чињенице да нису уопште расправљали о “Програму Реформи БиХ”, већ фалсификату тог документа. 

Иако ни расправа о стварном документу не би ништа промијенила, Додик је покушао од јавности сакрити чињеницу да је потписао пут БиХ у НАТО. Таква бескичмењачка, неинтелигента и непотребна акробација, створила је нови, још већи, проблем за Додика: Народна скупштина Републике Српске није одбацила “Програм реформи БиХ” (23.12.2019.), већ фалсификат тог документа, тако да не постоји ни тај основ по којем би сеСрпска (бар формално, никако суштински) могласупротставити уласку БиХ у НАТО, који ће се десити у наредне двије, највише три године, пише Васковић.

Покушали су тада сакрити бројне дијелове оригиналног документа. Посебно онај кључни у тачки 1.1., из које је избачен цио пасус (о закључцима НАТО из Талина) из материјала достављеног народним посланицима и који јасно свједочи да је “Програм реформи БиХ” тек другачије назван АНП и да БиХ иде у НАТО.

То су чињенице, као што је неспорно да Русија није званично никада прихватила да је Додик потписао АНП, “Програм реформи БиХ”. Такав став Русије се у дипломатском језику карактерише као јасна и врло опасна пријетња. Упућена је директно Додику који је изиграо њихово повјерење и потписао активацију МАП-а, пут БиХ у НАТО, што подразумијева, између осталог, и књижење перспективне војне имовине и на територији РС које је у току.

Додикова обећања Лаврову су, суштински, празна прича, али Русија то не доживљава на тај начин - Додик има практично нерјешив задатак: да поништи “Програм реформи” и онемогући пут БиХ у НАТО. Најпрецизније речено, МОРА све да учини како би опструисао провођење свега оног што је лично прихватио и спријечи пут БиХ у Алијансу.


 
Додик је потпуно у руским рукама и уколико не успије да, бар максимално успори, убрзано приближавање БиХ Алијанси није искључено да ће Русија запечатити његову политичку каријеру врло брзо. Русија се припрема за атак на Додика, јер од потписивања АНП-а, преговарају са неколико високих функционера његовог СНСД-а и коалиционих партнера те странке који би, умјесто Додика, уколико он опструкцијама функционисања БиХ (које проводи већ мјесецима), не успије да заустави НАТО пут, испунили тај задатак.

Ријеч је о особама, што је парадокс, које је Додик створио.

Исто тако ни друга страна, НАТО, не сједи скрштених руку - њима Додик више никако није потребан, јер су добили што су од њега требали - потпис на “Програм реформи”! И они су у потрази за Додиковим насљедником, који ће укинути острукције; И они мјесецима преговарају са неколико високих функционера СНСД-а.

Додиков пут у Москву, гдје га је позвао Владимир Путин, задња је његова шанса да покуша убиједити предсједника Русије да није потребно да буде замијењен, већ да ће лично спријечити оно што је потписао, упркос чињеници да је тим поступком забио нож у леђа Русији која му је помогла да побиједи у неколико изборних циклуса.

Додик се и даље налази између “чекића” и “наковња”. Пандемија није промијенила ту ситуацију, иако је значила кратак предах за њега у великом политичком проблему у којем се налази, и који ће врло врло брзо ескалирати.

Други велики проблем - беспарица

Други велики Додиков проблем је беспарица у којој се налази РС и немогућност изналажења рјешења за ублажавање тешке економске, привредне и финансијске кризе у којој се нашла Српска. Особе којима је Додик окружен су некомпетентне улизице које ништа не знају, што потврђује изјава Радована "килавог" Вишковића, такозваног премијера, да је ММФ позвао све владе у окружењу, самим тим и РС, да се задужују, не водечи рачуна о лимитима и баријерама.

Вишковић је неинтелигентан политичар и таквим иступом, сматра, смирује ситуацију нудећи “хладне облоге” умјесто интелигентних рјешења за амортизовање кризе и пад свих економских, привредних и финансијских параметара.  Разлог је једноставан - ММФ новац даје уз велика условљавања, од којих су бројна есенцијално политичка. Уз то, тај новац треба и враћати, а уколико привреда не ради (у РС је већ одавно ближа “мртвачници” него преживљавању), онда слиједи хаос и колапс.

