Очекивања: Ко ће до побједе на изборима у Србији?

У Ребублици Србији одржани су се парламентарни, покрајински и локални избори. У Босни и Херцеговини гласало се на 11 бирачких мјеста.

Србија 21.06.2020 | 19:40
Очекивања: Ко ће до побједе на изборима у Србији?

На парламетнарним изборима изабрано је 250 посланика који ће чинити Народну скупштину у наредне четири године. Према посљедњим предизборним анкетама, процјењује се да ће листа „За нашу децу“ Александра Вучића освојити преко 50% гласова.

 „Очекујем добар одзив и очекујем оно што је за мене важно - да видим колико и како људи оцјењују наш рад у претходне четири године и планове за наредне четири године. Свакако ћете чути моје оцјене вечерас у зависности од резултата имаћу право да говорим о плановима за будућност . То не зависи од мене већ од грађана Србије данас“, каже Александар Вучић, листа „Александар Вучић – За нашу децу“   .

Преко 10 одсто очекује и први на изборној листи Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије Ивица Дачић,  а цензус прелази сигурно још само и носилац листе Победа за Србију и предсједник Српског патриотског савеза Александар Шапић.

 „Чекају нас тешка времена, већ од сутра морамо се окренути рјешавању важних државних питања и зато су ови избори важни у циљу јачања политичке стабилности, а нема стабилности без јаких политичких фактора који чине владу и без стабилне парламентарне већине“, истиче Ивица Дачић, СПС – ЈС.

 „Гласајте за онога за кога вјерујете да је најбољи  и прије свега по сопственој савјести. Оно што је важно је и да на након ових избора се не смијемо са комшијама због њих свађати унутар рођеног народа“, каже Александар Шапић, Победа за Србију.

Неколико странака је близу цензуса од три одсто, који је потребан за улазак у Народну скупштину Србије, али није извјесно да ли ће и прећи тај цензус.  

 „Кажу да ако не желите да се бавите политиком и ако вас политика не интересује то значи да не желите да сједите у соби у којој се одлучује о вашој судбини врло је битно маском и рукавицама чувати здравље, а оловком чувати достојанство и бранити слободу“, истиче Сергеј Трифуновић, Покрет слободних грађана.

 „Ми српски радикали ни мало не сумњамо у вољу свог народа само нас брине хоћемо ли бити у стању да добро контролишемо пребројавање гласачких листића“, каже Војислав Шешељ, СРС.

„Људи морају изаћи јер смо ми народ са историјом која нас опомиње и васпитава да је свака идеја промјене мимо разговора идеја која гази аргуменете и чињенице и идеја међусобног сукоба а то је посљедње што Србији желим“, каже Чедомир Јовановић, ЛДП и Коалиција за мир.

 „Људи морају да схвате да  је судбина у њиховим рукама судбина земље и свих нас гласањем се мијењају ствари људи могу да одлуче ко ће бити власт опозиција и ко ће се наћи у парламенту“, истиче Милош Јовановић, покрет „Метла2020“ и Демократска странка Србије.

Бирачи у иностранству могли су гласати на више од 40 бирачких мјеста ван Србије.

У више градова у Републици Српској  и Федерацији БиХ, грађани који имају двојно држављанство, могли су искористити своје гласачко право. Осим у амбасади Србије у Сарајеву, генералним конзулатима Србије у Бањалуци и Мостару, и конзуларним канцеларијама у Дрвару и Требињу, гласало се и у Бијељини, Вишеграду, Добоју, Братунцу, Зворнику и у Приједору.

"Очекујем да ће Србија да крене још боље него што је била, до сада у односу на оне претходне далеко боље него што је било", кажу грађани и додају:

"Очекујем да ће бити боља ситуација за све нас који смо у иностранству, бољи живот посљие избора.  Сви треба да изађу прво због нас омладине да не идемо у иностранство. Очекујем све најбоље. Ја сам требао гласати али нисам се пријавио не знам гдје треба да се пријавим..."

„Доста људи је дошао није био информисан на прави  начин није се пријавио на вријеме тако да је доста људи враћено нажалост право да гласају не могу да остваре бирачко право ако нису уписани у бирачки списак. Мислим да је у овом моменту преко 160 људи дошло и изразило жељу да гласа али нажалост морали смо да их упутимо у њихове локалне заједнице гдје имају право да гласају“, каже Стево Јанковић, представник Министарства иностраних послова Ррепублике Србије

Први прелиминарни, непотпуни резултати очекују се сат времена по завршетку гласања, а званични коначни резултати биће саопштени најкасније 96 сати од завршетка гласања.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дрина

21.06.2020 17:48

Вуциц узима преко 50% јер су људи задовољни и зиве од обецања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д.В.

21.06.2020 17:55

Ако Бог да СНС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.06.2020 18:03

Јесу ли гласали за оне сто и моле да не долазе куци??могуце глуп смо ми народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

21.06.2020 18:28

Ако и освоји 50 посто гласова од укупно 45 посто изаслих бираца то знаци да снс има подрску само 23 посто бирацког тијела у Србији .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Митар

21.06.2020 19:03

тако је. ал це ипак владат цитавом дрзавом. не само 23 посто. да су 17 посто људи изасли гласат против њега умјесто игноре или бојкот могли су га скинут с власти. вако остаје јос један мандат кукања.

Name

Логицно

21.06.2020 19:00

ПОБЈЕДНИЦИ су ових 55%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А тешког питања

21.06.2020 19:09

Па нису ни требали бити никакви избори , све се унапред зна . Онај ко га је први пута инсталирао , тај му је рекао да ће и даље владати и владаће све дотле док не одради све домаће задатке , а један од тих задатака је и предаја Косова , онако како одговара послодавцу . Да је гласало и 10 % грађана , опет би досадашњи владар и даље владао , јер тако каже велики брат .

ОДГОВОРИТЕ