Трамп: Тражио сам мање тестирања

Амерички предсједник Доналд Трамп објелоданио је на првом предизборном митингу у Тулси у Оклахоми, којем је присуствовало мање људи него што се очекивало, да је рекао званичницима своје администрације да смање обим тестирања на вирус корона због пораста броја случајева у САД, и употребио је расистички термин за ковид-19.

Свијет 21.06.2020 | 12:32
Трамп: Тражио сам мање тестирања

"Знате, тестирање је мач са двије оштрице. Када масовно тестирате, пронаћи ћете више људи. Зато сам рекао мојим људима: 'Молим вас успорите терстирање'", рекао је Трамп на скупу одржаном у суботу.

Неименовани званичник Бијеле куће казао је касније за ЦНН да се "предсједник очигледно шалио".

Како преноси тај медиј, Трамп је током говора употријебио израз који алудира на то да вирус корона потиче из Кине.

Објашњавајући да вирус има више имена од било које друге болести, он је споменуо израз "кунг флу" (кунг грип), што означава грип који је дошао из земље кунг-фуа.

Амерички предсједник се осврнуо и на антирасистичке протесте широм земље, критикујући нови тренд рушења статуа личности из колонијалне ере.

"Лудачка љевичарска руља покушава да вандализује нашу историју, да уништи наше споменике, наше дивне споменике, да руши статуе и да кажњава, неутралише и мучи свакога ко се не покорава њиховим захтјевима да имају тоталну контролу. Ми се не покоравамо", поручио је Трамп, преноси АП.

Агенција истиче да је Трампов митинг одржан упркос упозорењима да представља здравствени ризик, јер је једно од највећих окупљања у свијету у затвореном простору током пандемије вируса корона.

Оно што је требало да буде показатељ политичке моћи, испао је обичан догађај, с обзиром на то да је у дворани са 19.000 мјеста било хиљаде празних сједишта, док је непосредно прије скупа објављено да се у штабу предсједничке кампање појавило шест случајева вируса корона, наводи АП.

Трамп је покушао да објасни због чега има мало људи, сваљујући кривицу на медије који су упозоравали "да се не долази, да се не иде, да се не ради ништа", док је навео да демонстранти на улици "раде лоше ствари", иако су протести испред центра у коме се митинг одржавао били мирни.

"Почињемо нашу кампању, тиха већина јача је него икад", узвикнуо је Трамп.

У скоро двочасовном говору којим се вратио у кампању послије тромјесечне паузе због пандемије, Трамп је напао и медије, "љевичарске радикале", за које је рекао да преузимају улице Америке, као и свог ривала на предстојећим изборима, бившег америчког потпредсједника Џоа Бајдена, кога је описао као "слабог и ментално неспособног".

Предсједник је, што није његов обичај, признао да говор пред дијелом празном ареном, није његов најбољи.

"За сада сам просјечан", оценио је Трамп.

Док је трајао митинг, испред арене било је комешања између представника покрета "Животи црнаца су важни" и присталица Доналда Трампа.

Полиција у Тулси објавила је да је ухапшена бјелкиња у мајици на којој је писало "Не могу да дишем" на приватном догађају који је одбила да напусти.

Испред арене виђена је мала група наоружаних људи, а један од њих рекао је репортерима да је ту, у случају да "Антифа протести постану насилни".

Скуп у Тулси требало је да буде одржан у петак, али је помјерен за дан касније након критика да је пао на дан када се обиљежава окончање ропства у Сједињеним Државама, као и да се одржава у граду који има историју расних тензија.

Тулса је 1921. године била мјесто масовног напада, у којем је убијено неколико стотина Афроамериканаца.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Занимљиво

21.06.2020 11:20

Они као да немају економских проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

21.06.2020 13:13

Откуд њима проблеми?Као вампири исисавају природна добра слабих дрзава,стампају пара колико им треба...а и дебело су задузени.Ал' то ти је као и у зивоту,ако си дузан 200-300КМ онда си пропалица,битанга,гологузан...ако си дузан стотине хиљада и милионе онда си господин и бизнисмен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.06.2020 14:55

Не зна се ту више ко коме дугује, ти ако знаш ајд објасни

Name

Никица

21.06.2020 15:42

Тханкс мр Пресидент Трумп2020

ОДГОВОРИТЕ