Додик се окружио некомпетентним полтронима, криминалцима, неспособњаковићима који отимају као да им је задње, што се показало током пандемије, па се његова власт, тешко еродирана посљедњих мјесеци, увија под теретом бројних афера, у којима су опљачкане десетине милиона КМ, током пандемије, што је директно уперено против здравља становништва.

И што, без остатка, показује наказност режима, спремног једино за лично богаћење, при чему не презају ни од свјесног уништења здравља становништва. Додик са Вишковићем и Жељком Цвијановић, као најближим јавним сарадницима и безбројним криминалцима, којима је окружен и са којима, нејавно, одлучује о “пословима”, не може превазићи тешку ситуацију у којој се налази. Додик је тога свјестан, али једноставно нема начина да било шта окрене у своју корист. Постао је талац сопствене грамзивости и похлепе и не постији “преговарач” који га може извући из те аутоталачке кризе!


 
Драган Лукач проблем

Трећи велики Додиков проблем, ништа мањи од оног руског, јесте Драган Лукач, који је МУП РС претворио у личну фалангу, потпуно искључио Додиков утицај на ту институцију. Лукач тврди да је он тај који потпуно контролише ситуацију у Српској, а не Додик.  Лукач, такође, тврди да има пуну контролу над највећим бројем највиших функционера РС.

Лукач не гријеши, јер командује оружаном силом, чврсто увезаном са бројним криминалним организацијама. Уз то, Лукач није илегално прислушкивао и пратио само опозицију, критичаре трулог, прљавог, подлог и ненародног режима, већ и  припаднике клептократске власти (чији је високопозиционирани функционер, ништа бољи од њих), које је детаљно задокументовао.

Додик не може уклонити Лукача. Када би и покушао, Лукач се неће предати тек тако - без велике борбе.

Један детаљ у сукобу Додик-Лукач, који је веома оштар и постаје све снажнији, јесте Додиково јавно признање да прислушкује опозиционе лидере. Дјеловало је то као бахато разметање полудјелог, примитивног, самопрозваног Вође, али био је то, ипак, типичан хазардерски Додиков потез срачунат као снажан, директан, удар на Лукача. Није Додик тај који присушкује, наређује да се то чини, већ управо Лукач. Зато га је Додик и лично прозвао када је говорио да прислукује опозионаре - да би га потопио, а не похвалио.

Прилично је то јасно из Додикове изјаве којом он јесте нанио штету себи, али је Лукачу нанио још већу са јасним циљем да га уздрма.

„Нема власти која не слуша (прислушкује) опозицију. Ја сам слушао. Имам право да слушам. Хоћеш да ти донесем снимке шта се говори о теби? Је ли Лукачу, је ли истина оно што ти мени достављаш“, рекао је Додик, обраћајући се посланику из Клуба СДС-а, на сједници Парламента 20. маја ове године. Додик је свјестан да од неке будуће истраге, која је, наводно, у току нема ништа. А и да је буде, сав терет одговорности је на Лукачу, који наређује илегалне и незаконите радње.

Није Додик без разлога прозвао Лукача на врло опак начин: Лукач илегално прислушкује и Додика и његове најближе сараднике. То је неспорно и за то постоје докази. Сукоб Додика и Лукача, који траје прилично дуго, ће се наставити, јер амбиције су огромне. Једна од њих је, без сумње, уклањање Додика и преузимање његове улоге, чега је лидер СНСД-а врло свјестан.

Тренутни однос снага прецизно ће показати именовање новог директора Полиције. Уколико Додик успије на то мјесто прогурати Синишу Кострешевића, то ће значити да је, у протеклих мјесец дана, успио да ослаби Лукача. Међутим, Лукач ће све, баш све, учинити да се то не деси. Било би заиста право мало чудо да Кострешевић постане директор Полиције. Мржња између њега и Лукача је патолошка и не постоји начин да се превазиђе, нити да сарађују. 

Именовање Кострешевића значило би да је Лукач тешко поражен. Дословно, потучен до ногу од Додика. Без обзира на огромне проблеме у којима се налази, највеће откако је на јавној сцени, Додика ни даље не треба потцијенити, а нити отписати. Бориће се до краја, то је извјесно, као што је извјесно да крају никада није био ближи него у овом тренутку!

(БН / Слободан Васковиц блог)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

лудило

21.06.2020 16:23

Проблем његов је огроман у незадовољној његовој владавини народа и бораца РС, а треба сачувати што је 15 година уновчио, и некретнине расуте по свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

21.06.2020 16:52

Ово је све тачно што се тиче односа Додик - Лукач, поред тога што је народ незадовољан, још су више незадовољни чланови снсд-а због фотеља датих чавичу, петровићу и другима Поред тога се боје и одговорности у времену које надолази, свјесни су да их народ мрзи и да неће смјети изаћи на улицу од срама

Name

Маде ин Цанада

21.06.2020 17:04

Породица ДОДИК је ријешила све проблеме наредних 1000 година. Просто је немогуће прочердати МИЛИЈАРДУ ЕВРА у злату, НЕКРЕТНИНЕ по бијелом свијету се не рачунају.

Name

ПРОБЛЕМИ ?

21.06.2020 21:44

ПРОБЛЕМЕ ИМАЈУ ГРАДЈАНИ !

Name

САYЕРЕТ НЕWС

21.06.2020 16:32

ТАЈ СЕ КЛЕПТОМАН ЗАИГРАО. ПРВО ЈЕ ИЗРАДИО ЛИБЕРМАНА А САД БИ И ПУТИНА. БОГАМИ. ГРАДНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор Папић

21.06.2020 16:48

Он је своје проблеме рјешио , ми смо ти сто имамо проблеме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

21.06.2020 16:48

Нема он никакви проблема, он када додје вода до грла це да опали одавде,а народу це оставити проблеме, а искрено и зелим то, јер зелим да видим ону слудјену сиротињу која му је вјеровала, и дицила се сњим, понизену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лука

21.06.2020 17:40

Неће моћи сви побјећи.Неки ће и заплатити.

Name

075

21.06.2020 17:40

@Лука Нема гдје Милорад побјећи јер је свакога преварио!

Name

борац

21.06.2020 17:53

Нема сиротиња осјецаја ни срамоте њихова је само глупост која це остати и послије Додика.

Name

ре Лука

21.06.2020 18:11

Цовјек улозио милионе (од својих плата и својих приватних фирми) у некретнине церке, сина и своје по Републици Српској и не планира да бјези. Понављате прицу као папагај вец 10 година.

Name

Директ

21.06.2020 19:29

Наравно да неће да бјежи, док је на власти, а кад изгуби изборе....

Name

ре

21.06.2020 20:07

Све ће то у Монте Карло а сиротиња ће бистрити високу политику испред локалне трафике са пивом међу опанцима.

Name

Маринко

21.06.2020 16:49

Милорад Додик има ВИЛУ у Београду која коста силне паре ...гласао је данас знаци има и двојно дрзављанство ...Милорад Додик је економски збруно и своје 9. кољено ...Милорад Додик цитали смо и слусали аудио запис има инвесторано преко својих кумова и пајдаса у разноразне обрте и некретнине 1 000 000 КМ ( толико сам ја слусао кад његов кум признаје и оградјује себе у слуцају поплаве ) ...Да се не правимо наивни Милорад Додик има усусканих бар 10 000 000 КМ за дане када све буде и када све продје ....Милорад Додик има обезбједјену одступницу сто се тице органа гоњења на цијелом Балкану за јос своја два зивота ...Милорад Додик има и пријатеље са којима се није ни мало зајебавати ....Знаци Милорад Додик НЕМА НИКАВИХ ПРОБЛЕМА ....и ман' те се млацења празне сламе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маринко

21.06.2020 17:06

Е јеси вицкаст мој Маринко. Па десет милиона се на једном послу узело. Нпр. зграда Владе, аутопут за градишку, набавке у здравству.

Name

мислим

21.06.2020 17:55

Додик је милијардер мој Маринко.десет милиона мозе пјевајку платити.

Name

Директ

21.06.2020 19:43

Маринко, џаба му и његови "пријатељи са којима се није шалити", ако исти први крену на њега, кад не буду више у могућности да преко њега музу државу. Да споменем и његове "пријатеље на још вишем нивоу", а који кад им Додик више не буде требао, пустиће га "низ воду". Додику је још једино остао народ, који уз то већински не подржава његову политику, тако да Додик је већ сад готов.

Name

ЈОБАХ

21.06.2020 16:51

Свака Сикира одсјече себи Маљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор

21.06.2020 16:52

ДОДИК НЕМА АМА БАС НИЈЕДАН ПРОБЛЕМ, ЊЕГА ЗАБОЛИ КУ*АЦ, ОБЕЗБЈЕДИО ЈЕ И СВОЈЕ ЧУКУНУНУКЕ, А ТА БЕСПАРИЦА, СЕКИРА ГА КО МАРКА КРАЉЕВИЦА СТОЛНИ ТЕНИС!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светозар

21.06.2020 17:08

Јадан је овај народ са оваквом власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесно

21.06.2020 17:16

Хахахаха, бас се насмија. Овај вец 15 година писе да је резим у слободном паду па никако да падне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

21.06.2020 17:39

Овај режим није у слободном паду, већ у паду са високог неба, тако да пад је само питање дана, а и ко високо лети, ниско пада.

Name

Милос

21.06.2020 18:30

Само се надајте...

Name

Директ

21.06.2020 19:45

Више се и не надам, већ знам, пошто испуцао је све карте, те сад је сам против свих.

Name

Срле

21.06.2020 21:05

Па не може да падне захваљујући идиотима као што си ти.

Name

Хулк

21.06.2020 17:16

Проблем је и стање у електро крајини гдје су стотине људи присиљени да узму отпремнину и да оду а то су већином људи који су правили и носили СНСД на својим леђима, довео је Чавића да стане пред њих и каже, ко не узме отпремнину ићи ће за Нову годину са 6 плата на капију, углавном то су људи који су тамо часно и поштено радили свој посао. Углавном, направљена је наводно нова систематизација коју су сакрили, људима су рекли да им се укидају радна мјеста а и даље доводе пјеваљке, фризере, пекаре и посластичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.06.2020 18:13

Ори Миле ал дубоко, стока боље није ни заслузила

Name

радујем се изборима

21.06.2020 17:24

бит це интересантни наредни мјесеци.. видит како це руси реаговат, па нато, и видити лукаца (који се је борио за рс), хоце ли изгубит против додика (који није дрзао пуске ни за слику, а камоли током рата).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

21.06.2020 18:58

Само неко без грама мозга може помислити да је Лукац претња Додику и може да га угрози политички. Додик да само пружи прст Лукац би био бивси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

555

22.06.2020 07:54

Па Лукач је довео на власт Биљану а могао би и неког другог, тако да ти та прича не пије воде, опасан играч је Лукач, што га није скинуо досад а имао је прилика. Трт Милојка.

Name

Ре Аа

21.06.2020 19:34

Ја бас мислим да му је Лукац најмањи проблем од ова три. Тацно је да незадовољство вец дуго тиња и да би се СНСД распао на минимум три странке да се Додик повуце или да га странци скину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зуx

21.06.2020 21:09

Нема он проблема, ми имамо проблем, а он вец сада зна колико це гласова добити и колико це дуго јос владати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Москва говорит

21.06.2020 21:45

Додик је наредио 2017 истрагу руске Агенције Спутник у Бањалуци, па су ови забранили пренос параде из Москве и дали БНТВ. Све информације су прослиједили НАТО јер та агенција заступа РасаТудеј и Газпромњефт и јос неке озбиљне руске фирме. Прије пар мјесеци је Додик опет ту наредио неки притисак, вјероватно јер му један руски лоби трази насљедника. Оцекујемо у проруским медијима да на локалбим изборима пусте потросеног Додика низ воду. Да има пара није спорно, али патриотски руски лоби је одлуцио да је потросен, несигуран савезник. Сликање са Лавровим и Путином је само због народа у РС, а не изразавање постовања Додику лицно. Јавицу се опет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда

22.06.2020 02:14

Лукац сапце Мили на уво : пази се овог Руса , Миле одговара ; не брини видис да га уцим сабирање на прсте...ај здраво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем

22.06.2020 06:48

Можда Додик и има 3 проблема, али ваш је највећи, јер ваш проблем се зове "ДОДИК" и он је за вас нерјешив проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кос

22.06.2020 06:57

Није проблем Додик. Проблем су сви страначки прваци у свим локалним заједницама, који су државни новац преточили у приватне фирме и некретнине, напунили рацуне својој дјеци. Како се ријесити те куге?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

22.06.2020 11:11

Врло радо бих своје проблеме мијењао са његовим па макар то била и ова три:Лукач,Руси и беспарица(поготово).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДБ

22.06.2020 12:41

Тешко да ће доћи до сукоба њих двојице,има ствари које су заједно радили, и један другог држе у шаци,а има људи око њих који то смирују новцем,оним што обојица нај више воле